Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που συμμετείχαν μαζικά και δυναμικά στη Γενική Απεργία, μεγάλη Απεργιακή Συγκέντρωση της Αθήνας, καθώς και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα άδικα, αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται, από Συγκυβέρνηση και Τρόικα, σε βάρος των εργαζομένων και της Κοινωνίας.

Η μαζική συμμετοχή στην Απεργία και στα Συλλαλητήρια καταδεικνύει την αντίδραση και την αντίσταση της ελληνικής Κοινωνίας μπροστά στην αναλγησία όσων, γι’ άλλη μία φορά, δεν διστάζουν να επιβάλλουν ένα ακόμη επώδυνο πακέτο μέτρων.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα, οι απασχολούμενοι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και όλοι όσοι πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δίνουμε κοινό αγώνα, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πολιτικής της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, της πολιτικής της διάλυσης της Υγείας της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους.

 

Είμαστε αποφασισμένοι να  συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας ενάντια και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. 

Μηνύματα αλληλεγγύης απέστειλαν τα Συνδικάτα της Γερμανίας Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Κύπρου και Βελγίου εκφράζοντας τη βαθειά και ισχυρή αλληλεγγύη τους στους Έλληνες εργαζόμενους, τα ελληνικά Συνδικάτα και τον ελληνικό λαό, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), καθώς επίσης και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU).

 

ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΟΔΥΣΣΕΑ ΝΤΡΙΒΑΛΑ

ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Γ.Σ.Ε.Ε. – Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ 26/09/2012

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,


Τα μηνύματα απ΄ όλη την Ελλάδα για τη συμμετοχή στην απεργία, για τη μαζικότητα και τη δυναμική των απεργιακών συγκεντρώσεων αποτυπώνουν την καθολική, αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων στις πολιτικές σκληρής λιτότητας, εξαθλίωσης, αύξησης της φτώχειας και των ανισοτήτων, διάλυσης του Κοινωνικού Κράτους, ολοκαυτώματος εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

 

Η σημερινή απεργία είναι συνέχεια, κλιμακώνει τους αγώνες που αναπτύχθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα του μνημονιακού – νεοφιλελεύθερου κύκλου, ταυτόχρονα και παράλληλα είναι αφετηρία για αγώνες που η δύναμή τους οδηγεί άμεσα και στο τέλος της αντικοινωνικές, αντιλαϊκές πολιτικές. Η κυβέρνηση που καταστρατηγεί ωμά και απροκάλυπτα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, τις μετεκλογικές προγραμματικές διακηρύξεις, επέλεξε το δρόμο της φυγής, της αποστασίας και της ασυνέπειας από το λαό τους πολίτες, την κοινωνία.

 

Η κοινωνία που πληρώνει την κρίση που γέννησε ένα παρασιτικό χρηματο-μεσιτικό κεφάλαιο, χρηματαγορές που μετέτρεψαν τη δική τους κρίση σε κρίση στην πραγματική οικονομία, κρίση κρατικών χρεών και τελικά κρίση του ευρώ, μένουν στο απυρόβλητο. Οι φορολογικοί παράδεισοι, η φοροδιαφυγή, η ιδιοποίηση του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου από λίγους καλά κρατεί. Σε αυτή την πραγματικότητα εμφανίζουν στους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και μικρομεσαίους όλα τα παράδοξα, όλα τα άνομα όλα τα ληστρικά ως τις πληγές που υπάρχουν επειδή υπήρξε στοιχειώδες σύστημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, δημόσιας εκπαίδευσης και κοινωνικών δικτύων φροντίδας. Δείχνουν τα πρώτα και διαλύουν τα δεύτερα. Οι μύθοι, τα ψέματα, η διγλωσσία, η υποκρισία δεν έχουν τέλος. Και όσο αυτά υφίστανται τόσο κανείς μας δεν πρέπει να πιστεύει ότι θα μπει πάτος στην καταστροφή του βιοτικού επιπέδου την ακραία αναδιανομή εισοδημάτων, τη φτώχεια για τους απλούς πολίτες.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα, άνεργοι και συνταξιούχοι,

Συμπολίτες που έχετε απασχόληση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,

 

Πρέπει καθαρά να σταθούμε απέναντι σε μία ανυπόφορη κατάσταση να ανταποκριθούμε με καθαρή συμφωνία στην πρόκληση για την ανατροπή της. Να πούμε καθαρά ότι το πρόβλημα πρώτα απ’ όλα είναι πολιτικό. Είναι πρόβλημα ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης. Και ο αγώνας μας είναι βαθιά πολιτικός, είναι απαραίτητος και χρήσιμος αλλά έχει ως θεμελιακό στοιχείο της επιτυχίας του την ευρύτερη ενότητα, μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, τη γενίκευσή του, την ανάπτυξή του ως κοινωνικού αγώνα.

 

Καλούμε όλους και όλες να ενεργοποιηθούν σε αυτόν τον αγώνα, να συμμετέχουν, να διορθώσουν, να αλλάξουν κάθε δομή ή μορφή που στέκεται εμπόδιο στην αποτελεσματικότητά του.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλογιστεί σήμερα, αύριο θα είναι αργά, τις κοινωνικές δεσμεύσεις της, να μην επιτρέψει άλλη καταστροφή στο βωμό διάσωσης ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, χρηματιστηριακών και τραπεζικών κερδών και σκοπιμοτήτων.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε συζήτηση με ατζέντα νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, νέας μαζικής καταστροφής θέσεων απασχόλησης, νέας και ολικής αποδόμησης του δημόσιου υγειονομικού συστήματος και της κοινωνικής ασφάλισης. Τα χαράτσια, οι κεφαλικοί φόροι, οι έκτακτες εισφορές, η φορο-μπιχτική επιδρομή που ανανεώνεται σε κάθε δόση έχουν τσακίσει την οικονομία, έχουν διαλύσει το οικογενειακό εισόδημα και τον προϋπολογισμό κάθε τίμιου πολίτη, βαθαίνουν το αδιέξοδο, την ύφεση, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Τελικά ό,τι μαζεύουν με την επιδρομή στο λαϊκό οικογενειακό εισόδημα το χάνουν αμέσως από την ύφεση.

 

Το σπιράλ του αργού θανάτου της ελληνικής οικονομίας, των δραματικών κοινωνικών επιπτώσεων από τρίμηνο σε τρίμηνο είναι και το όχημα επέκτασης της κρίσης, υπονόμευσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, διάλυσης κάθε οράματος αλληλεγγύης, συνεργασίας των λαών της Ευρώπης.

 

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα ειδικά εκείνα που στηρίζουν την Κυβέρνηση να σεβαστούν τις νωπές ακόμα προγραμματικές τους δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό. Να θέσουν τέλος στην αυτο-ακύρωσή τους. Να τιμήσουν την επιλογή των Ελλήνων πολιτών στις πρόσφατες εκλογές.

 

Η εμμονή σε τέτοιου τύπου μέτρα και πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης φέρνει άμεσα και όχι σε βάθος χρόνου, νέο κύκλο πολιτικής κρίσης και αστάθειας στη χώρα, φέρνει την κοινωνία σε απόγνωση μπροστά σε νέους χωρίς προηγούμενο δυναμικής αγώνες. Κανένας αποπροσανατολισμός, κανένα μαύρο ρεύμα, κανένας φόβος δεν πρόκειται να κάμψει την απόφαση κάθε δημοκράτη – προοδευτικού πολίτη, κάθε κοινωνικού αγωνιστή.

 

Όσο κι αν επιχειρείται απ΄ όποιους κι αν επιχειρείται, να εγκατασταθούν σύνδρομα τέτοιας κατεύθυνσης, που θα γίνουν φραγμός στον αγώνα της Κοινωνίας, η σημερινή απεργία, η ενωτική φωνή όλων μας εκφράζεται με ένα ενιαίο μήνυμα: Να εγκαταλείψουν τώρα κάθε τέτοιο σχέδιο, κάθε τέτοια προσπάθεια, γιατί η παρακμή και η χρεοκοπία ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος και κατεστημένου δεν πρόκειται να γίνει παρακμή και χρεοκοπία των κοινωνικών και λαϊκών αγώνων. Οι τεμαχισμοί, οι διαιρέσεις, η διαστρέβλωση της αλήθειας, είναι πλέον γνωστές μέθοδοι και πρακτικές, Δεν πείθουν, ματαιοπονούν όσοι και όποιοι τις κατασκευάζουν, δυναμώνουν τον αγώνα μας.

 

Ενώνουμε τη δύναμή μας, τη φωνή μας, τις σημαίες μας, σε αυτόν τον αναγκαίο κοινωνικό και πολιτικό αγώνα των Συνδικάτων. Ο αγώνας δημιουργεί τη νέα ελπίδα και είμαι βέβαιος ότι η προοπτική, η νικηφόρα έκβασή του έχει έρθει στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση, υπόθεση όλων πάνω κι έξω από ανταγωνισμούς και μικροσκοπιμότητες και μπορεί να έχει νικηφόρο αποτέλεσμα.

 

Γεια σας

Συνεχίζουμε με ενότητα και δύναμη