Η ΟΛΜΕ ζητά την απόρριψη του νέου σχεδίου για τη σχολική Ιστορία

Του Τάσου Χατζηαναστασίου

Όπως γράφαμε σε σχετικό σημείωμά μας στα μέσα του καλοκαιριού, (Συνέδριο ΟΛΜΕ: Η τέχνη της παράλυσης) το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ δεν κατάφερε να καταλήξει σε καμία ουσιαστική απόφαση για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ακόμη και για τα πιο επίκαιρα και επείγοντα για τον κλάδο και την κοινωνία. Παρόλα αυτά, χάρη στην επιμονή συναδέλφων από άλλες παρατάξεις, κυρίως του ΠΑΜΕ, το ψήφισμα που είχαμε καταθέσει στο συνέδριο και αφορούσε την απόσυρση του νέου Σχεδίου Αναλυτικών Προγραμμάτων για το μάθημα της Ιστορίας στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση που συνέταξε το Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ψηφίστηκε τελικά από το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ μέσα στον Ιούλιο, αλλά η πλειοψηφία του προτίμησε να μην το προβάλλει! Έτσι, αναλάβαμε εμείς, που δεν αντιπροσωπευόμαστε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να το κοινοποιήσουμε.

Επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, πιστεύουμε ότι πρέπει να διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Κι αυτό, παρόλο που προκειμένου να ψηφιστεί υπέστη σημαντικές αλλαγές, όχι πάντως στο βασικό αίτημα της απόσυρσης του σχεδίου. Στο προηγούμενο σημείωμά μας, είχαμε επισημάνει τις αλλαγές και τις προσθήκες που υπαγορεύτηκαν κυρίως από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά (Παρεμβάσεις) και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) και οι οποίες εστιάζουν στη σημασία της διδασκαλίας των «ιστορικών νόμων» που διέπουν την ανθρώπινη δράση ενώ αγνοήθηκαν σημαντικές πλευρές του σχεδίου που αφορούν την εσκεμμένη υποβάθμιση σημαντικών κεφαλαίων κυρίως της Αρχαίας και της Βυζαντινής Ιστορίας. Γενικότερα οι προθέσεις να υποβαθμιστούν τα στοιχεία που συγκροτούν την εθνική ταυτότητα και ο νέου τύπου φρονηματισμός που επιχειρεί να επιβάλλει το νέο σχέδιο θα έπρεπε να επισημαίνονται από το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά ας είμαστε προσγειωμένοι ως προς τα όρια του μεταπολιτευτικού συνδικαλισμού και κυρίως, ας μην είμαστε… αχάριστοι. Για την ιστορία, το ψήφισμα στήριξαν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ), Παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ ενώ καταψήφισαν οι ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Ακολουθεί το Ψήφισμα 

   

 

    Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr                                                                                         Αθήνα, 31/07/2017

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ 18ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Για το μάθημα της Ιστορίας

 

To 18ο συνέδριο της ΟΛΜΕ απαιτεί από το ΙΕΠ την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Αναλυτικών Προγραμμάτων για το μάθημα της Ιστορίας στην «υποχρεωτική εκπαίδευση» για τους εξής λόγους:

  • Καταργεί την Ιστορία ως διακριτό επιστημονικό αντικείμενο, μετατρέποντάς το σε διαθεματικό αντικείμενο χωρίς συγκεκριμένη ύλη, τρόπο αξιολόγησης και διδακτική μεθοδολογία όπως περίπου επιχειρείται να συμβεί με όλα τα διδακτικά αντικείμενα ώστε να μπορούν να διδάσκονται από περισσότερες ειδικότητες.
  • Εισάγει από το παράθυρο το τετραετές Γυμνάσιο, επειδή το πρόγραμμα αφορά την υποχρεωτική εκπαίδευση και ολοκληρώνεται στην Α’ Λυκείου.
  • Περιορίζει συνειδητά την ιστορική γνώση στο όνομα της καταπολέμησης της «αποστήθισης» και υπονομεύει τη δυνατότητα των παιδιών να αποκτήσουν γενική ιστορική παιδεία.
  • Ακυρώνει τη μεθοδολογία εξήγησης και ερμηνείας της Ιστορίας, η οποία αναζητά την αντικειμενικότητα και την αλήθεια των γεγονότων, και αποδέχεται τη «βιωματική» προσέγγιση η οποία είναι υποκειμενική συναισθηματική ταύτιση με τα γεγονότα.
  • Υποβαθμίζει την αρχαία και μεσαιωνική Ιστορία, που είναι αντικειμενικά στάδια εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας και η γνώση τους φωτίζει την κατανόηση του παρόντος.
  • Απαιτείται εξήγηση και ερμηνεία των γεγονότων από την αρχαία εποχή έως σήμερα σε μια εξελικτική διαδικασία και γενικός σταθερός σχεδιασμός προκειμένου να μπορεί το παιδί να κατανοεί τη σχέση γενικού με ειδικού, τις νομοτέλειες που διέπουν την Ιστορική εξέλιξη.