Αύξηση της Συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας στον τομέα της Ενέργειας

Η ε/φ Al-Ahram δημοσίευσε χθες άρθρο του κ. Mohamed Ηammad, ελληνικού ενδιαφέροντος, που αφορά στην προοπτική συνεργασίας Ελλάδος – Αιγύπτου σε μεγάλο φάσμα παραγωγικών τομέων.
Από το άρθρο αυτό προαναγγέλλονται επίσημα δράσεις και προοπτικές που θα προσφέρουν στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων των δύο Χωρών οικονομική, εμπορική και επενδυτική ανάπτυξη.Τίτλος του άρθρου: «Αύξηση της Συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας στον τομέα της Ενέργειας», που αναφέρεται στη σημαντική πρώτη συνεδρίαση του Ελληνο – Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου από μέρους της Αιγυπτιακής πλευράς , (Σύνδεσμος Αιγυπτίων Επιχειρηματιών, στις 03/11/13, Giza, σχετική φωτογραφία). 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στους τομείς νέας και Ανανεώσιμης Ενέργειας, Τεχνικής Εκπαίδευσης, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Γεωργικών Επιχειρήσεων και Τουρισμού.

Ο κ. Hany Berzi, Επικεφαλής της Αιγυπτιακής πλευράς του Συμβουλίου, επεσήμανε ότι ήδη έχει προετοιμασθεί η ατζέντα για τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την πρώτη Συνάντηση των δύο πλευρών στις 20 Νοεμβρίου ε.ε. Τότε αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο η Ελληνική Επιχειρηματική Αποστολή, για να προωθηθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο το επόμενο διάστημα!.

Ο κ. Berzi υπογράμμισε επίσης ότι το θέμα της Ενέργειας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία στην Αίγυπτο σήμερα και για το λόγο αυτό θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών που θα ακολουθήσουν. Ήδη τπάρχει ένας ικανός αριθμός Ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, με κεφάλαιο άνω του μισού δις δολαρίων. 

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το Ελληνο – Αιγυπτιακό Συμβούλιο θα εργασθεί για την ενίσχυση των κοινών επενδύσεων και για τη δημιουργία νέων, προσπαθειών που θα υποστηρίζονται από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται σε Ελλάδα και Αίγυπτο. 
Το Συμβούλιο θα περιλαμβάνει έξι (6) Ειδικές Επιτροπές, με στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας και την εξυπηρέτηση των Επιχειρηματιών. 
Το άρθρο δεν παραλείπει να γνωστοποιήσει στοιχεία από το Αιγυπτιακό Εμπορικό Γραφείο στην Αθήνα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει ζήτηση στην Ελλάδα για πολλά αιγυπτιακά προϊόντα (οπωρολαχανικά, λιπάσματα, προϊόντα χαλυβουργίας, τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, χημικά προϊόντα, έπιπλα, ηλεκτρικά σκεύη, δερμάτινα προϊόντα κ.α).