Σημεία Παρέμβασης ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην εκδήλωση «Απολογισμός 2013 – Προγραμματισμός 2014 Δρασεων Οικονομικής Διπλωματίας»
«Σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι η οικονομική διπλωματία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Θα ήθελα ωστόσο από τη πλευρά μου να σταθώ σε ορισμένα μόνο στοιχεία. Το 2013 το ΥΠΕΞ οργάνωσε
· 2 Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές (με τη Ρωσία και το Καζακστάν) και 2 Συμβούλια Διακρατικής Συνεργασίας (με τη Τουρκία και το Ισραήλ)
· 3 Μικτές Ομάδες Εργασίας (σε Βουκουρέστι, Βελιγράδι και με τη Σερβία και στην Αθήνα)
· 3 Μικτές Επιτροπές με τη Ρωσία για διάφορα θέματα.
Υπεγράφησαν ή κυρώθηκαν:
· 8 διμερείς συμφωνίες,
· 7 Μνημόνια Συνεργασίας
· 4 Ειδικά Πρωτόκολλα
· 8 Κοινές Διακηρύξεις – Δηλώσεις
Οργανώθηκαν αποκλειστικά από το ΥΠΕΞ ή υπήρξε συμμετοχή των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ σε:
· 58 επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό και
· 39 αποστολές στην Ελλάδα
· Το Υπουργείο μας ήταν παρόν σε 217 Διεθνείς Εκθέσεις στο εξωτερικό, ενώ
· έλαβε και απάντησε 15.000 ειδικά-ατομικά αιτήματα επιχειρήσεων για κάθε είδους συνδρομή.
· Μάλιστα το ποσοστό ικανοποίησης από την αντίδραση των υπηρεσιών του Υπουργείου
· ανήλθε στο 95% των αιτούντων.
Περαιτέρω τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων :
· Εκπόνησαν 181 έρευνες αγοράς
· Εξέδωσαν 292 ειδικά ενημερωτικά σημειώματα
· Συνέταξαν 30 Επιχειρηματικούς Οδηγούς
· Ανήρτησαν 7500 καταχωρήσεις στην διαδικτυακή πύλη AGORA
· Την οποία επισκέφθηκαν κατά μέσο όρο 17.000 χρήστες μηνιαίως.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ
· Οργάνωσαν 6 Εκδηλώσεις Επιχειρηματιών στο εξωτερικό και 8 Ημέρες Πληροφόρησης Επιχειρηματιών στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος.
· Οργάνωσαν 13 ειδικές εκδηλώσεις γνωριμίας, λίγο πριν αναχωρήσουν για τις νέες τους θέσεις, Ελλήνων Πρέσβεων με Έλληνες επιχειρηματίες.
Στον απολογισμό του 2013 θα πρέπει ασφαλώς να συμπεριλάβω και την εξαιρετικά σημαντική συνδρομή του ΥΠΕΞ στην απόφαση για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τη Βόρεια Ελλάδα, που, όπως γνωρίζετε, θα μεταφέρει για πρώτη φορά ενέργεια από την Κασπία στην Ευρώπη και θα βάλει ουσιαστικά την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, με την προοπτική για κατασκευή και καθέτων αγωγών προς Βουλγαρία και ενδεχομένως προς άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η συμβολή του ΥΠΕΞ σε αυτή την εθνική επιτυχία υπήρξε καθοριστική. Η κατασκευή του ΤΑP ανοίγει εξάλλου νέες προοπτικές συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν σε πολλούς τομείς.
Θέλω να αναφέρω επίσης τον ενεργό ρόλο, πολλές φορές όχι δημόσια γνωστό, του ΥΠΕΞ, στην προσπάθεια αξιοποίησης των δικών μας ενεργειακών πηγών, τόσο στη στεριά όσο και (ιδίως) στη θάλασσα, στο συντονισμό μας με την Κύπρο για το θέμα των θαλασσίων ζωνών, στην πολύ ουσιαστική διπλωματική μας παρουσία στα Βαλκάνια, στην Αλβανία αλλά και στην Αίγυπτο με την οποία διαμορφώνουμε ένα στερεό πλαίσιο συνεργασίας.
Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουμε επίσης καλλιεργήσει στενές σχέσεις συνεργασίας που έχουν και θα έχουν οικονομικό αντίκρισμα.
Θα προσθέσω επίσης την ουσιαστική συμβολή του ΥΠΕΞ στην θεαματική άνοδο του τουρισμού προς τη χώρα μας, ιδίως από χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ρωσία και η Τουρκία. Κατορθώσαμε να είμαστε πρώτοι σε ταχύτητα έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων, γιατί ιδρύσαμε μέσω ιδιωτικού παρόχου γραφεία εξυπηρέτησης σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας και άλλων χωρών. Επεκτείναμε το πιλοτικό πρόγραμμα για παροχή θεωρήσεων στα νησιά του Αν Αιγαίου κατά την άφιξη των τουριστών από την τουρκική ακτή.
Τι προγραμματίζουμε για το 2014:
Ειδικότερα, σχεδιάζουμε επέκταση των γραφείων ΟΕΥ σε νέες αγορές, εκεί όπου υπάρχουν ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις και όπου το ΥΠΕΞ οφείλει να προετοιμάσει το έδαφος για την επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Θα επιδιώξουμε να έχουμε σύντομα Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε πόλεις όπως, το Ναϊρόμπι (Κένυα) και το Λάγος (Νιγηρία). Στην Αστάνα (Καζακστάν) και στο Γκουανγκζού (Κίνα). Στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) και στη πόλη του Μεξικού. Και τέλος νέα Γραφεία στην Ντόχα (Κατάρ) και στο Κουβέιτ. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να προσελκύσουμε επενδύσεις από αυτές τις χώρες. Οι επιλογές μας αυτές έχουν βασισθεί σε προτάσεις των επαγγελματικών φορέων και σε μελέτες των τάσεων του διεθνούς εμπορίου αλλά και σε υποδείξεις των Πρεσβειών μας από όλο τον κόσμο.
Με δυο λόγια, η έμφαση μας το 2014 θα δοθεί σε μεγάλες ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα, όπου θέλουμε να αυξήσουμε την παρουσία μας, διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας αντιστοίχως στις χώρες αυτές τις Υπηρεσίες μας. Προτεραιότητά μας είναι επίσης η Αφρική και ειδικότερα η Υποσαχαρική Αφρική, όπου σχεδιάζουμε να βρεθούμε σύντομα με δύο Γραφεία ΟΕΥ, όπως και στην Περσικό Κόλπο.
Γνωρίζουμε ότι η επιχειρηματικότητα και ιδίως η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα είναι σήμερα ο βασικός μοχλός εξόδου από την κρίση. Γιατί στα χρόνια που πέρασαν, στην εποχή της μη βιώσιμης ευμάρειας που βίωσε η χώρα μας τα προηγούμενα της κρίσης χρόνια, η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και όχι σαν ο αναντικατάστατος μηχανισμός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Σήμερα οι Έλληνες επιχειρηματίες καλούνται να αποτελέσουν το όχημα εξόδου ολόκληρης της χώρας από την οικονομική και συνακόλουθα κοινωνική κρίση – και αυτό μπορούν να το επιτύχουν μόνο με την εξωστρεφή τους δράση. Αυτή τους την προσπάθεια είμαστε, στο Υπουργείο Εξωτερικών, αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτουμε.»