Αποδεχόμαστε τις δανειακές συμβάσεις, όχι το μνημόνιο

Συνέδριο Economist:

Ο υποψήφιος βουλευτής κ. Δραγασάκης, (ΣΥΡΙΖΑ) διαχώρισε τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο λέγοντας ότι τη δανειακή σύμβαση την αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα την επαναδιαπραγματευθεί, ενώ το μνημόνιο δεν το αποδέχεται και γι’ αυτό θα ετοιμάσει το δικό του πρόγραμμα. Η βραδιά σφραγίστηκε από μια έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων ανάμεσα στον κ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για το θέμα της διαπλοκής, η οποία, όμως δεν είχε συνέχεια.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα άρα και εμάς, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε» δήλωσε ο κ. Δραγασακης στη συζήτηση με τον κ. Χαρδούβελη. 

Ωστόσο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, επισημαίνοντας ότι θα συνομιλήσει με τους θεσμούς που την συναποτελούν, άρα και το ΔΝΤ, αλλά όχι όμως με την ίδια την τριμερή.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλείται να ανατρέψει τον καπιταλισμό αλλά να συμβάλλει στη διάσωση της κοινωνίας. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή αλλιώς υπάρχει πρόβλημα με τη δημοκρατία κάτι που ενδιαφέρει και τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Δραγασάκης απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν επαφές με τη Γερμανία απάντησε ότι «δεν κάνουμε μυστική διπλωματία αλλά δεν είμαστε και κλεισμένοι στο καβούκι μας. Σεβόμαστε πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε και προσέχουμε αυτά που λένε. Θα ζητήσουμε χρόνο, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο θα περιέχει τέσσερα κεφάλαια».