Το νόμισμα είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

Υπάρχουν πολλοί οι εραστές της Δραχμής και προσπαθούν να πείσουν ότι η Δραχμή είναι Πανάκεια, η λύση για κάθε πρόβλημα δηλαδή.

Διάβασα τα εξής:

Η επάνοδος στο Εθνικό Νόμισμα, σηματοδοτεί μια νέα Εθνική Ενότητα, πέρα από κάθε ιδεολογία και μια νέα αρχή για την Δημοκρατία και την Ανάπτυξη… Η επάνοδος στο Εθνικό Νόμισμα, θα καταστήσει το Κράτος επικυρίαρχο …. Μια χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα ποτέ δεν χρεοκοπεί…..

Και ερωτώ:

Με εθνικό νόμισμα πόσες φόρες έχουμε πάει σε χρεοκοπία;;;  5 ή 7 ;;;

Στην χρεοκοπία Τρικούπη είχαμε ξένο νόμισμα;;;;

Και βεβαίως πάντα χρεοκοπημένοι ήμασταν γιατί από τα πρώτα δάνεια τα χρήματα πήγαιναν σε αλισβερίσια και εξυπηρετήσεις υμετερών και όχι σε πραγματικές ανάγκες . Όπως και με το πασοκ όπου το κράτος δανειζόταν για να κάνει παροχές. Και βεβαίως το συνέχισε η ΝΔ για να φορτώσει το χρέος με 50-70 δις ευρώ. Ο σύριζα έχει ήδη κοστίσει στην οικονομία – σύμφωνα με κάποιους- 100 δις ευρώ.

Και αν το εθνικό νόμισμα στηρίζει την δημοκρατία τότε γιατί από το 1831 και μετά έχουμε 5-6 εμφυλίους;;;

Δικό τους νόμισμα είχαν και οι γερμανοί και έφτασαν στο μεσοπόλεμο να γεμίζουν με χρήματα ένα καροτσάκι, από αυτά που χρησιμοποιούν στις οικοδομές, για να αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί. Το καροτσάκι άξιζε περισσότερο από τα δισεκατομμύρια που κουβαλούσε. Και βεβαίως ο επομενος πόλεμος (1939-1944)δεν αποφεύχθηκε.

Και οι σοβιετικοί δικό τους νόμισμα είχαν.

Τουρκία και πρώην ανατολικές δικό τους νόμισμα είχαν και έχουν όπως και πολλές αφρικάνικες και τα είδαμε τα χαλιά τους. ΗΠΑ κ ΕΕ έχουν και αυτές βυθιστεί στην χρεοκοπία αλλά είναι ο πυρήνας της παγκόσμιας οικονομίας και το ρυθμίζουν όπως θέλουν προς το παρόν.

Δεν είναι το νόμισμα το πρόβλημα μας. Το πρόβλημα μας είναι η νοοτροπία μας, η δημόσια διοίκηση και οι θεσμοί.

Υπεράνω του εθνικού νομίσματος και του ευρώ είναι οι ΘΕΣΜΟΙ, η Αξιοκρατία, η Διαφάνεια και εναλλακτικά η παύση του κρατισμού και του κομματισμού και του πελατειακούς κράτους. Εκεί είναι η πηγή όλων των κακών για την Ελλάδα. Το νόμισμα είναι το σύμπτωμα και όχι η αίτια.

Αν θέλουμε εθνικό νόμισμα τότε για μένα είναι σαφές ότι θέλουμε κρατισμό, κομματισμό και πελατειακό κράτος. Είναι καιρός να αποφασίσουμε τι θέλουμε, με ποια πλευρά να είμαστε, με την αλήθεια ή με το σκοτάδι;

Και μην ξεχνάμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αν αποφασίσουν κάποιοι ισχυροί να σε διαλύσουν δεν σε σώζουν ούτε οι θεσμοί, ούτε η δραχμή ούτε το ευρώ.

Μόνο η Ψυχή και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως το 1940.

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης,     Πτυχιούχος  ΑΠΘ,  Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Πατρών,