ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Ο περυσινός Χειμώνας ήταν εφιαλτικός στις Ελληνικές πόλεις, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κυρίως των αιωρούμενων σωματιδίων. Η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έστρεψε τους καταναλωτές σε άλλες λύσεις, συνήθως πιο ρυπογόνες. Ταυτόχρονα εξέθρεψε τη λαθροϋλοτόμηση και κατά συνέπεια την καταστροφή των Ελληνικών δασών. Η καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες εκτόξευσε στα ύψη την ατμοσφαιρική ρύπανση και η καύση ξύλων με τοξικά υλικά υπονομεύει συστηματικά την υγεία των πολιτών. Ταυτόχρονα όμως ούτε το λαθρεμπόριο πετρελαίου χτυπήθηκε, ούτε τα έσοδα του Κράτους αυξήθηκαν.
Αντί λοιπόν το Κράτος να βγάλει τα συμπεράσματά του και να διορθώσει τις λανθασμένες πολιτικές, συνεχίζει και φέτος την ίδια πορεία. Σε πλήθος πολυκατοικίες οι διαμένοντες δε μπορούν να συμφωνήσουν το, μέχρι σήμερα, αυτονόητο, την αγορά πετρελαίου ή φυσικού αερίου, λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα η ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, λόγω της αύξησης του CO2 στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων, μας παρακινεί να σκεφτούμε και τις οικολογικές συνέπειες των επιλογών μας για την θέρμανση.
Άρα έχουμε δυο θέματα: 1)Την οικολογική θέρμανση για την προστασία της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος και 2) την οικονομική θέρμανση τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απεξάρτησης της εθνικής οικονομίας από δαπανηρές εισαγωγές πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου.
Υπάρχουν δυο τρόποι να αντιμετωπίσουμε οικολογικά και οικονομικά το πρόβλημα:
1) Η μείωση των απωλειών των κτιρίων, μέσω θερμομόνωσης των τοίχων και της οροφής τους και αλλαγής των τζαμιών – κουφωμάτων (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ). Αυτό μπορεί να ρίξει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 60%. Η Ελλάδα έχει από τους χειρότερους δείκτες θερμομόνωσης στην Ευρώπη, καταλήγοντας να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και από βόρειες χώρες, οι οποίες έχουν έντονους χειμώνες. Η πολιτεία έκανε ένα πρώτο βήμα με το πρόγραμμα επιδότησης «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο όμως πρέπει να επεκταθεί με μεγαλύτερα ποσά και λιγότερη γραφειοκρατία και να απλοποιηθεί, έτσι ώστε να το δικαιούνται περισσότεροι. Τα χρήματα που πηγαίνουν στο επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, το οποίο είναι πληγή για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία, θα μπορούσε να δοθούν για το σταμάτημα των θερμικών απωλειών των κτιρίων. Αυτό είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση με σταθερό και σίγουρο όφελος για όλους.
2) Η χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης όπως :
Α) Η γεωθερμία.
Β) Οι αντλίες θερμότητας (κλιματιστικά) με υψηλή ενεργειακή κλάση.
Γ) Οι σόμπες και λέβητες οι οποίοι καταναλώνουν βιομάζα ή πέλλετ υψηλής ποιότητας.
Δ) Τα ενεργειακά τζάκια (κλειστού τύπου).
Ε) Η ηλιακή θέρμανση.
Όλα τα παραπάνω, στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που διανύουμε, προϋποθέτουν τη βοήθεια και το σοβαρό ποιοτικό έλεγχο της πολιτείας.
Μόνο με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο από την πλευρά του κράτους σε συνεργασία με τους δήμους και παράλληλα με την ενημέρωση των πολιτών, μπορούμε να έχουμε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για τον Πλανήτη, την Ελλάδα και εμάς τους ίδιους. Και πάνω από όλα είναι η υγεία των πολιτών.