Το σχέδιο της ΤτΕ για τις τράπεζες

Η Κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εργάζεται για ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα χρέη τους στο μισό, την τελευταία προσπάθεια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο οικονομικό σύστημα της χώρας, δήλωσαν δύο άνθρωποι εξοικειωμένοι με το θέμα στο Bloomberg.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι ελληνικοί δανειστές θα μεταφέρουν περίπου το ήμισυ των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεών τους σε οχήματα ειδικού σκοπού, τα οποία στη συνέχεια θα πουλήσουν ομόλογα και θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για να αγοράσουν περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ (47 δισεκατομμύρια δολάρια) επισφαλών δανείων από τους δανειστές.

Οι φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών της Ελλάδας αντιπροσωπεύουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου τους. Ως απαιτήσεις έναντι του κράτους, χορηγήθηκαν για να αντισταθμίσουν τις ζημίες που υπέστησαν κατά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος διαφέρει από πρόταση που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας νωρίτερα φέτος.  Η κεντρική τράπεζα εκφράζει ανησυχίες για το γεγονός ότι η πρόταση του HFSF μπορεί να έχει ορισμένα μειονεκτήματα, ενώ τα διαθέσιμα χρήματα θα αρκούσαν μόνο για την τακτοποίηση  περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ κακών χρεών, πολύ λιγότερο από ό, τι απαιτείται.

Οι μετοχές  των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό φέτος εν μέσω παρατεινόμενων αμφιβολιών ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα βουνό από κακό χρέος που παραμένει από την πιο απότομη ύφεση. Προσθέτοντας στα δεινά τους, οι ευρωπαίοι εποπτικοί φορείς τους ζήτησαν να μειώσουν τις μη εκτελεστικές τους εκθέσεις κατά περίπου 60% μέχρι τα τέλη του 2021, στόχος που μπορεί να μην επιτευχθεί χωρίς «καύση» περισσότερων κεφαλαίων από αυτά που κατέχουν σήμερα.

banksΤο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος έχει υποβληθεί στον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ κάθε χρήση δημόσιων εγγυήσεων υπόκειται στην έγκριση των αρχών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ρυθμιστές θα μπορούσαν να εγκρίνουν τόσο το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και το σχέδιο του HFSF , παρέχοντας στους δανειστές περισσότερα εργαλεία για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Ενώ η μεταφορά των πιστώσεων φόρου στην SPV θα καταστρέψει τις τράπεζες για σύντομο χρονικό διάστημα, οι δείκτες τους θα ανακάμψουν όταν ολοκληρωθεί η πώληση των επισφαλών δανείων, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, οι δείκτες Tier –I στις ελληνικές τράπεζες κυμαίνονται από περίπου 14% έως σχεδόν 19%.

Το SPV θα αγοράσει τα επισφαλή δάνεια από τις τράπεζες σε τιμές αγοράς, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους. Αν και οι προβλέψεις που έχουν λάβει οι τράπεζες είναι χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς, το χτύπημα θα είναι μικρό και εύχρηστο, ενώ οι δανειστές θα καταλήξουν σε κεφάλαια υψηλότερης ποιότητας, ανέφερε το πρόσωπο, προσθέτοντας ότι οι εποπτικές αρχές εξέτασαν τους αριθμούς.

sofokleous10.gr