Σε διαδικασία για την πώληση πάνω από 5,7 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων βρίσκονται οι Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, στο μόλις 1-2% της ονομαστικής τους αξίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς εξετάζει την πώληση 1,8 δισ. προβληματικών δανείων real estate.
Επειδή είναι real estate η πώληση εκτιμάται στο 20% της ονομαστικής αξίας.
Ο σχεδιασμός της Eurobank είναι η πώληση 2,8 δισ. προβληματικών καταναλωτικών δανείων στο 0,9% της ονομαστικής τους αξίας ή μόλις 25 εκατ.
Η Alpha Bank εξετάζει την πώληση 700 εκατ. προβληματικών δανείων στο 2% της ονομαστικής τους αξίας, ή 14 εκατ. ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο, οι τρεις τράπεζες αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους προκειμένου να ικανοποιήσουν την απαίτηση των εποπτικών αρχών για την αύξηση των πωλήσεων προβληματικών δανείων, μια option που είχε μείνει πίσω στο συνολικό σχεδιασμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων.
Οι τράπεζες, όμως, με την βάρβαρη συναίνεση της κυβέρνησης, ενώ ”σκοτώνουν” τζάμπα τα προβληματικά τους δάνεια στα fund, αρνούνται να τα εκχωρήσουν στην ίδια τιμή στους δανειολήπτες για να μην ”χαλάσουν την πιάτσα”.
Έτσι τα fund θα κερδοσκοπούν σε βάρος των ανήμπορων δανειοληπτών, με τους τελευταίους να ζουν υπό την απειλή του πλειστηριασμού του σπιτιού τους και των όποιων περιουσιακών τους στοιχείων, χωρίς πάλι να μπορούν να ξοφλήσουν.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ότι πουλώντας χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, τα οποία φέρουν και ακίνητες εξασφαλίσεις, μειώνεται παράλληλα και ο δείκτης κάλυψης (coverage ratio) των NPEs.
Και αυτός ο δείκτης είναι πολύ κρίσιμος για το αποτέλεσμα των stress test, τα οποία θα υλοποιηθούν στις αρχές του 2018.
Με άλλα λόγια, μπορεί οι τράπεζες να μειώσουν μέσω των πωλήσεων τα προβληματικά τους δάνεια, αλλά θα μειώσουν σημαντικά και τους δείκτες κάλυψης των NPEs.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι διοικήσεις των τραπεζών στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) θα πρέπει να μειωθούν από τα 103,9 δισ. ευρώ σήμερα σε 66,7 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) από 75,2 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
iskra.gr