Η Κύπρος στην Ελλαδική και Ευρωπαική λογοτεχνία

Με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012, ώρα 09:45, πραγματοποιείται στο Σπίτι της Κύπρου,  Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, ημερίδα με θέμα: Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.

 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ημερίδα θα ξεκινήσει με την Εισαγωγική ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ερατοσθένη Καψωμένο.

Στην πρώτη συνεδρία θα μιλήσουν οι:  Δώρα Μέντη, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας με θέμα Η Κύπρος και το κυπριακό πρόβλημα στη νεότερη ελλαδική ποίηση (1974-2004), Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων με θέμα  Η συνάντηση της κυπριακής εμπειρίας του Γιώργου Σεφέρη  με το «ακίνητο κέντρο» του, Λουίζα Χριστοδουλίδου, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα Η λεπτή σάτιρα και ειρωνεία της βρετανικής αποικιοκρατίας και της acculturation  στον «Βαρνάβα Καλοστέφανο» του Σεφέρη, Κατερίνα Κωστίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα  «Θέλεις κυδώνιν έπαρε—θέλεις αππίδιν λάβε»: Η κυπριακή διάλεκτος  ως αφηγηματικό τέχνασμα του Γιάννη Σκαρίμπα;

Στη δεύτερη συνεδρία θα μιλήσουν οι: Κωστής Δανόπουλος, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας με θέμα Η Βιβλιοθήκη του λόγιου Κώστα Μ. Προυσή, Θεοδόσης Πυλαρινός, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα Ανοιχτή Γραμμή του περιφερειακού ελληνισμού: Η λογοτεχνική  επικοινωνία του Φοίβου Σταυρίδη από τη Λάρνακα με τον Αντώνη Μυστακίδη (Μεσεβρινό) στο Μάλμε της Σουηδίας, Ελένη Αντωνιάδου, φιλόλογος  με θέμα «Swimming to Ithaca»: Η ιστορία από την άλλη.

Στην τρίτη συνεδρία θα μιλήσουν οι: Νίκη Μαραγκού, συγγραφέας με θέμα  Κύπρος και γραφή,  Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ποιητής με θέμα  Μην το ξεχνάς πως Έλληνες είναι αυτοί.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με μια πρώτη αποτίμηση και αναφορά στα συμπεράσματα των ανακοινώσεων από τον κ. Ερατοσθένη Καψωμένο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον κ. Κωστή Δανόπουλο