2ο Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου το 2ο Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2014, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος διοργανώνει το 2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation, στο Συνεδριακό Κέντρο του, στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας, που τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει τον «Δημόκριτο» δυναμικά στο προσκήνιο, το Φόρουμ προσφέρει ενημέρωση για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, αναδεικνύει την αναπτυξιακή διάσταση του τρίπτυχου Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης.
Για πέντε μέρες, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας δίνει βήμα σε διακεκριμένους επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων, για να παρουσιάσουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα όλων μας – όπως η υγεία, η διατροφή, τα φάρμακα, η ασφάλεια, το περιβάλλον, η ενέργεια, η πληροφορική – και να εκθέσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα. Στόχος μας: η διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων και βιομηχανίας καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας με Έλληνες επιστήμονες της Διασποράς.
Η Επίσημη Έναρξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, από τις 09:00 έως τις 11:00, με την παρουσία θεσμικών εκπροσώπων και τη συμμετοχή τριών διακεκριμένων ομιλητών που θα αναλάβουν να αναδείξουν το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται η ιδέα του Φόρουμ.
Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ημερίδες, εξειδικευμένα workshops, σεμιναριακά μαθήματα και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.
Πρόκειται να παρουσιαστούν πρωτοποριακές ανακαλύψεις στην Πυρηνική και Σωματιδιακή Φυσική, αποτέλεσμα πολύπλοκων θεωρητικών και πειραματικών διεργασιών, που ανοίγουν το δρόμο σε σπουδαίες τεχνολογικές καινοτομίες με πρακτική εφαρμογή σε άλλες επιστήμες αλλά και στη βιομηχανία. Επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης σε τομείς αιχμής, από τις εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου ως την ελληνική βιομηχανία γενοσήμων, από την ασφάλεια έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων, εγκληματικών ενεργειών ή φυσικών καταστροφών ως την ασφάλεια τροφίμων, από την προστασία του περιβάλλοντος ως τις εξελίξεις σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Το παρόν θα δώσουν διεθνούς κύρους ερευνητικοί οργανισμοί και πανεπιστήμια. Ενδεικτικά αναφέρεται το σεμιναριακό μάθημα Patenting and Licensing, την πρώτη μέρα, από τον επικεφαλής του Τμήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας του CERN σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης, το workshop Entrepreneurship @ MIT υπό την αιγίδα του MIT Enterprise Forum Greece, την Τετάρτη 2 Ιουλίου, που θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό του Φόρουμ να μάθει τις τελευταίες εξελίξεις για τις δράσεις με στόχο την επιχειρηματικότητα, σε απευθείας σύνδεση με το αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Στις ερευνητικές δυνατότητες της χώρας αλλά και στις πρωτοβουλίες και προοπτικές για ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, θα επικεντρωθούν οι δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που προγραμματίζονται. Υπό τον τίτλο Smart specialization, research ecosystems and economic growth, την Τρίτη 2 Ιουλίου θα συζητηθεί η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία του «Ορίζοντα 2020» για την έξοδο από την κρίση. Το Φόρουμ θα κλείσει με τη συζήτηση Spin-off & Entrepreneurial Challenges, κατά την οποία εκπρόσωποι από επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταλλάξουν απόψεις για την πρόκληση να εδραιώσεις μία εταιρεία έντασης γνώσης στην Ελλάδα, αλλά και να την καταστήσεις ανταγωνιστική στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.
Κλείνοντας, θα πρέπει να σταθούμε σε μία ακόμα πρωτοβουλία του Κέντρου, την καθιέρωση του βραβείου Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award, το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα διακεκριμένο επιστήμονα της Ελληνικής Διασποράς. Πρώτος αποδέκτης θα είναι ο Καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, ο οποίος το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Τούρινγκ, την υψηλότερη διάκριση στον τομέα της πληροφορικής.
Η Τελετή Βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στις 07:00 μ.μ. Θα ακολουθήσει «Ελληνική Βραδιά», η κεντρική κοινωνική εκδήλωση του πενθήμερου, που θα πραγματοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους του «Δημόκριτου» υπό τους ήχους ελληνικής αλλά και ξένης μουσικής και θα δώσει μία επιπλέον ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις, να διερευνήσουν πιθανότητες συνεργασίας, να σχεδιάσουν το επόμενο βήμα στις σπουδές ή την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Το 2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation είναι μία πολυθεματική εκδήλωση με δυναμικό χαρακτήρα, που θέλει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σημείο συνάντησης και εποικοδομητικού διαλόγου διακεκριμένων επιστημόνων, στελεχών επιχειρήσεων και φοιτητών, με στόχο την έρευνα και ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες ή εγγραφή στο Φόρουμ, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.demokritos.gr/HF2014/# .