Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημοσίευσε απόφασή της με την οποία έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές από τον Αύγουστο του 2012 περικοπές των συντάξεων στους γιατρούς του ΕΣΥ, σύμφωνα με το Ν.4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−16), αλλά και με τους προγενέστερους μνημονιακούς νόμους. Κρίθηκε ειδικότερα ότι οι περικοπές των συντάξεων των γιατρών του ΕΣΥ παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Η Ολομέλεια μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Ανεξαρτήτως του ότι το δημόσιο συμφέρον, για την εξυπηρέτηση του οποίου επιβλήθηκαν οι νέες μειώσεις, δεν ήταν τόσο έντονο όσο εκείνο που δικαιολογούσε την υιοθέτηση των αρχικών μέτρων των νόμων 3833/2010 και 3845/2012 που ελήφθησαν, προ του κινδύνου άμεσης χρεωκοπίας και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν όμως και πάλι – κατά παράβαση του άρθρου 25 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης – την ίδια κατηγορία πολιτών».
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν» και προσθέτει ότι «σε περίπτωση παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ο κοινός νομοθέτης δύναται να θεσπίζει μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών που συνεπάγονται σοβαρή οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού και ιδίως όσων λαμβάνουν μισθό ή σύνταξη από το δημόσιο Ταμείο.
»Η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να είναι απεριόριστη αλλά έχει ως όριο τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι οποίες επιτάσσουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να κατανέμεται μεταξύ όλων των κατηγοριών απασχολουμένων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως και των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα, δεδομένου μάλιστα ότι η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών είναι προς όφελος όλων».
Σε άλλο σημείο, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι οι περικοπές των συντάξεων των γιατρών είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο προστατεύει την περιουσία των πολιτών, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται τόσο ο μισθός όσο και η σύνταξη.
Από αλλού το περίμενε, από αλλού το βρήκε το οικονομικό επιτελείο. Ενώ μέχρι τώρα έψαχνε στοιχεία για να ανατρέψει τους ισχυρισμούς των δανειστών για «τρύπα» τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, πλέον καλείται να βρει αντίμετρα για να καλύψει ένα νέο μπαράζ δικαστικών αποφάσεων, αρχής γενομένης από αυτήν που δικαιώνει τους γιατρούς του ΕΣΥ!
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το Ελεγκτικό Συνέδριο έβαλε… μπουρλότο στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν το 2012 στους συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ!
Το κακό για το οικονομικό επιτελείο είναι ότι έπεται συνέχεια, καθώς εκκρεμεί απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τους εν ενεργεία γιατρούς, η οποία εκτιμάται ότι δύσκολα θα απέχει από το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σημειώνεται, πάντως, ότι τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών του 2012, υποστηρίζοντας ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν συμπεριλαμβάνονται στο σκληρό πυρήνα των δημόσιων λειτουργών, όπως οι ένστολοι και οι δικαστικοί, κάτι που σημαίνει ότι αν η Ολομέλεια ακολουθήσει τη “γραμμή” του Τμήματος, τότε τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αφού θα έχουμε διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο ζήτημα από δύο Ανώτατα δικαστήρια (Ελεγκτικό Συνέδριο και Συμβούλιο της Επικρατείας).
Ποιο είναι το κόστος μόνο από την… αποκατάσταση των γιατρών του ΕΣΥ; Η Επαναφορά μισθών και συντάξεων στα πρότερα επίπεδα ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται, όμως, τα αναδρομικά για όσους δικαιωθούν. Σημειώνεται ότι η “γραμμή” που ακολουθούν εσχάτως τα Ανώτατα Δικαστήρια είναι να επιδικάζουν αναδρομικά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Το πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή ενός μπαράζ ανάλογων αποφάσεων και ήδη οι δανειστές κραδαίνουν το Μνημόνιο που αναφέρει ρητώς ότι για κάθε “τρύπα” που ανοίγουν οι δικαστικές ανατροπές, θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Ποιοι παίρνουν σειρά;
- Οι προσφυγές των δικαστικών λειτουργών για τα αναδρομικά που δεν τους έχουν επιστραφεί.
- Οι ένστολοι που προσέβαλαν και το μισθολόγιο του 2014 επειδή δεν τους αποκατέστησε πλήρως τις απώλειες του 2012. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει νέες μειώσεις αποδοχών, αντί να επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα προ Αυγούστου 2012.
- Οι καθηγητές των ΤΕΙ για τις ανάλογες περικοπές του 2012 στα Ειδικά Μισθολόγια
- Οι καθηγητές των ΑΕΙ που ζητάνε με αγωγές την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές που υπέστησαν και χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.
Το… κερασάκι στην τούρτα είναι η επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.