Αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων και εγγύηση για την καταβολή των συντάξεων του 2012

Αλέξης Μητρόπουλος

Από δημοσιεύματα και κυβερνητικές δηλώσεις προκύπτει ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία  μέχρι και τον Αύγουστο έχουν πάρει ως και το 85% της κρατικής χρηματοδότησης, κάτι που καθιστά αμφίβολη την πληρωμή των συντάξεων μετά τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έχει απορροφήσει 82,5%, ο ΟΓΑ 85%, το ΤΑΠ-ΟΤΕ 80,6%, το ΝΑΤ 76%, ο ΟΑΕΕ 70,8%, και απομένουν προς ανάληψη μόλις 240 εκατ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο.

Με δεδομένο ότι α)η ύφεση αγγίζει δυσθεώρητα βάθη για τέταρτη συνεχή χρονιά, β)ο 1 στους 3 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, γ)η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή αγγίζουν τα 6 δις ευρώ κατ’έτος, δ)η αύξηση της ανεργίας κατά μία μονάδα σημαίνει απώλεια εσόδων 450 εκατ. ευρώ και ε)το 45% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του, ενώ από τους παλαιούς οφειλέτες ένα ελάχιστο ποσοστό έχει ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση.

1ον)Πώς θα καλυφθεί πλήρως η χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και με ποιο τρόπο θα εγγυηθούν την καταβολή των συντάξεων κατά τους επόμενους μήνες;

2ον)Πώς θα καλυφθούν άμεσα από το κράτος το 100% των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα»;

3ον)Ποια είναι η αναλυτική κατάσταση των αποθεματικών ανά Ασφαλιστικό Ταμείο στους κλάδους κύριας σύνταξης, περίθαλψης και πρόνοιας.