Από το πρώτο ευρώ οι μειώσεις στις συντάξεις

Όλοι οι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως του ποσού της σύνταξης θα μπουν τελικά στο λογαριασμό των μειώσεων. Οι περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα γίνουν από το πρώτο ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των περικοπών 1,8 δισ. ευρώ

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας ήταν να μην κοπούν οι επικουρικές συντάξεις αλλά οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ να προκύψουν από τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε 900.000 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου μπορεί να βγει ο λογαριασμός χωρίς να εμπλακούν οι επικουρικές. Ωστόσο με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων θα εξεταστούν τα νούμερα και τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι περικοπές θα ισχύσουν για όλους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να αποδέχονται ανώτατο όριο μείωσης κύριας σύνταξης ωστόσο ζητούν να μην εφαρμοστούν μόνο στις υψηλότερες συντάξεις, δηλαδή σε όσες είναι πάνω από 700 ευρώ.

Όσον αφορά στα αντίμετρα το επίδομα για το πρώτο παιδί θα αυξηθεί στα 60 ευρώ και στα 90 ευρώ για δεύτερο παιδί ενώ η επιδότηση ενοικίου 80 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια. Σε ότι αφορά στη συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα για εισοδήματα κάτω των 700 ευρώ θα είναι μηδενική συμμετοχή, για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ μείωση κατά 50% και για εισοδήματα από 1.200 έως 1.500 ευρώ μείωση κατά 25%.

sofokleous10.gr

Κυβερνητικό στόχο αποτελεί να υπάρξει ένα «ταβάνι προστασίας» -ένα ανώτατο όριο μείωσης- ώστε να μην υποστούν οι συνταξιούχοι πολύ μεγάλες περικοπές, καθώς και να μην υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, που μίλησαν και για το πακέτο των αντίμετρων που θα εφαρμοστεί το 2019, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικά σε τεχνικό επίπεδο όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Στο σκέλος των εργασιακών, πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι θα νομοθετηθεί άμεσα η άρση της αναστολής των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης ώστε να επανέλθουν σε ισχύ, από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τα όρια για ομαδικές απολύσεις σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν αλλάζουν, ενώ θα καταργηθεί το υπουργικό βέτο και η προέγκριση θα δοθεί ως αρμοδιότητα στο Ανώτατο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Αλλαγές θα υπάρξουν στο συνδικαλιστικό νόμο, σύμφωνα με τους ίδιους, κυρίως ως προς τους λόγους απόλυσης συνδικαλιστών.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των αντίμετρων αναφέρθηκαν σε μείωση συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη, αύξηση οικογενειακών επιδομάτων, επιδότηση ενοικίου, αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργία άνω των 30.000 θέσεων εργασίας.

Μέτρα και αντίμετρα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα προκειμένου στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή νωρίτερα, σε μια έκτακτη συνεδρίαση, να συγκεκριμενοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν από τον Αύγουστο του 2018, καθώς κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Άλλωστε, συμπληρώνουν οι ίδιοι, οι συζητήσεις για το χρέος θα εντατικοποιηθούν στις 20-21 Απριλίου, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Ταβάνι προστασίας για να μην εξαϋλωθούν συντάξεις

Βάσει του σχεδιασμού, σύμφωνα με τις πηγές από το υπουργείο Εργασίας, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα περικοπεί 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2019. Μειώσεις στις προσωπικές διαφορές ή κατάργησή τους θα υποστούν 900.000 συνταξιούχοι.

Στόχος του υπουργείου, όπως τονίζουν, είναι να υπάρξει ένα ταβάνι προστασίας -ένα ανώτατο όριο μείωσης ως ποσοστό στη συνολική σύνταξη – προκειμένου να μην γίνουν πολύ μεγάλες περικοπές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μέση κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, που ανέρχεται στα 720 ευρώ, δεν θα θιγεί.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας θέλουν το κεντρικό σενάριο που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας να μην αφορά στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες επιδιώκεται να μην εμπλακούν.

Οι εξελίξεις στον τομέα των εργασιακών

Αναφορικά με τα εργασιακά, πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι θα νομοθετηθεί άμεσα η άρση της αναστολής των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και θα επανέλθουν σε ισχύ, από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Όπως διευκρινίζουν, οι ίδιες πηγές, για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης βρίσκονται σε αναστολή. Αυτήν τη στιγμή, η αναστολή αυτών των δύο αρχών είναι συνδεδεμένη με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, το οποίο δεν έχει ουδεμία σχέση με το δεύτερο μνημόνιο ή με το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επειδή, ακριβώς, η αναστολή αυτών των δύο αρχών συνδέεται με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, η αναστολή τους, αν δεν υπήρχε νομοθετική παρέμβαση, θα ήταν επ’ άπειρον. Ωστόσο, θα νομοθετηθεί η άρση της αναστολής και αυτές οι δύο αρχές θα επανέλθουν σε ισχύ, από τον Σεπτέμβριο του 2018».

Σχετικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, τονίζουν ότι στη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών στο πρόσφατο Eurogroup της Μάλτας προβλέπεται ότι τα όρια των ομαδικών απολύσεων δεν θα αλλάξουν, ενώ η αρμοδιότητα της απόφασης για τις ομαδικές απολύσεις θα περάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με τριμερή εκπροσώπηση εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και, συγκεκριμένα, στις άδειες και στους λόγους απόλυσης, στους οποίους θα προστεθούν κάποιοι. Όπως υπογραμμίζουν οι πηγές, θα γίνει μία αναθεώρηση της λίστας των λόγων απόλυσης. Ενδεχομένως να προστεθούν κάποια ποινικά αδικήματα, όπως η κλοπή, η υπεξαίρεση, κτλ.

Όπως ξεκαθαρίζουν, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο της διαιτησίας, θα εξακολουθήσει, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ενώ δεν θα αλλάξει και ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Το πακέτο των αντίμετρων

Παρουσιάζοντας τα αντίμετρα, που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και με τους εκπροσώπους των θεσμών, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει:

  • Μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη. Προβλέπεται η συμμετοχή να είναι μηδενική για συνταξιούχους με εισοδήματα από συντάξεις μέχρι 700 ευρώ (περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους) και κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής για τους υπολοίπους: από 700 ευρώ μέχρι 1.200 ευρώ, η συμμετοχή μειώνεται κατά 50% και από 1.200 ευρώ και πάνω, σχεδιάζεται μείωση της συμμετοχής κατά 25%.
  • Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί (στα 60 ευρώ και 90 ευρώ, αντίστοιχα), παραμένοντας, ωστόσο, ίδιο το επίδομα για το τρίτο και για κάθε επιπλέον παιδί.
  • Επιδότηση ενοικίου, με στόχο να καλυφθεί περίπου το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας, για τους οποίους προβλέπεται επιδότηση περίπου 80 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο. Θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια και η οικογενειακή κατάσταση.
  • Ένταξη του 1/3 των βρεφών έως 4 ετών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ύψος δαπάνης 150 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζεται επίσης, η αύξηση των δομών βρεφονηπιακών σταθμών -περίπου 1.800 νέες δομές, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, η ζήτηση είναι πιο μεγάλη από την προσφορά.
  • Δημιουργία άνω των 30.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ύψος δαπάνης 300 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου, πρόκειται για θέσεις εργασίας 12μηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Στον δημόσιο τομέα, οι θέσεις θα αφορούν, κυρίως, σε δομές του κοινωνικού κράτους, όπως νοσοκομεία, παιδεία, κτλ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα δοθεί προτεραιότητα στους νέους υψηλών προσόντων, με στόχο την ανάσχεση του brain drain («διαρροή εγκεφάλων»).
  • Επέκταση των σχολικών γευμάτων, με σκοπό να καλυφθεί το 50% των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 μαθητές του δημοτικού και 150.000 μαθητές του γυμνασίου.
  • Χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με περίπου 300 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις.

in.gr