Αλλάζει σελίδα η Fed

O Λευκός Οίκος ονόμασε τη Janet Yellen ως τη πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Federal Reserve των ΗΠΑ αναμφισβήτητα η πιο σημαντική θέση στην παγκόσμια οικονομία. Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε την ανακοίνωση την Τετάρτη. Η Yellen και ο σημερινός πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke , ήταν παρόντες.

Η υποψηφιότητα τελειώνει μια μακρά – και συχνά πικρή – δημόσια συζήτηση για την επιλογή του Ομπάμα για πρόεδρο της Fed. Η Yellen έχει από καιρό θεωρηθεί ως το φαβορί για να διαδεχθεί τον Bernanke , ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

 

Αλλά αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Larry Summers, ο οποίος είχε ισχυρή υποστήριξη εντός της διοίκησης. Εάν εγκριθεί από τη Γερουσία , η Yellen θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στα 100 χρόνια της ιστορίας της.

Ο διορισμός Yellen έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Fed , η οποία επί του παρόντος παρέχει $ 85 δισ.  το μήνα στην οικονομία των ΗΠΑ μέσω ενός οικονομικού προγράμματος κινήτρων γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση. Η Yellen έχει θεωρηθεί ως ένας από τους βασικούς συμμάχους του Bernanke στο πακέτο κινήτρων το οποίο έχει διχάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, καθώς όλο και περισσότερα μέλη ανησυχούν για τις επιπτώσεις του μαζικού προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ο διορισμός Yellen έρχεται τη στιγμή που  το Κογκρέσο ξεκινάει τις διαβουλεύσει σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ. Ο Bernanke έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η αποτυχία να αυξηθεί το όριο δανεισμού στις ΗΠΑ θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ακόμα εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η 67-χρονη οικονομολόγος από το Μπρούκλιν διορίστηκε αντιπρόεδρος της Fed τον Οκτώβριο του 2010. Προηγουμένως ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο και επίσης υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κατά την περίοδο 1997-1999. Ειδικός στις αγορές εργασίας, η Yellen υπήρξε ένθερμος σύμμαχος του Bernanke όπως ο ίδιος έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα χαμηλά επιτόκια και την ποσοτική χαλάρωση για να δώσει νέα πνοή στην ακόμα εξασθενημένη  αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Ο Summers είχε θεωρηθεί ως ο επικρατέστερος υποψήφιος της κυβέρνησης Ομπάμα. Αλλά η υποψηφιότητά του συνάντησε την αντίθεση των Δημοκρατών δυσαρεστημένων με την στάση του Summers ως υπέρμαχου της οικονομικής απορρύθμισης πριν από την οικονομική κρίση και αναγκάστηκε έτσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση .

Ο γερουσιαστής Τιμ Τζόνσον, επικεφαλής της Επιτροπής Τραπεζών Γερουσίας, η οποία πρέπει να εγκρίνει το διορισμό Yellen , δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τα μέλη της ειδικής ομάδας για την ολοκλήρωση του διορισμού της γρήγορα . « Έχει την εμπειρία, δεν υστερεί σε σύγκριση με κανέναν και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι μια εξαιρετική πρόεδρος της Federal Reserve » είπε ο Johnson.

Ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ , Δημοκρατικό μέλος της επιτροπής, την αποκάλεσε «μια εξαιρετική επιλογή» και προέβλεψε ότι θα λάβει ευρεία αποδοχή.

Η Yellen είχε θεωρηθεί από καιρό η πιο λογική υποψήφιος για την προεδρία, εν μέρει λόγω της εμπειρίας της ως οικονομολόγος, τα χρόνια της τραπεζικός επόπτης και την εμπειρία της στην παροχή βοήθειας με τις πολιτικές της Fed. Η βαθιά της γνώση και κατανόηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ευρέως σεβαστή: πριν από την κρίση, ήταν ανάμεσα σε μια μειοψηφία κορυφαίων οικονομολόγων οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει ορθά ότι τα sub -prime στεγαστικά δάνεια αποτελούσαν μια σοβαρή απειλή.

Από την Fed, η Yellen έχει χτίσει μια φήμη ως «περιστέρι» – κάποιος ενδιαφέροεται συνήθως περισσότερο για τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για να μειωθεί η ανεργία και όχι για την αύξηση τους για να αποτρέψει τον υψηλό πληθωρισμό. Ο διορισμός της θα μπορούσε να βρει αντίσταση από επικριτές του Κογκρέσου που υποστηρίζουν ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Fed έχουν αυξήσει τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού και θα μπορούσε να ενθαρρύνει επικίνδυνες φούσκες σε περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές ή ακίνητα.

Η Yellen κέρδισε την ειλικρινή υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας, το ένα τρίτο εκ των οποίων υπέγραψαν επιστολή αυτό το καλοκαίρι προτρέποντας τον Ομπάμα να την επιλέξετε . Τον περασμένο μήνα , περισσότερες από 350 οικονομολόγοι υπέγραψαν μια επιστολή στον Ομπάμα ζητώντας του να διορίσει τη Yellen .

Ο Charles Geisst , καθηγητής οικονομικών στο Manhattan College είπε ότι η διάδοχος του Bernanke θα πρέπει να υπομείνει κάποιες σκληρές συγκρίσεις. Ο σημερινός πρόεδρος της Fed έχει υπηρετήσει από το 2006 και διορίστηκε από τον προκάτοχό του Ομπάμα, George W Bush. Ήταν πρόεδρος της Fed κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις πιο ταραγμένες παρούσες οικονομικές περιόδους στην ιστορία των ΗΠΑ. «Ο Bernanke πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έσωσε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα », δήλωσε ο Geisst .

http://www.sofokleous10.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=237673&catid=&Itemid=73