Έντονη οσμή συγκάλυψης της υπόθεσης Folli Follie!

Με τεράστια καθυστέρηση, που γεννά σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητάς της, ειδικοί ερευνητές του οίκου Alvarez & Marsal θα αρχίσουν να ερευνούν τη μυστηριώδη θυγατρική της Folli Follie στο Χονγκ Κονγκ για να διαπιστώσουν αν έχουν διαπραχθεί λογιστικές λαθροχειρίες.

Με νέα ανακοίνωσή της, στην αγγλική γλώσσα, που διανεμήθηκε αργά χθες το βράδυ και απευθύνεται στους ξένους κατόχους ομολόγων και όχι στο ελληνικό επενδυτικό κοινό, η διοίκηση της Folli Follie προαναγγέλλει δύο παράλληλους ελέγχους στα βιβλία της, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν, όπως αναφέρει, μέσα στον Αύγουστο:

–          Ο έλεγχος που γεννά τα περισσότερα ερωτήματα είναι ο εγκληματολογικός λογιστικός έλεγχος (“forensic evaluation”), που θα διενεργηθεί από τον οίκο Alvarez & Marsal (A&M) στην κινεζική θυγατρική FF Group Sourcing Ltd., η οποία (στα χαρτιά τουλάχιστον…) αποδίδει στον όμιλο το 70% του τζίρου και κατέχει μεγάλο μέρος των ρευστών διαθεσίμων.

–          Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση της εισηγμένης χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον έλεγχο αυτό, για να μην προχωρήσει (πάλι…) σε οποιαδήποτε ανακοίνωση στοιχείων για τα ρευστά της διαθέσιμα, παρότι αυτό έχει ζητηθεί από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

–          Απορίας άξιον είναι τι ακριβώς θα μπορέσουν να βρουν οι ελεγκτές της A&M στο Χονγκ Κονγκ, που θα πιάσουν δουλειά σχεδόν δύο μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση του fund QCM, το οποίο έχει αμφισβητήσει το δίκτυο, τις πωλήσεις και τα οικονομικά στοιχεία της ασιατικής θυγατρικής. Ύστερα από τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, πολλά ενοχοποιητικά στοιχεία μπορούν θαυμάσια να έχουν εξαφανισθεί και οι ελεγκτές να εντοπίσουν μόνο ορισμένες λογιστικές αστοχίες, δίνοντας στη διοίκηση του ομίλου, αν όχι ένα «καθαρό» πιστοποιητικό ελέγχου, πάντως ένα ελεγκτικό αποτέλεσμα που θα ρίχνει τη διοίκηση στα μαλακά.

–          Ο δεύτερος παράλληλος έλεγχος θα γίνει από την Ernst & Young, στην οποία η σχετική ανάθεση έχει δοθεί από τις 14 Ιουνίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα είναι ένας «ειδικός έλεγχος» και όχι ο πλήρης έλεγχος, που είχε ζητηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο έλεγχος αυτός θα εστιάσει στα ταμειακά διαθέσιμα, τις εμπορικές απαιτήσεις και σε άλλα στοιχεία του κυκλοφορούντος ενεργητικού. Η E&Y είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικού ελέγχου πριν ολοκληρωθεί ο εγκληματολογικός λογιστικός έλεγχος. Δηλαδή, δεν μπορούσε να εκδώσει πιστοποιητικό, με τον κίνδυνο να αποδειχθεί αργότερα ότι υπήρχαν λογιστικές ατασθαλίες. Τώρα, παραδόξως, η E&Y δεν έχει πρόβλημα να ελέγξει βασικά στοιχεία του ενεργητικού, πριν ολοκληρωθεί το forensic audit.

Οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν αρκετούς σε ένα σενάριο συγκάλυψης του σκανδάλου: τον Αύγουστο, οι δύο παράλληλοι έλεγχοι μπορεί να καταλήξουν σε διαπίστωση περιορισμένων «αστοχιών» στα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων του 2017, να προχωρήσει η εταιρεία στην αναμόρφωσή τους και να επανέλθει «καθαρή» στο Χρηματιστήριο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που είχε δείξει την έντονη ενόχλησή της για τις καθυστερήσεις από τη διοίκηση Κουτσολιούτσου στον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων.

Η διοίκηση της Folli Follie παραδέχεται στη χθεσινή της ανακοίνωση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενδέχεται μην ικανοποιηθεί από τις ελεγκτικές διαδικασίες που κινεί η εισηγμένη και να επιμείνει στη διενέργεια έκτακτου ελέγχου με απόφαση του Πρωτοδικείου, όπως προβλέπει ο νόμος περί Α.Ε. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε τρεις παράλληλους ελέγχους στην Folli Follie!

Πάντως, η διοίκηση Κουτσολιούτσου προσπαθεί με τη χθεσινή ανακοίνωση να… καλμάρει τους ομολογιούχους, που, όπως είχε αποκαλύψει το S10, εξετάζουν τις νομικές τους ενέργειες σε συνεργασία με εξειδικευμένα νομικά γραφεία: ανακοίνωσε ότι προσέλαβε τον οίκο Rothchild ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, δεσμεύθηκε ότι θα πληρωθούν κανονικά, στις 3 Ιουλίου, οι τόκοι για το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι θα σεβασθεί πλήρως τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τους όρους των διαφόρων δανείων.

http://www.sofokleous10.gr/index.php/top-stories/item/138788-folli-follie