Άλλο οι αγορές και άλλο η οικονομία

Οι κινήσεις των μετοχών στις κεφαλαιαγορές τις τελευταίες ημέρες εγείρουν ορισμένες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, είναι οι μειώσεις ενδεικτικές ενός υποκείμενου προβλήματος στην παγκόσμια οικονομία; Και δεύτερον, οι απώλειες απειλούν να προκαλέσουν κάποιο είδος μετάδοσης;

Είναι ακόμα οι πρώτες μέρες, αλλά οι απαντήσεις κλίνουν προς ένα ισχυρό «όχι». Αυτό που είναι αξιοσημείωτο με το γεγονός ότι ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All-Country πέφτει έως και 10,7 τοις εκατό από τα υψηλά του Ιανουαρίου είναι ότι δεν υπήρξε μαζική φυγή προς ασφαλή καταφύγια. Ναι, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ήταν σε ζήτηση τη Δευτέρα, αλλά αυτό αντιστράφηκε κάπως την Τρίτη. Και, άλλα περιουσιακά στοιχεία ευνοούμενα σε περιόδους αναταραχής έχουν υποχωρήσει ελάχιστα.

Σε περίπου 1.335 δολάρια ανά ουγγιά, ο χρυσός είναι στην πραγματικότητα κάτω από τα υψηλά του τον περασμένο μήνα, στα 1.358 δολάρια. Στις αγορές συναλλάγματος, ένας δείκτης Bloomberg του γιεν έναντι του δολαρίου, του ευρώ, της λίρας και των έξι άλλων μεγάλων νομισμάτων κυμαίνεται γύρω από τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2016. Μέτρα των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, όπως η διαφορά Libor-OIS, έχουν μεταβληθεί ελάχιστα από τον περασμένο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι κανείς δεν ανησυχεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Η αναταραχή των μετοχών αποδίδεται σε μια σειρά αιτιών, συμπεριλαμβανομένης της εκτόνωσης του ποσού των σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε στοιχήματα που συνδέονται με τη χαμηλή μεταβλητότητα, τα σημάδια ταχύτερου πληθωρισμού, τις πιο αυστηρές πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες και τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά είναι απλώς μια δικαιολογία για τους επενδυτές να πάρουν ένα κομμάτι από το τραπέζι σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για υψηλές αποτιμήσεις και εφησυχασμό. Θυμηθείτε: ο δείκτης S&P 500 είχε ρεκόρ 404 ημερών χωρίς πτώση στάθμης στο 5%.

Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την πρόβλεψή του για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος σε 3,9%, αυξημένο κατά 0,2% από την προβολή του τον Οκτώβριο. Αυτός θα είναι ο ταχύτερος ρυθμός από το 2011, όταν ο κόσμος αναπήδησε από την οικονομική κρίση. Παρά την μικρή μείωση του περασμένου μήνα, τα παγκόσμια οικονομικά στοιχεία ξεπερνούν τις προβλέψεις με ένα υγιές περιθώριο και με ρυθμό που αντιστοιχεί στην ισχυρότερη ανάπτυξη. Τα συναλλαγματικά αποθέματα για τις 12 μεγαλύτερες οικονομίες αναδυόμενων αγορών, εξαιρουμένης της Κίνας, έχουν αυξηθεί σε 3,17 τρισεκατομμύρια δολάρια από λιγότερο από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρέχοντας ένα άφθονο μαξιλάρι αν οι καιρικές συνθήκες γίνουν δυσμενείς, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Τα εταιρικά κέρδη αναπηδούν. Μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 251 από τις εταιρείες S&P 500 είχαν αναφέρει αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο και 77 τοις εκατό είχαν ξεπεράσει τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη Bianco Research. Αν το επίπεδο αυτό διατηρηθεί, θα είναι το υψηλότερο από την περίοδο μετά την κρίση. Υπάρχουν περισσότερα: Η ετήσια αύξηση των λειτουργικών κερδών υπερβαίνει σήμερα το 15% και οι αναλυτές έχουν αυξήσει τις προβλέψεις τους για ετήσια κέρδη το 2018 σε 20%, σύμφωνα με τη Bianco. Η εταιρεία σημειώνει ότι, αν και ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 26% μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2017 και 2 Φεβρουαρίου 2018, οι μετοχές είναι οι φτηνότερες σε έναν χρόνο με βάση τον δείκτη τιμών προς κέρδη χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις κερδών για 12 μήνες στο μέλλον.

Οι αγορές παρουσίασαν κάτι παρόμοιο πριν από δύο χρόνια, όταν οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και τα υψηλά επίπεδα χρέους έριξαν τον δείκτη MSCI All-Country κατά 1,93 τοις εκατό τον Δεκέμβριο του 2015 και 6,09 τοις εκατό τον Ιανουάριο του 2016. Αν και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν ένα υποτονικό 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύντομα ανέκαμψε σε αύξηση άνω του 2% για τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Όπως δήλωσε ο Έβαν Μπράουν, ο διευθυντής κατανομής των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας επενδύσεων UBS Asset Management, στο Bloomberg News στις 2 Φεβρουαρίου: «Η υποκείμενη δύναμη της οικονομίας εξακολουθεί να είναι υγιής. Αν μη τι άλλο, είμαστε έκπληκτοι ότι πήρε τόσο πολύ χρόνο για να έχουμε μια διόρθωση 3, 5 τοις εκατό στην αγορά.»

Οι αγορές υπερτίμησης τελειώνουν όταν οι οικονομίες εισέρχονται σε ύφεση, όχι λόγω των υψηλών αποτιμήσεων. Δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα που να υποδεικνύει ότι η οικονομία είναι σε οτιδήποτε παρά σταθερό έδαφος. Οι βίαιες διακυμάνσεις, όσο οδυνηρές κι αν είναι, συμβαίνουν, αλλά η ιστορία δείχνει ότι τελικά επικρατούν τα θεμελιώδη μεγέθη.

www.sofokleous10.g