Δεν δίνουμε χορηγίες, κάνουμε πραγματική δουλειά

Τι είπαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ο  ΥΠΑΑΝ, χθες, 13/11/2013, μετά την συνάντησή τους:

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ                 : 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι μια Τράπεζα που επενδύει στην Ελλάδα και η οποία εμπιστεύεται την πολιτική της Κυβέρνησης. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Τράπεζας, τον κ. Χόγιερ για την υποστήριξή του αφ’ ενός στους αυτοκινητοδρόμους, αφ’ ετέρου στο πρόγραμμα για τη διευκόλυνση των εισαγωγών και των εξαγωγών.

Το πρόγραμμα για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Για τους αυτοκινητοδρόμους, χωρίς την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, χωρίς την πρόσθετη χρηματοδότηση των 650 εκ. ευρώ, δεν θα ήταν δυνατή η επανεκκίνηση των έργων.
Θέλω να σταθώ όμως και σε κάτι άλλο. Γνωρίζετε ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης προωθούμε ενεργά την ιδέα για το ελληνικό επενδυτικό Ταμείο. Ήδη έχουμε συμφωνήσει με τη γερμανική επενδυτική Τράπεζα την KfW και έχουμε υπογράψει ένα Μνημόνιο κατανόησης, μια κατ’ αρχήν συμφωνία, για την προώθηση αυτής της ιδέας.
Δουλεύουμε έτσι, ώστε αυτή η ιδέα να λάβει σάρκα και οστά σύντομα. Ζητήσαμε την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πιστεύουμε ότι θα την έχουμε, θα καταλήξουμε σε μια παρόμοια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πολύ σύντομα. Αυτό είναι μια θετική είδηση για την Ελλάδα μια θετική είδηση για τη ρευστότητα, μια θετική είδηση για την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
W. HOYER: Χαίρομαι πολύ που επέστρεψα στην Αθήνα και η αλήθεια είναι ότι όταν λέω «επέστρεψα στην Αθήνα», εννοώ πραγματικά ότι επέστρεψα, δεδομένου ότι χθες ταξίδεψα με τον Πρωθυπουργό στο Παρίσι για τη Διάσκεψη για την Ανεργία των Νέων και επέστρεψα ξανά τη νύχτα. 
Τα τελευταία δυο χρόνια που είμαι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχω επισκεφθεί την Ελλάδα 6 φορές και αν συγκρίνω αυτή την επίσκεψη με τις προηγούμενες όπως επίσης και με τις παλαιότερες επισκέψεις μου υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, πρέπει να συγχαρώ για την πρόοδο που έχει γίνει. Και πρέπει να πω ότι υπάρχουν σπουδαίες ευκαιρίες. 
Η Τράπεζα έχει παίξει πολύ εποικοδομητικό ρόλο. Πέρυσι με τα 550 εκατομμύρια, φέτος μέχρι το τέλος του χρόνου, περίπου 1,5 δις. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και πρέπει να πω ότι είμαστε περήφανοι γιατί δε δίνουμε χορηγίες, παρά κάνουμε δουλειά. Μιλάμε για ουσιαστική δουλειά που μεταφράζεται στην πραγματική οικονομία με θέσεις εργασίας και καινοτομία. 
Γι’ αυτό χαιρόμαστε πολύ, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ως Τράπεζα, έχουμε πολλές ιδέες τις οποίες συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με τον τραπεζικό χώρο. Δημιουργήσαμε το εργαλείο το οποίο χρηματοδοτηθεί το εμπόριο. Αυτό έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και περιμένουμε από τις ελληνικές Τράπεζες να το προωθήσουν. 
Γνωρίζω ότι οι ελληνικές εταιρείες το χρειάζονται πάρα πολύ γιατί έχουν προβλήματα. Καλές ελληνικές επιχειρήσεις τις οποίες γνωρίζω προσωπικά, έχουν πρόβλημα με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές τους δεδομένου ότι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, εγγυοδοσίες, πιστώσεις κτλ.. Έτσι λοιπόν εμείς είμαστε μια γέφυρα ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές και τον τραπεζικό χώρο, ελληνικό ή ξένο. 
Αυτό αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι αυτές στις οποίες πρέπει να δώσουμε έμφαση δεδομένου ότι από κει θα προέλθουν θέσεις εργασίας. Πρέπει να τους ενθαρρύνουμε, πρέπει να τους βοηθήσουμε ν’ αποκτήσουν το θάρρος να προσλάβουν κόσμο, να δημιουργήσουν θέσεις δουλειάς. Και γι’ αυτό είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Δημιουργήσαμε επίσης το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στους αυτοκινητοδρόμους. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα, μια από τις μεγαλύτερες προόδους που έχουν γίνει. Πριν από ένα χρόνο όταν ερχόμασταν εδώ, τα πράγματα φαίνονταν τελείως διαφορετικά. Η λύση ήταν πολύ μακρινή. Αλλά τώρα άρχισαν τα έργα ή θ’ αρχίσουν ενδεχομένως σύντομα. 
Τέλος, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, είναι μια θετική πρωτοβουλία την οποία υποστηρίζουμε. Πιστεύουμε ότι με βάση αυτή θα υπάρξει μια κινητήρια δύναμη για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα. Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, είναι μια εξαιρετικά καλή περίπτωση για συνεργασία και χαίρομαι πάρα πολύ που πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της πορείας αυτής. Θα συζητηθεί στη Βουλή το θέμα και θα δοθεί μεγάλη δημοσιότητα. 
Η Τράπεζα KFW, όπως και άλλοι από τη Γαλλία θέλουν να συνεργαστούν. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τη μορφή του Μνημονίου Κατανόησης. Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη γι’ αυτό το Ταμείο το Επενδυτικό. Θα γίνει συζήτηση στην Ελλάδα, θέλουμε υποστήριξη μέχρι το τέλος γι’ αυτό το θέμα. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει εικόνα για το πόσα χρήματα είναι διατεθειμένη να βάλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ή είναι ακόμα πολύ πρόωρο για να κάνουμε μια τέτοια κίνηση; 
W. HOYER: Η τελευταία φράση που είπατε είναι απόλυτα σωστή, είναι πάρα πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα μίλησα για συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, είμαστε ανοιχτοί στα πάντα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την KFW και από άλλους Οργανισμούς, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το πράγμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που εμείς ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι να γίνει ό,τι έγινε και με την KFW. Η απάντηση σ’ αυτό ήταν ότι θα προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση ενός Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θα δημιουργεί το πλαίσιο για τη συνεργασία. Η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά τεχνική, θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή όλων των πλευρών
Πάντως από την πλευρά μας προσπαθούμε να δουλεύουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία, μ’ έναν επαγγελματικό τρόπο. Δε θέλουμε να κάνουμε απλώς ένα καινούργιο Ταμείο, αλλά ένα Ταμείο με προστιθέμενη αξία. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τα προγράμματα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εκταμιεύονται μέσω Τραπεζών όπως για παράδειγμα η συμφωνία που υπεγράφη προχθές για τα 150 εκατομμύρια, 100 μέσω της Alpha Bank και 50 μέσω της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, οι Τράπεζες όταν εκταμιεύουν τα χρήματα αυτά παίρνουν εγγυήσεις από κάπου; Ευχαριστώ. 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε χρειάζονται εγγυήσεις. Διευκολύνονται οι Τράπεζες στη ρευστότητά τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως ξέρετε οι Τράπεζές μας είχαν γίνει βρύσες χωρίς νερό. Γι’ αυτό υπήρξαν μεταξύ των άλλων και οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης.
Τελικός στόχος είναι η χρηματοδότηση αυτή να διοχετευθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που μας έχουν δώσει, θα το ελέγξουμε φυσικά στο τέλος του χρόνου, από το 1.440.000.000 που είναι διαθέσιμα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις Ελληνικές Τράπεζες, τα 635.000.000 θα διοχετευθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς και απομένουν περίπου 800.000.000 για την επόμενη χρονιά. Θα διοχετευθούν εννοώ στους τελικούς δικαιούχους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
W. HOYER: Να προσθέσω το εξής, να σας εξηγήσω το επιχειρηματικό μας μοντέλο: Η Ελλάδα έχει Τράπεζες που είναι βρύση χωρίς νερό. Κι εμείς θέλουμε σ’ αυτή τη βρύση να προσφέρουμε νερό. Δηλαδή να μπορέσουν οι Τράπεζες να βοηθηθούν, να δανείσουν στην πραγματική οικονομία. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι ότι δε χρησιμοποιούμε δημόσιο χρήμα παρά απευθυνόμαστε στις αγορές. 
Φέτος συγκεντρώσαμε 80 δις, ένα μέρος των οποίων μεταβιβάζουμε στις Τράπεζες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επειδή λοιπόν έχουμε πολύ υψηλό καθεστώς στις αγορές, θεωρούμαστε υγιής και ασφαλής Τράπεζα, μπορούμε να δανειστούμε με πολύ ευνοϊκούς όρους. Αυτά τα χρήματα τα περνάμε κατόπιν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε συνεργαζόμενες τράπεζες, οι οποίες κατόπιν τα διοχετεύουν με τη μορφή δανείων στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Και αυτό είναι ένα πολύ επιτυχημένο προϊόν το οποίο προσφέρει συνθήκες που είναι μοναδικές. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλώντας κ. Υπουργέ για το τραπεζικό σύστημα, θα ήθελα εάν μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών που απασχολεί την ελληνική κοινωνία κι ένα σχόλιο αν θέλετε για όλα αυτά που ακούγονται από Βρυξέλλες, έως και ειρωνικές τοποθετήσεις ορισμένων. Ευχαριστώ. 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει και είμαι βέβαιος ότι και οι εταίροι μας θα κάνουν στο τέλος της διαδρομής αυτό που πρέπει επίσης. Η λέξη κλειδί για μας είναι «αποφασιστικότητα» για τις μεταρρυθμίσεις. Η λέξη κλειδί για εκείνους είναι «αλληλεγγύη». Σας ευχαριστούμε πολύ.