‘Αλλη μια ολέθρια “επιτυχία” της Ελλάδας στο Eurogroup

Καζάκης

Η ελληνική κυβέρνηση  κυκλοφόρησε μια δήλωση που περιγράφει το Eurogroup (9/3/2015) ως “επιτυχία”, επειδή τέσσερα βασικά σημεία έχουν συμφωνηθεί.
1. Εισάγει τη διαδικασία με την οποία η απόφαση που ελήφθη στο Eurogroupτης 20ης Φεβρουαρίου θα εφαρμοστεί το οποίο είναι ένα θετικό βήμα το γεγονός ότι σηματοδοτεί μια χαλάρωση της στάσης της ΕΚΤ προς την Ελλάδα.
 
Η αλήθεια είναι ότι ο Ντάιζελμπλουμ επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Ελλάδα παρουσίασε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στην επιστολή της την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν ήταν οι πλήρεις προτάσεις. Είναι σημαντικό, δήλωσε, να καταλήξουμε σε συμφωνία για το συνολικό πακέτο …. σχετικά με το τι περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει πάνω από τους επόμενους τέσσερις μήνες. προσθέτει. Πρέπει επίσης να δούμε ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Οι δανειστές νοιάζονται ιδίως για περαιτέρω “μεταρρυθμίσεις” στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και επιτάγχυνση στις ιδιωτικοποιήσεις. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να παρουσιάσει σχέδια μεγαλύτερης απορύθμισης εργασιακών σχέσεων, ενιοποίησης των ταμείων και συρρίκνωσης των συντάξεων, όπως επίσης και προώθησης όσων ιδιωτικοποιήσεων εκρεμούν.
 
2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών οι ελληνικές προτάσεις έγιναν δεκτές πολιτικά από την ομάδα του ευρώ. Ευτυχώς. Τώρα έχουμε την έγκριση να προχωρήσουμε στην οργάνωση των χαφιέδων και τη Δημοσιονομική Επιτροπή για τον απόλυτο έλεγχο των δημοσιονομικών υπέρ των δανειστών.
 
Καμιά μονομερής ενέργεια δεν πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση των Αθηνών με σκοπό την ανατροπή όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στα πλαίσια των μνημονίων, δήλωσε με έμφαση ο Ντάιζελμπλουμ.
 
3. Την Τετάρτη οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις τεχνικές ομάδες θα ξεκινήσει, αλλά θα λάβει χώρα αποκλειστικά και μόνο στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Σας υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα είναι ένας μηχανισμός που ανήκει αποφασιστικά στο παρελθόν.
 
Ο Ντάιζελμπλουμ όμως δήλωσε μετά το Eurogroup: “Τεχνικές ομάδες θα είναι ευπρόσδεκτες στην Αθήνα”. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρησιμοποίησε τέσσερις ή πέντε φορές τον όρο τρόικα – σε ό, τι ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως εσκεμμένη πράξη. “Γιατί δεν θα μπορούσε να πει μόνο οι θεσμοί; Συμφωνήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου ότι δεν θα χρησιμοποιείτε άλλο η Τρόικα,” δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στην Guardian.
 
4. Τα θεσμικά όργανα εξέφρασαν την προθυμία τους να επιλύσουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης, με άμεση ισχύ.
 
Η αλήθεια είναι ότι ο Ντάιζελμπλουμ δήλωσε: Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για πρόωρη εκταμίευση εάν δεν υπάρχει συμφωνία και καμία εφαρμογή. Νέος γύρος εκβιασμών ξεκινά ώστε εκτός από το σώμα χαφιέδων, την κρατική ελεημοσύνη, το νέο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο με την μορφή της Δημοσιονομικής Επιτροπής, να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση Τσίπρα σε περικοπές συντάξεων και αμοιβών, όπως και σε επιτάγχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.