Αυξήσεις 15-17% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Επιβεβαιώθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το νέο έτος προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η απόφαση της ΡΑΕ αναμένεται να καθαρογράφει και να αποσταλεί σήμερα στον υφυπουργό Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος και θα αποφασίσει τελικά για το ύψος των αυξήσεων.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφού μελέτησε τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση ανώτατες αυξήσεις της τάξεως του 15 – 17%, απορρίπτοντας το μεσοσταθμικό που ζητούσε η ΔΕΗ για αυξήσεις 24,9%.

Έτσι, σύμφωνα με την ΡΑΕ προβλέπεται ότι αυτή η αύξηση δεν θα επηρεάσει τόσο τα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών και ειδικά των ευπαθών κοινωνικά ομάδων καθώς εκεί οι αυξήσεις θα είναι περίπου στα 5 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα.

Οι ανατιμήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρεις δόσεις και θα ξεκινήσουν σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2013. Με τη δεύτερη και τρίτη δόση να έρχονται στους λογαριασμούς του Μαΐου και του Ιουλίου 2013.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ οι ανατιμήσεις οφείλονται στην αύξηση του λειτουργικού κόστους της εταιρίας, την άνοδο των πρώτων υλών, αλλά και την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

 defencenet.gr