Προς το παρόν φαίνεται αντίθετη…
Μ. Γιαννάκου & Κ. Πουπάκης: Απερίφραστη καταδίκη των όποιων προθέσεων επιβολής περιορισμών στην ελεύθερη κινητικότητα των Ευρωπαίων πολιτών
Κατάθεση σχετικής γραπτής ερώτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στην κατάθεση κοινής γραπτής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησαν η επικεφαλής της ομάδος των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κα Μ. Γιαννάκου και ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης, μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή τις προθέσεις -που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας- αξιωματούχων βορείων χωρών της Ε.Ε. για κατάθεση πρότασης αναφορικά με τη θέσπιση νομοθεσίας επιβολής περιορισμών στη μετακίνηση και πρόσβαση στις αγορές εργασίας της ενωσιακής επικράτειας Ευρωπαίων πολιτών από τα κράτη μέλη του Νότου.
Η κινητικότητα των εργαζομένων εντός της ΕΕ, η δυνατότητα αναζήτησης εργασίας σε μια χώρα άλλη από αυτή της καταγωγής, αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου πολίτη υπό το πρίσμα της ενιαίας αγοράς και βασικό μοχλό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην απασχόληση. Σε αυτήν την κατεύθυνση και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κάλεσαν την Κομισιόν να λάβει επίσημη θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματος υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
· Την ασυμβατότητα αυτών των απόψεων με τις αρχές και τις αξίες, τους κανόνες λειτουργίας και τους μελλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
· Την ανάγκη ανάληψης πρόσθετων δράσεων και έκδοσης σχετικών συστάσεων για τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων εργαζομένων εντός της Ε.Ε. όπως αυτό της ελεύθερης και ανεμπόδιστης κινητικότητας.
· Τον απορρέοντα, από τέτοιου είδους σκοπιμότητες, έντονο κίνδυνο υπονόμευσης αφενός της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδο Ε.Ε., και αφετέρου του αναγκαίου εγχειρήματος ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης με την απειλή της περαιτέρω διεύρυνσης των γεωγραφικών ανισοτήτων.
“Απαιτείται άμεση και θεσμική παρέμβαση απέναντι σε όποιους αποφασίζουν να προσεγγίζουν επιλεκτικά τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζοντας λογικές που κινούνται στα όρια του σεβασμού του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Σε μια περίοδο που ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών δοκιμάζεται, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μεθοδεύονται διχαστικές πρακτικές που στοχεύουν σε μια «Ένωση δυνατών και αδυνάτων» με γεωγραφικές ανισότητες ή πολίτες «πρώτης και δεύτερης κατηγορίας». Η ευρωπαϊκή ταυτότητα δεν μπορεί να «ξεθωριάζει» ανάλογα με την συγκυρία, ούτε συνίσταται αποκλειστικά στην αποκόμιση πλεονεκτημάτων δημιουργώντας «έδαφος» για αντιευρωπαϊκες και ελιτίστικες αντιλήψεις. Η αρχιτεκτονική του οικοδομήματος της Ε.Ε. συνδέει τη μοίρα των λαών της για την κοινή προκοπή και ευημερία, με κύριο συστατικό την εκδήλωση αλληλεγγύης. Οι «περιορισμοί» πρέπει να μπουν στις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης και όχι στα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών”, δήλωσαν σχετικά οι Έλληνες Ευρωβουλευτές.