Αδιέξοδο με τρόικα και… στο βάθος εκλογές;

Ακραία σενάρια, ακόμη και για ηρωική έξοδο του πρωθυπουργού με πρόωρες βουλευτικές εκλογές, διακινούνται πλέον στην αγορά, καθώς, με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει να γίνεται σαφές ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα, για την αποδέσμευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ, οδηγείται σε δραματικό αδιέξοδο.

 

Την επάνοδο της αβεβαιότητας φαίνεται να αντικατοπτρίζουν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων. Μετά τη «βουτιά» των αποδόσεων, με αφορμή την αισιοδοξία που υπήρχε για επάνοδο της χώρας στις αγορές, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αντιστροφή αυτής της θετικής κίνησης και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ξεπερνά και πάλι το 8%.
Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο, όπως τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι ότι βρίσκεται σε «διαφορά φάσης» με την τρόικα: ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρούσει κάθε πίεση για πρόσθετα μέτρα, ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η εποχή των μνημονίων τελειώνει, η τρόικα πιέζει φορτικά για πολλά νέα μέτρα με βαρύ κόστος για την ελληνική κοινωνία.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιπαρέλθει αυτή την πίεση, προσφεύγοντας σε πολιτική διαπραγμάτευση με τα «αφεντικά» της τρόικας, πρωτίστως δηλαδή με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, φαίνεται ότι επίσης πέφτει στο κενό, καθώς το μήνυμα που λαμβάνει από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι «βρείτε τα με την τρόικα».
Ο Γερούν Ντάισενμπλουμ, προεδρεύων του Eurogroup, άφησε να «κυκλοφορήσει» στα διεθνή πρακτορεία απάντησή του στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας, όπου ξεκαθάριζε ότι υπεύθυνη για την καθυστέρηση επανόδου της τρόικας στην Αθήνα είναι η ελληνική κυβέρνηση, που δεν κάνει ό,τι απαιτείται για μια συμφωνία.
Μάλιστα, στην ίδια απάντηση τονιζόταν ότι συζήτηση για τα θέματα της Ελλάδας στο Eurogroup μπορεί να γίνει μόνο όταν ολοκληρώσει την έκθεσή της η τρόικα. Αυτή η αναφορά θεωρείται καίρια, γιατί αποκλείει κάθε σκέψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να συζητηθούν τα ελληνικά θέματα και να αποδεσμευθεί η δόση πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Στο μεταξύ, όλες οι πληροφορίες από τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται με email είναι άκρως ανησυχητικές:
Για το δημοσιονομικό κενό του 2014, δηλαδή για να εκπληρωθεί ο στόχος για πλεόνασμα 2,75 δισ. ευρώ, η τρόικα απαιτεί πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει στείλει ένα σχέδιο μέτρων με απόδοση 1,2 δισ. ευρώ, που σε μεγάλο βαθμό απορρίπτεται από την τρόικα.
Η κατάσταση χειροτερεύει, μάλιστα, καθώς θα πρέπει να μπει στη διαπραγμάτευση και ο παράγων «απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους». Τελευταίοι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για μια επιβάρυνση, από την απόφαση του ΣτΕ να μπλοκάρει τις μειώσεις μισθών στους ένστολους, που μπορεί να φθάσει και τα 500 εκατ. ευρώ το 2014, εάν καταβληθούν σε ένα χρόνο όλα τα αναδρομικά και αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των ενστόλων. Αυτές οι αναπροσαρμογές στους μισθούς των ενστόλων μοιραία οδηγούν στην ανάγκη λήψης ισοδύναμων μέτρων για την εξοικονόμηση δαπανών από άλλες πλευρές.
Πέρα από τα τρέχοντα δημοσιονομικά, η τρόικα φαίνεται να κινείται αντίθετα με την κυβέρνηση και στη «μεγάλη εικόνα» της διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015-2016. Η επιμονή της ΕΚΤ να μη θιγεί το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του κενού αυτού φαίνεται ότι ανατρέπει οριστικά το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών να αντλήσει περί τα 8 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, ώστε η χώρα να πάρει μόνο ένα μικρό επιπλέον δάνειο. Έτσι, όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση οδηγείται στην ανάγκη για ένα δάνειο άνω των 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα νέο μνημόνιο.
Την ώρα που η διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένει «κολλημένη» σε επικίνδυνο βαθμό, οι δημοσκοπήσεις, φανερές και «μυστικές» για το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνουν ότι αναπτύσσεται μια δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σταθερά και με υπολογίσιμη διαφορά στην πρώτη θέση.
Σήμερα δημοσιεύεται δημοσκόπηση της Pulse RC, στην εφημερίδα το «Ποντίκι», όπου καταγράφεται προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. με διαφορά 3%, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην αναγωγή της επί των εγκύρων. Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23%, έναντι 20% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τρίτη είναι η Χρυσή Αυγή με 11%. Το ΠΑΣΟΚ έχει 5,5%, το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5% και η ΔΗΜΑΡ μόλις 2,5%.
Με αυτά τα δεδομένα, και παρότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, το 2016, πολλοί πολιτικοί παρατηρητές πλέκουν σενάρια πρόωρων εκλογών, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί έναν άμεσο αιφνιδιασμό, προκειμένου να έχει μια ευκαιρία για επί ίσοις όροις αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα δείχνουν ότι ο χρόνος κυλά πλέον εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/252918-2014-01-24-08-

36-51