Με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την κατάθεση των χαρτών από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, ξεκινά διάσκεψη για το Κυπριακό, καταρχήν με τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.
Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, ότι θα είναι περίπου 90 χιλιάδες.
Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% και παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ν.Κοτζιά.
Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.
«Χαιρετίζω το συνεχιζόμενο κουράγιο και τη δέσμευση που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές» είπε σε δήλωσή του ο Τζόνσον.
«Οι συνομιλίες στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού προσφέρουν και στις δύο πλευρές μια μοναδική ευκαιρία να βρουν μια λύση».
Ελπίζω ότι όλοι όσοι συμμετέχουν θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες με διάθεση ανοιχτή και ευέλικτη. Πιστεύω πως εάν προσεγγιστεί υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να επιτευχθεί μια λύση που θα φέρει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο, πρόσθεσε.
Η σύσκεψη θα λάβει χώρα στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Με την κατάθεση χαρτών στο εδαφικό από την ε/κ και την τ/κ πλευρά, άνοιξε επίσημα πλέον ο δρόμος για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία αρχίζει το πρωί της Πέμπτης, 12 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Γενεύης (11.30 ώρα Κύπρου). Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υπέβαλλε γραπτώς ενστάσεις για τις τουρκοκυπριακές θέσεις.
Η Διάσκεψη θα αρχίσει με τριμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτιέρες, ενώ προηγουμένως θα γίνουν διμερείς συναντήσεις μεταξύ διαφόρων εμπλεκομένων μερών στη Διάσκεψη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το τελετουργικό μέρος της Διάσκεψης, το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες των εμπλεκομένων μερών, θα ξεκινήσεις στις 11.00 ώρα Γενεύης(12.00 ώρα Κύπρου).
Πληροφορίες της ε/κ πλευράς αναφέρουν ότι θα υπάρξει τοποθέτηση της ΕΕ, η οποία θα είναι εξαιρετικά υποστηρικτική για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθούν οι δυο πλευρές, για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Οι δυο ηγέτες επέλεξαν να τερματίσουν τη διαδικασία στην κορύφωσή της, δηλαδή με την κατάθεση χαρτών για το εδαφικό, γεγονός που δημιουργεί σαφέστατα μια δυναμική για την έναρξη της Διάσκεψης
Κατά την τελευταία μέρα της κατ’ ιδίαν διαπραγμάτευσης μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, η οποία άρχισε στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου, οι δυο ηγέτες επέλεξαν να τερματίσουν τη διαδικασία στην κορύφωσή της, δηλαδή με την κατάθεση χαρτών για το εδαφικό, γεγονός που δημιουργεί σαφέστατα μια δυναμική για την έναρξη της Διάσκεψης, με την προσθήκη των εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντα.
Σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί σε σχέση με την μέχρι τώρα διαδικασία είναι ότι, ούτε ο τ/κ χάρτης που κατατέθηκε δεν ικανοποίησε πλήρως την ε/κ πλευρά αλλά ούτε έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Οι δυο πλευρές θα επανέλθουν στα εκκρεμούντα ζητήματα, σε μεταγενέστερο χρόνο που θα συμφωνηθεί μετά την Διάσκεψη.
Στη Διάσκεψη το μόνο ζήτημα το οποίο θα συζητήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Διάσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Έιντε δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου, αλλά να πάρει παράταση και για τις επόμενες ημέρες.