Τα βασανιστήρια Κυπρίων Αγωνιστών από τους Άγγλους παίρνουν το δρόμο για την δικαιοσύνη

“Στόχος είναι να ρεζιλέψουμε διεθνώς την Αγγλία

Πολλοί από τους νέους δεν θυμούνται πλέον τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, άνθρωποι “σιδερένιοι” που πολέμησαν με αυτοθυσία για την ελευθερία του κυπριακού Ελληνισμού, σε αυτούς ανήκε και ο αείμνηστος πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος. Ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας ηγέτης.

Πέρασαν 52 χρόνια από την ανεξαρτησία των Κυπρίων από τους Άγγλους. Αλλά οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-1959 δεν ξέχασαν τα βασανιστήρια που υπέστησαν στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, ετοιμάζονται να καταθέσουν στην αγγλική δικαιοσύνη αγωγή εναντίον της αγγλικής κυβέρνησης και των βασανιστών τους, διεκδικώντας αποζημιώσεις.

«Επειδή το θέμα με τα βασανιστήρια που υπέστησαν Κύπριοι αγωνιστές κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ από τις δυνάμεις κατοχής και ειδικά από τους βασανιστές που έφεραν οι Άγγλοι αποικιοκράτες στην Κύπρο, έχει πάρει την πορεία προς τη δικαιοσύνη, παρακαλώ θερμά όπως, όσοι από τους συναγωνιστές μας βασανίσθηκαν και επιθυμούν να περιληφθεί και η περίπτωσή τους στην αγωγή που θα κάνουμε εναντίον της αγγλικής κυβέρνησης και των Άγγλων βασανιστών, να επικοινωνήσουν με τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών και η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό τους Θάσο Σοφοκλέους.

«Ποιος ο στόχος σας με την αγωγή;» ρωτήθηκε ο Θ. Σοφοκλέους. «Στόχος μας δεν είναι οι αποζημιώσεις. Αλλά να εκθέσουμε και να ρεζιλέψουμε διεθνώς την Αγγλία, η οποία ήταν, είναι και συνεχίζει να είναι η κυριότερη αιτία των δεινών της Κύπρου» τόνισε ο Θ. Σοφοκλέους, διευκρινίζοντας πως σε περίπτωση που κερδίσουν την αγωγή το ποσό της αποζημίωσης δεν θα το καρπωθούν οι ενάγοντες, αλλά θα το διαθέσουν για ενίσχυση διαφόρων πολιτών και ιδρυμάτων που έχουν ανάγκη, όπως το Μέλαθρο Αγωνιστών κλπ. (alithia.com.cy)

defencenet.gr