Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν την Πέμπτη να βρουν ένα τρόπο διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα οποία απομυζούν τα κέρδη και τα κεφάλαιά τους και εμποδίζουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έγγραφο που έχει προετοιμαστεί για την συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή και του Ecofin το Σάββατο, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η συνεπακόλουθη ύφεση στην Ευρώπη αύξησε το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών της Ε.Ε., τα οποία πλέον ανέρχονται στο 1 τρισ. ευρώ, ήτοι στο 5,4% όλων των τραπεζικών δανείων.
Σύμφωνα με το έγγραφο, είναι δύσκολο να συγκριθούν τα επίπεδα των κόκκινων δανείων παγκοσμίως, διότι δεν υπάρχει ένας κοινός ορισμός, αλλά υπολογίζονται στο 1,7% των συνολικών δανείων στις ΗΠΑ και στο 1,6% στην Ιαπωνία, σύμφωνα με στοιχεία του 2015.
“Ο ρυθμός διαχείρισης των NPLs παραμένει σχετικά αργός και αν οι ενέργειες συνεχιστούν σε αυτό το επίπεδο θα χρειαστεί αρκετός καιρός”, αναφέρει στο Reuters, ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιβιώσουν με έναν δείκτη 5,4% (αναλογία κόκκινων προς τα συνολικά δάνεια), αλλά αυτός ο μέσος όρος καλύπτει τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, που κυμαίνονται από το 1% έως και το 47%.
“Αναμένουμε ότι οι υπουργοί (Οικονομικών) θα αναγνωρίσουν την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και ως εκ τούτου ότι είναι λογικό να έχουμε μία κοινή στρατηγική”, σημειώνει ο αξιωματούχος.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά “κόκκινων” δανείων είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Ακολουθούν η Ιταλία, η Σλοβενία και η Ιρλανδία. Οι τράπεζες έχουν λάβει προβλέψεις για περίπου τον μισό όγκο των “κόκκινων” δανείων, αναφέρουν αξιωματούχοι.
“Δεδομένου του μεγέθους του, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα λυθεί μόνο του, ακόμη και στο πλαίσιο της οικονομικής ανάκαμψης” αναφέρει το έγγραφο.
“Σημαντικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του ζητήματος των NPLs, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο το προγραμμάτων οικονομικής στήριξης. Ωστόσο χρειάζονται περισσότερα, ώστε να ο δείκτης των NPLs να υποχωρήσει σε βιώσιμα επίπεδα”, συμπληρώνει.
Το έγγραφο προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών να πιέσουν για την ενοποιημένη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων από τις τραπεζικές εποπτικές αρχές σε όλη την Ε.Ε., την ενοποίηση της πτωχευτικής νομοθεσίας, την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να εμπορεύονται κόκκινα δάνεια και την δημιουργία εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για τα NPLs.
Τέλος, οι ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να εξετάσουν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος για το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα “κόκκινων” δανείων και να το καταστήσουν πιο ανθεκτικό σε μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
www.sofokleous10.gr