«Απαράδεκτο και πρόκληση» το σχέδιο των πιστωτών

Ήταν «απαράδεκτο και πρόκληση» το χθεσινό σχέδιο των πιστωτών, το δε υποτιθέμενο τελεσίγραφο «μπλόφα» εκτιμά η οικονομική εφημερίδα «La Tribune» .

«O Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των πιστωτών, οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται. Επομένως το τελεσίγραφο είναι ήδη παρωχημένο. Όμως, ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων παραμένει και είναι οι συντάξεις» εκτιμά ο αρχισυντάκτης των οικονομικών σελίδων Ρομαρίκ Γκοντέν

 

Ο αρχισυντάκτης των οικονομικών σελίδων της Tribune, Ρομαρίκ Γκοντέν, ο οποίος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα και φαίνεται πολύ καλά ενημερωμένος, αναλύει τα δεδομένα της χθεσινοβραδινής συνάντησης στις Βρυξέλλες και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα :

«Στην πραγματικότητα, το μπλοκάρισμα ( στις διαπραγματεύσεις) οφείλεται στην ιδεολογική πόλωση των πιστωτών που επικεντρώνουν τη λύση σε μια λογιστική προσέγγιση της οικονομίας. Όμως, η λύση στο πρόβλημα των συντάξεων καθώς και στα άλλα δεινά της Ελλάδας, είναι αλλού : Ευρίσκεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην επανοικοδόμηση, στην αναδιάρθρωση του χρέους δημόσιου και ιδιωτικού και στην ενεργό καταπολέμηση της ανεργίας. Τότε μόνο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι δυνατή. Όμως, η κατάσταση σήμερα μοιάζει να έχει ξεφύγει τα όρια της λογικής. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι μόνο η ελληνική πρόταση αποτελεί ρεαλιστική βάση για τις διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζει ο Ρ. Γκοντέν .

Αναφορικά με την πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι χθες οι «θεσμοί», ο αρχισυντάκτης την χαρακτηρίζει ως «προκλητική» το δε υποτιθέμενο τελεσίγραφο ως «μπλόφα».

«Είναι γεγονός» γράφει, «ότι το σχέδιο που υπέβαλαν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση είναι πράγματι απαράδεκτο για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. (…) Το σχέδιο αυτό, καρπός των δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ήταν μια πραγματική πρόκληση. Επρόκειτο για μια νέα “κούρα” λιτότητας που θα εξασθένιζε ακόμα περισσότερο τους πιο αδύναμους. Ήταν επίσης μια προσπάθεια πρόκλησης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επέλθει διάσπαση, μέσα από την σαφή θέληση (των πιστωτών) να πατήσουν πάνω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων», γράφει ο συντάκτης.

Όπως διαπιστώνει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέρει τις προθέσεις των δανειστών, γι’ αυτό και απέρριψε άμεσα το σχέδιο.

«Εάν ήταν ένα πραγματικό τελεσίγραφο, τότε θα ήταν αδύνατη η συνέχιση των συζητήσεων. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει» καταλήγει ο Ρ. Γκοντέν εκτιμώντας ότι επρόκειτο για «τελεσίγραφο – μπλόφα».