Αλλαγή του τρόπου επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Δύο νομοσχέδια που θα αφορούν στη συγχώνευση και  κατάργηση 12 νομικών προσώπων (ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ), αλλά και στην αλλαγή του τρόπου επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, καταργώντας την επετηρίδα αναμένεται να προωθήσει το 2014 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Για το πρώτο νομοσχέδιο ο κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα, προαναγγέλλοντας ότι ανάμεσα στους Οργανισμούς είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με περίπου 130 εργαζόμενους, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι μικρότεροι. Με τις συγκεκριμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις αναμένεται να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων του 2013.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, στόχος, όπως είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να βάλει τέλος στην επετηρίδα για τις προαγωγές στο Δημόσιο: «Έχουμε πολλούς άξιους ανθρώπους στη Δημόσια Διοίκηση, πολλούς νέους ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να ξεφύγουν από την παραδοσιακή έννοια της επετηρίδας ή της μοριοδότησης, η οποία πολύ συχνά τους κρατάει δέσμιους», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στον Τύπο της Κυριακής. Με το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο, θα μπει σε νέες βάσεις ο τρόπος επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, καταργώντας την επετηρίδα και αντικαθιστώντας την με ένα αδιάβλητο αξιοκρατικό σύστημα, βάσει των προσόντων των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Οι προτεραιότητες στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας

Επίσης σχετικά με τις προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. και εντός του μεσοπρόθεσμου 18μηνου προγράμματος που έχουν αναλάβει η Λιθουανία, η Ελλάδα και η Ιταλία (η οποία ακολουθεί στην προεδρία), είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, η μείωση των διοικητικών βαρών και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις, πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί, ενώ θα εστιάσει και στον ανασχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης, στη μείωση των οργανωτικών δομών στα υπουργεία κατά 40%, αλλά και στη μείωση του προσωπικού κατά 200.000, από το 2009 μέχρι σήμερα, με αποχωρήσεις – αναγκαστικές ή μη- μόνιμων ή έκτακτων υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναδείξει το σχέδιο που έχει για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς θα έχει κεντρικό ρόλο στις προσλήψεις (δεν θα μπορεί αυθαίρετα κάθε υπουργείο να προσλαμβάνει προσωπικό), καθώς και στην αλλαγή του τρόπου επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.

 

 

http://aftodioikisi.gr/proto-thema/dio-nomosxedia-gia-tin-katargisi-ton-12-nomikon-prosopon-kai-ton-tropo-epilogis-dnton-sto-dimosio?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF:_%CE%95%CF%80%CE%AF_%CE%B8%CF%8D%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%82_%CE%B4%CF%8D%CE%BF_%CE%BD/%CF%83_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7_12_%CE%9D%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%8E%CF%80%CF%89%CE%BD_&_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE_%CE%B4/%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD