Διαμάχη Βρυξελλών και Ουάσινγκτον για τις βίζες

Μια σιγοβράζουσα διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον για τις βίζες ετοιμάζεται να βγει στην επιφάνεια την Τρίτη, όταν η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θα αποφασίσει εάν θα αναγκάσει τους πολίτες των ΗΠΑ να ζητούν βίζα προτού ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

 

Οι επίτροποι θα συναντηθούν για να συζητήσουν ποια μέτρα θα πάρουν, εάν θα πάρουν, κατά των ΗΠΑ εάν η Ουάσινγκτον αγνοήσει την απαίτηση των Βρυξελλών για απαλλαγή από τις βίζες για όλες τους πολίτες της ΕΕ.

Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις – οι οποίες, υπό διάφορες μορφές, έχουν συνεχιστεί επί σχεδόν μία δεκαετία – ευελπιστούν πως μια πλήρους κλίμακας διπλωματική διαμάχη θα μπορέσει να αποφευχθεί, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι ήδη πιεσμένες λόγω ζητημάτων εμπορίου, φόρων, ακόμη και της Κίνας.

Παρ’ ότι οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς κανονική βίζα, η Ουάσινγκτον έχει αυστηρότερους κανόνες εισόδου για επισκέπτες από κάποια μέλη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Πολίτες από την Πολωνία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χρειάζονται να βγάλουν βίζα προτού ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για διακοπές ή δουλειά. Αυτές οι χώρες είναι που πιέζουν τις Βρυξέλλες να πάρουν σκληρά μέτρα κατά της Ουάσινγκτον εάν δεν αλλάξει τους τρόπους της, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η ΕΕ απαιτεί τα μέλη της να «δρουν από κοινού» σε ότι αφορά την πολιτική της βίζας, ιδιαίτερα όταν μια χώρα «υποβάλει τους πολίτες σε διαφορετική μεταχείριση».

Το 2014, είχαν δοθεί δύο χρόνια στις ΗΠΑ για να προσφέρουν σε όλους τους πολίτες της ΕΕ την ευκαιρία να επωφεληθούν από το πρόγραμμα απαλλαγής από τη βίζα, το οποίο χρησιμοποιείται από ένα σύνολο 30 ευρωπαϊκών χωρών.

«Η προθεσμία αφορά τις ανάγκες της συνόδου των επιτρόπων να αξιολογήσουν την κατάσταση» είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. «Θα συζητήσει τις οικονομικές συνέπειες, τις πολιτικές συνέπειες και τις συνέπειες για τις εξωτερικές σχέσεις με αυτές τις χώρες. Στη συνέχεια θα συζητήσει τα επόμενα πιθανά βήματα.»

Οι εθνικές πρωτεύουσες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελευταίο λόγο εάν θα ανασταλεί ή όχι το πρόγραμμα απαλλαγής από βίζες που απολαμβάνουν οι αμερικανοί επισκέπτες. Μία τέτοια απόφαση δε θα αφορά τη Βρετανία και την Ιρλανδία, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από την πολιτική βίζας της ΕΕ.

Αμερικανοί αξιωματούχου, ωστόσο, επιμένουν πως χώρες όπως η Ρουμανία πολύ απλά δεν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα απαλλαγής από τη βίζα.

Οι διαπραγματεύσεις περιπλέχτηκαν από τους νέους κανονισμούς των ΗΠΑ που υποχρεώνουν όλους τους επισκέπτες που έχουν ταξιδέψει στο Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν ή τη Συρία να αιτούνται για βίζα – μια κίνηση που επίσης εξόργισε τις Βρυξέλλες.

Η διαμάχη για τις βίζες είναι ένα ακόμη παράδειγμα των ολοένα και πιο τεταμένων υπερατλαντικών σχέσεων. Από το ξεκίνημα του 2016, οι δύο πλευρές έχουν συγκρουστεί σε κάθε ζήτημα, από τη φορολογική μεταχείριση των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, μέχρι το αν η Κίνα θα πρέπει να θεωρείται «οικονομία αγοράς».

Αυτές οι διαφωνίες έρχονται τη στιγμή που οι δύο πλευρές βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας τεράστιας εμπορικής συμφωνίας, της λεγόμενης TTIP.

Ο Καναδάς αντιμετωπίζει την πιθανότητα να βρεθεί και εκείνος μπλεγμένος σε αυτή τη διαφωνία, λόγω της επιμονής της Οτάβα πως πολίτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα πρέπει να ζητούν βίζα προτού ταξιδέψουν στη χώρα.  

 

http://sofokleous10.gr/top-story/382682-%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%80%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B5