20 εκατομμύρια ομολογημένες δωροδοκίες

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
“Η διασυνοριακή πολιτική διαφθορά στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη, γι αυτό χρειαζόμαστε ισχυρούς νέους θεσμούς, όπως ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας αλλά και ένα ευρωπαϊκό FBI, για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε”. Αυτά τόνισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, Πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), στη διάρκεια παρέμβασής του, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, στο πλαίσιο έκθεσης που συνέταξε για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια ομολογημένες δωροδοκίες στους δημόσιους τομείς των κρατών μελών της Ένωσης, κι αυτό “είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Ευρώπης”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Θ. Σκυλακάκης παρενέβη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του ALDE, στη συζήτηση επί εκθέσεως του Ιταλού ευρωβουλευτή S. Iacolino (EPP), για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες στην Ε.Ε.
Αναλυτικά η παρέμβαση του είχε ως εξής:
“Το οργανωμένο έγκλημα και οι πρακτικές διαφθοράς στην Ευρώπη αποτελούν σήμερα εξαιρετικά εκτεταμένα φαινόμενα. Από την θεματική εισήγηση που συνέταξα προετοιμάζοντας αυτή την Έκθεση, προκύπτει ότι έχουμε πάνω από 20 εκατομμύρια ομολογημένες δωροδοκίες στους δημόσιους τομείς των κρατών μελών της Ένωσης. Είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Ευρώπης.
Το οργανωμένο έγκλημα εξ αιτίας του διασυνοριακού χαρακτήρα του και η διαφθορά που είναι διαλυτική για τις οικονομικές και κρατικές λειτουργίες αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, πρέπει να αποτελέσουν, κατά τη γνώμη μου, κεντρικά θέματα ενδιαφέροντος της πολιτικής της Ένωσης.
Τα κράτη μέλη μόνα τους έχουν αποτύχει σε πολλά σημεία, στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών και υπάρχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα, αν εφαρμόσουμε καλόπιστα την αρχή της επικουρικότητας, γατί χρειαζόμαστε ισχυρούς νέους θεσμούς, για αποτελεσματικότερη Ευρώπη. Όχι μόνο τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, ο οποίος έρχεται, αλλά και πιο δυναμικών θεσμών όπως η μετεξέλιξη των εργαλείων που έχουμε, σε ένα ευρωπαϊκό FBI.
Έτσι θα πετύχουμε να αποκτήσουμε θεσμούς, τους οποίους πράγματι θα φοβούνται, τόσο οι πανίσχυρες εγκληματικές οργανώσεις, που δρουν σε πολλές χώρες της Ένωσης, όσο και οργανωμένα τοπικά κυκλώματα, δημόσιας ή πολιτικής διαφθοράς, την ύπαρξη των οποίων πολλοί καμώνονται ότι αγνοούν.
Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας -και στο βορρά και στο νότο- στις ευρωεκλογές που έρχονται. Στηρίζεται στην αναποτελεσματική χρήση των πόρων της Ένωσης. Κι αυτό γίνεται πλέον αισθητό παντού. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι η διασυνοριακή πολιτική διαφθορά μένει ατιμώρητη. Γι αυτό χρειαζόμαστε ισχυρούς νέους θεσμούς, για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε.”