Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΒΖ

”ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε”: ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ 12.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ  

Συνολικά η κυβέρνηση, ο Υπουργός Ανάπτυξης και το νέο Δ.Σ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) λειτούργησαν ως απλοί υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς και ενέκριναν την Παρασκευή (26/8) το σχέδιο της τελευταίας για την ΕΒΖ, το οποίο συνιστά μέγα και πολλαπλό σκάνδαλο.  

 

Το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει το ξεπούλημα των ”φιλέτων” της ΕΒΖ, με σκοπό να αποπληρωθεί μέρος των υποτιθέμενων, στην πραγματικότητα πλασματικών και ανύπαρκτων δανείων της βιομηχανίας προς την Τράπεζα Πειραιώς.  

Το σκανδαλώδες αυτό σχέδιο, όπως αποδίδεται παρακάτω από διάφορες ιστοσελίδες, όχι μόνο δεν ”σώζει” την ΕΒΖ αλλά και την συρρικνώνει αφόρητα, δίνοντας της την χαριστική βολή.  

Ειδικά το ξεπούλημα των δυο υπερκερδοφόρων θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία αποτελεί θανάσιμο πλήγμα για το μέλλον της ΕΒΖ.  

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, προκειμένου να εξυπηρετήσει το τραπεζικό κεφάλαιο, θάβει μια μεγάλη παραγωγική μονάδα της χώρας, ενισχύοντας την παραγωγική της ερήμωση.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Σ ΤΗΣ ΕΒΖ

Η Γενική Συνέλευση της ΕΒΖ αποφάσισε ότι η η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με την καταβολή μετρητών, μέχρι του ποσού των 36.438.722,10 ευρώ και με την έκδοση έως 121.462.407 νέων ανωνύμων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ έκαστη.  

Έτσι, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα ανέρχεται πλέον σε 47.463.394,80 ευρώ, διηρημένο σε 158.211.316 ανώνυμες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ έκαστη.  

Αναφορικά με το σχέδιο για την διάσωση, τάχα, της εταιρείας και στη συνέχεια την δήθεν ανάπτυξή της, μέσω της δανειακής αναδιάρθρωσης από την Τράπεζα Πειραιώς, η γενική συνέλευση ενέκρινε και την πώληση (ξεπούλημα) των περιουσιακών στοιχείων, με στόχο την απομείωση του τραπεζικού της δανεισμού κατά 49,58 εκατ. ευρώ! Με δυο λόγια, η ΕΒΖ θα ξεπουλήσει τα ασημικά της για να πληρώσει ανύπαρκτα δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς.  

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:  

Το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ.  

-Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ.  

Επιχειρηματικό ακίνητο στην Αθήνα, στην οδό Σκουφά 52, έναντι τουλάχιστον 260.000 ευρώ.  

-Ημιτελές επιχειρηματικό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Κουντουριώτη 9, έναντι 2,9 εκατ. ευρώ.  

-Γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Μητροπόλεως 34, όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της εταιρίας, έναντι 2,73 εκατ. ευρώ.  

-Επιχειρηματικό ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έναντι 3 εκατ. ευρώ.  

-Το σύνολο των μετοχών των δύο θυγατρικών εταιριών στη Σερβία CRVENKA και SAJKASKA, έναντι συνολικού τιμήματος τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.  

Υπογραμμίζεται ότι στην εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ , που παρουσιάστηκε στους μετόχους, η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος, κάτι με το οποίο συμφωνεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά διαφωνούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας.  

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ αποφασίστηκε και η επέκταση των σκοπών της εταιρείας στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και της διαχείρισης ακινήτων, ώστε στο ”μέλλον” τα εργοστάσια που θα μείνουν στη διάθεσή τους να μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά,χωρίς  να υπάρχει καταστατικό κώλυμα, πράγματα που προδιαγράφουν ότι η βιομηχανία θα τελειώσει με τη ζάχαρη και την τευτλοπαραγωγή και θα στραφεί στο real estate.    

”ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε”: ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Στο μεταξύ, κρίσιμες εξελίξεις βρίσκονται στο προσκήνιο και προωθούνται σε σχέση με την Μαρινόπουλος Α.Ε

“Έγκαιρα και με ιδιαίτερη εμφατικότητα, η Iskra είχε εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της για την απόσταση, την αδράνεια, την ολιγωρία και την ανοχή με την οποία η κυβέρνηση στεκόταν απέναντι στο πρόβλημα της Μαρινόπουλος ΑΕ, γεγονός που στοίχησε στην εταιρεία.

Διαβάζουμε τώρα πως βρίσκεται, με αρκετή έστω καθυστέρηση, “λύση” για τη Μαρινόπουλος ΑΕ, της οποίας, όμως, η συμφωνία, όπως μέχρι τώρα παρουσιάζεται στον τύπο, προκαλεί εύλογες ανησυχίες και πλήθος από ερωτηματικά.

Είναι απορίας άξιον ότι δεν ακούμε τίποτε για τον ουσιαστικό και σε βάθος διαχειριστικό έλεγχο που έπρεπε να είχε γίνει στην Μαρινόπουλος ΑΕ, ώστε να αναδειχθούν οι αστικές και ποινικές ευθύνες διοικήσεων, μεγαλομετόχων και τραπεζών για την καταστροφική εξέλιξη της μεγαλύτερης επιχείρησης στο χώρο των Super Market, η οποία δεν είναι νοητό να είχε αυτήν την τραγική πορεία.

Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί, επίσης, το βαθύ “κούρεμα” που θα υποστούν όλοι αδιακρίτως και συλλήβδην, μικρότεροι και μεγαλύτεροι, προμηθευτές της “Μαρινόπουλος”, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στο “λουκέτο” αρκετές από τις πιο αδύναμες και συνήθως μικρές επιχειρήσεις και στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους. Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί ότι από μια συμφωνία για το μέλλον της “Μαρινόπουλος” μένουν στο απυρόβλητο οι τράπεζες, οι οποίες έχουν κεντρική ευθύνη για την άσχημη πορεία της εταιρείας.

Η κυριότερη, όμως, ανησυχία μας αφορά την τύχη των περίπου 12.000 εργαζομένων στη “Μαρινόπουλος”, για τους οποίους δεν ακούμε να λέγεται μέχρι τώρα τίποτα το δεσμευτικό και συγκεκριμένο, που να τους κατοχυρώνει.

Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για το μέλλον της “Μαρινόπουλος ΑΕ”, η οποία να μη διασφαλίζει και κατοχυρώνει πρώτα απ’ όλα πλήρως και απολύτως, όλες ανεξαιρέτως τις θέσεις εργασίας της εταιρείας και την απόδοση όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25103:evz-fileta&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182