Αγροτικές κινητοποιήσεις

Με «απόβαση» στην Αθήνα κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα προγραμματίζει για Παρασκευή και Σάββατο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Πάνω από 2.000 αγρότες από την Κρήτη έχουν φτάσει από τα ξημερώματα στον Πειραιά με τρία πλοία. Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις των ΜΑΤ και του Λιμενικού. Ησυχία επικρατεί στο λιμάνι. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους για Αθήνα και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης.

 

Aπό το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία «Κύδων» και «Κνωσός Παλλάς» και από τη Σούδα έφτασε στις 05:40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Galaxy».

Οι αγρότες μετά την άφιξή τους στον Πειραιά θα μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500057770

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΗ*

Νέα Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων σήμερα στη Νίκαια, νέες αποφάσεις. Χθες, σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της Πρωτοβουλίας στη Βέροια, προχθές στην Κατερίνη, Πανελλαδική Συνέλευση των μπλόκων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, όπου συμμετέχουν και οι παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών. Ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα προσπαθεί να συντονιστεί.

Μετά από πολλά χρόνια Π.Ε.Κ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων) και Σ.Ε.Κ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας)αφήνουν τις επιμέρους διαφωνίες και διαφορές, πρωτοστατούν και συνενώνονται μπροστά στα μεγάλα ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Αποτελούν τον σταθερό άξονα συνεργασίας και δράσης της ευρύτερης συμμαχίας των κοινωνικών δυνάμεων του πρωτογενούς τομέα. Τα μέλη τους, όπου και όπως μπορούν, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και ήταν στους συνδιοργανωτές των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων της Αθήνας (18 Νοέμβρη) και Θεσσαλονίκης (AGROTIKA, 28 Γενάρη), τα οποία ήταν μαζικά, δυναμικά, αποφασιστικά και πέτυχαν το σκοπό τους. Ματαίωσαν την τελετή των εγκαινίων της AGROTIKA και έστειλαν το πρώτο μήνυμα για το τι θα επακολουθήσει εάν περάσουν τα μέτρα (Συλλαλητήριο Αθηνών).

Δεν έχουν όμως τον ίδιο βηματισμό και οι αγρότες. Ελλείψει ενιαίου συνδικαλιστικού φορέα, λείπει και η ενιαία αγωνιστική έκφραση. Πανελλαδική το μπλόκο της Νίκαιας, πανελλαδική το μπλόκο των Τεμπών, πανελλαδική η Πρωτοβουλία.

Όμως, για πρώτη φορά, είμαστε όλοι μαζί και σε όλα τα μπλόκα. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, παραγωγοί λαϊκών αγορών, επαγγελματίες. Για πρώτη φορά έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας. Ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα σε εξέγερση και η κοινωνία σε αναμονή (με αντοχές, υπομονή και ανοχή). Ο κόσμος του ΟΧΙ ξαναβρίσκει τη δυναμική του. Απέχουν αυτοί που ψήφισαν ΟΧΙ αλλά ήθελαν το ΝΑΙ. Είναι μαζί μας και αυτοί που κάτω από το καθεστώς τρομοκρατίας ψήφισαν ΝΑΙ αλλά στην πορεία έγινεΟΧΙ. Δεν λείπουν όμως και τα αρνητικά στοιχεία! Υποδοχή χρυσαυγιτών σε μπλόκο ή η οργανωμένη δράση πυρήνων τους στα συλλαλητήρια! Δεν μπορούν όμως να αμαυρώσουν τη συνολική, συλλογική εικόνα που παίρνει τον γενικευμένο χαρακτήρα εξέγερσης.

Οι Αγροτικές – κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο με ζητούμενο τη συνέχισή τους! Να κορυφωθούν με πολύωρους αποκλεισμούς και γενικό μπλακ άουτ όλης της χώρας (κλείσιμο λιμανιών, τελωνείων, αεροδρομίων και εθνικών οδών ή να καταλήξουν σε κάθοδο στην Αθήνα με ένα μεγάλοσυλλαλητήριο και την παρουσία τρακτέρ;

Προχωράμε μέχρι οριστικής ρήξης και σύγκρουσης (μετωπικής με την κυβέρνηση) ή μετατρέπουμε το Αγροτικό Ζήτημα σε κοινωνικό και αποχωρούμε αναμένοντας τις εξελίξεις; Μπορεί η κάθοδος στην Αθήνακαι ένα μαζικό συλλαλητήριο να λειτουργήσει ως πολιτικός καταλύτης;

Κατά τη γνώμη μου, δεν ήρθε η ώρα της καθόδου στην Αθήνα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί στην περιφέρεια, ενισχύοντας τα μπλοκ και τις κινητοποιήσεις. Η μάχη της Αθήνας πρέπει να δοθεί με την κατάθεση του Ασφαλιστικού και την ταυτόχρονη κινητοποίηση και των άλλων κοινωνικών τάξεων που θίγονται. Συνεχίζουμε κάνοντας οικονομία δυνάμεων και περιμένουμε την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό για να περάσουμε στη φάση της τελικής αναμέτρησης στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα σε κυβερνώντες και δανειστές. Ο κόσμος του ΟΧΙ είναι εδώ, είναι στους δρόμους, δεν ηττήθηκε. Απογοητεύθηκε αλλά δεν πτοήθηκε, συνεχίζει να αγωνίζεται και να ελπίζει στη δικαίωση των προσδοκιών του.

Στα πλαίσια αυτής της ανάλυσης, θα συμφωνούσα με την απόφαση της Νίκαιας για κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή, εάν και μόνο εάν δεν θεωρηθεί ως κορύφωση των κινητοποιήσεων αλλά κλιμάκωση με επιστροφή στα μπλόκα και αγωνιστική αναμονή και δράση μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό.  

* Ο Καμπούρης Δημήτρης είναι Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23434:agrot-kampour&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

 

 

 

Οι αγρότες, βοήθεια!

Του Γιώργου Καραμπελιά

Ένα ρίγος διαπερνά τα Εξάρχεια και το… Γκάζι. Οι αγρότες κατεβαίνουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ-τανκς για να ρίξουν την κυβέρνηση της «αριστεράς». Στα Εξάρχεια, στο Γκάζι, στα Λαδάδικα, μπορεί πια να μην είναι τόσο φανατικοί με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως άλλοτε, μπορεί να υπάρχουν πια πολλοί θαυμαστές της Ζωής και επικριτές της «κωλοτούμπας» του Αλέξη, ωστόσο, ε, όχι και με τους αγρότες! Αυτοί είναι ανεκτοί ως παραγωγοί λαδιού και ως πλαίσιο κάποιας βουκολικής σκηνογραφίας, αλλά όχι και να καθορίζουν και την πολιτική ζωή του τόπου, και μάλιστα να εισβάλουν στην πρωτεύουσα! Η πολιτική ζωή ρυθμείται στο «Φίλιον» από την ημερήσια σύναξη των διανοουμένων, στο «Ντα κάπο» από τη μεσημβρινή σύναξη των δημοσιογράφων ή, έστω, στην «πλατεία», από τη νυκτερινή σύναξη των παιδιών με τις μολότωφ. Δεν μπορεί να αποφασίζουν γι’ αυτήν οι άξεστοι χωρικοί, ακόμα περισσότερο οι κτηνοτρόφοι και οι κατσίκες τους. Εξάλλου, «τόσες επιδοτήσεις παίρνουν για να κάθονται και να γυρνάνε στα σκυλάδικα».

Η «σκληρή στάση» του Αλέξη απέναντι στους αγρότες δεν είναι τόσο τυχαία και άσχετη, απευθύνεται σε βαθύτερα αντανακλαστικά των κατοίκων των πόλεων, κατ’ εξοχήν όσων δεν έχουν πια σχέση με το χωριό ή την αγροτική παραγωγή και δεν έχουν σχέση με χειρωνακτικές εργασίες. Και αυτοί είναι πλέον πολλοί.

Εξάλλου, ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι προνομιακά συνδεδεμένος με τα αστεακά και τα αστικά στρώματα, πολύ περισσότερο από το ΚΚΕ, που ακόμα και στις πόλεις έχει πολλά μέλη και ψηφοφόρους που κρατούν δεσμούς με τα χωριά και την αγροτική παραγωγή.

Η αριστερά του Σύριζα, της Ανταρσύας, των αντιεξουσιαστών, των φεμινιστριών και των βορείων ή ημιβορείων προαστίων, ακόμα και αν επικρίνει τον «Αλέξη», κατά βάθος δεν μπορεί να δεχτεί πως η πρωτοπορία των αγώνων πέφτει στα χέρια των «χωματόκωλων» (culs-terreux τους αποκαλούσαν οι Γάλλοι αστοί). Γι’ αυτό και στη μεγάλη κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου έγινε χαμός στις επαρχιακές πόλεις, ενώ στην Αθήνα οι διαδηλώσεις ήταν μαζικές μεν αλλά έμοιαζαν περισσότερο με κηδεία. Ήταν οι συριζαίοι που ενταφίαζαν, με πόνο ψυχής, τις αυταπάτες τους!

Πάντως, έρχονται οι αγρότες, και αυτή η αλλαγή του κοινωνικού υποκειμένου της πρωτοπορίας των αγώνων δείχνει πως φτάσαμε πια στη βαθύτερη Ελλάδα. Πιο Ελλάδα δεν γίνεται. Καλή αρχή για κάτι καινούργιο και ζωντανό. Επί τέλους, οι αγρότες είναι μια κάποια λύση.

http://ardin-rixi.gr/archives/197528