Διάσταση απόψεων Αναστασιάδη – Ακιντζί για το εδαφικό

Η διάσταση απόψεων στο θέμα του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ήταν η αιτία που δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

 

Στις 2 το πρωί, ώρα Ελλάδος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη στο κριτήριο του εδαφικού, που αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι θα επέστρεφαν μετά τη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ζήτημα αναφορικά με τη δυνατότητα επιστροφής της Μόρφου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αν υπήρχε πρόοδος στα κριτήρια για τους χάρτες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη, σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση, για ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης.

Εκφράζοντας λύπη και απογοήτευση για την κατάληξη των προσπαθειών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την επιστροφή του σήμερα στην Κύπρο, θα παρουσιάσει όλα όσα έγιναν στην Ελβετία, θα γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών» και ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης, δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια ιδιαίτερα υποσχόμενη διαδικασία, η οποία μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση οδήγησε σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποδοκίμασε την ανακοίνωση του γραφείου του κυρίου Ακιντζί, στην οποία γινόταν αναφορά σε κατάρρευση των συνομιλιών, εξαιτίας μαξιμαλιστικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τόνισε ότι είναι «ατυχές και λυπηρό να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους αναφορές λίγη ώρα μετά την αρνητική κατάληξη των συνομιλιών». Επίσης, σημείωσε ότι η κριτική αυτή είναι καταδικαστέα και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει όσα έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ευχήθηκε παράλληλα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που επεδίωξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

 Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο για να ανασκοπήσουν την περαιτέρω πορεία τους.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού Γραμματέα, Έσπεν Έιντε θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Μπαν Κι Μουν.

Ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε: «Ήρθαν (οι Ελληνοκύπριοι) με μαξιμαλιστικές θέσεις σε όλα. Δεν ήταν καθόλου υποβοηθητική η στάση τους στο εδαφικό. Έβαλαν χωρίς διαπραγμάτευση των αριθμό των 90.000 προσφύγων. Αυτό, 12 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν δεν είναι βοηθητικό. Δεν προσπάθησαν καν να διαπραγματευτούν. Ήρθαν στην Ελβετία για να βάλουν στην τσέπη τους και όχι να βγάλουν». 

amna.gr

 

Κύπρος: Το όνειρο μας είναι να γίνουμε εταίροι της Τουρκίας;

 

Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο
Παρεμπιπτόντως ενημερώνουμε ότι το πρωί της Παρασκευής η τουρκική αστυνομία έκανε επιχείρηση  στο Πανεπιστήμιο Γιλντίζ της Κωνσταντινούπολης και συνέλαβε 70 από τους 103 ακαδημαϊκούς που αναζητούσε. Προηγήθηκαν συλλήψεις χιλιάδων δημοσιογράφων, βουλευτών, δημάρχων, δικαστών… Πρόσφατα συνελήφθη και ο Τούρκος δικαστής των Ηνωμένων Εθνών, Αϊντίν Σεντάφ Ακάι, που συμμετείχε στο Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια.
Το λέμε γιατί ήταν την ίδια μέρα, την Παρασκευή, που ακούγαμε στην κυπριακή βουλή πόσο σπουδαία χώρα θα γίνουμε όταν μετά τη λύση θα ανοίξουμε επιχειρηματικές συνεργασίες και θα εδραιώσουμε εμπορικές σχέσεις με μια μεγάλη χώρα σαν την Τουρκία. Την ίδια μέρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας  Bert Koenders, έλεγε σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Leiden ότι ο νεοθωμανισμός προσβλέπει στην αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην επαναφορά υπό τουρκικό έλεγχο των εδαφών, που κατείχαν οι Οθωμανοί την εποχή της αυτοκρατορικής τους ακμής.
Είναι κι αυτό μια από τις παραδοξότητες του βίου μας. Την ώρα, που όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Τουρκία με δέος, ακόμα και οι φίλοι της είναι πια εχθρικοί και ανήσυχοι, εμείς νομίζουμε ότι θα γίνουμε εταίροι της. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε έδαφος που οι νεοσουλτάνοι θεωρούν δικό τους, και αυτό που επείγει είναι να αντιμετωπίσουμε όσους κινδύνους προέρχονται από αυτό το εξωφρενικό δόγμα, και όχι να υπνώττουμε με παραμύθια για την ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων. Θα κάνουμε, λέει, εξαγωγές στην Τουρκία. Ποιοι; Η μεγάλη εξαγωγική χώρα, που με την πρώτη οικονομική κρίση έβαλε λουκέτο σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μεγάλη βιομηχανική χώρα, που ακόμα και σήμερα κάνει εισαγωγές από την Τουρκία, έστω και μέσω παράνομων διόδων. Θα τους πουλήσουμε, λέει, το φυσικό μας αέριο. Λες και το βγάλαμε και δεν έχουμε πού να το πουλήσουμε κι ας διακηρύσσει η κυβέρνηση ότι είναι στο παρά πέντε συμφωνίας με την Αίγυπτο, που είναι επίσης μεγάλη αγορά.
Έχουμε γύρω μας μεγάλες αγορές, πράγματι. Όπως και η Τουρκία. Αλλά, κάθονται όλες σε ηφαίστειο, και δεν ξέρουμε ποιον θα πλακώσει πρώτα η μεγάλη έκρηξη. Ας πάψουμε, λοιπόν, να λέμε μεγάλες κουβέντες χωρίς λογική βάση. Το ζητούμενο μας δεν είναι να αναπτύξουμε εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Που έχει εταιρείες κολοσσούς που μας αγοράζουν και μας πουλούν μέσα σε μια νύκτα. Το ζητούμενο είναι να μην έχουμε καμιά σχέση με την Τουρκία. Γιατί οποιαδήποτε σχέση θα είναι σε βάρος μας, δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Εκτός αν γίνουν κοσμογονικές αλλαγές και η Τουρκία ανελιχθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία και οι σχέσεις της με τους γείτονες είναι σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Κάτι, που δεν πρόκειται στο ορατό μέλλον. Όσοι, λοιπόν, ονειρεύονται εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, ας δουν τι γίνεται γύρω τους, παρά να βλέπουν μόνο στην οργιώδη φαντασία τους.
Στην ίδια φαντασία βλέπουν και όσα άλλα έλεγαν στη Βουλή την Παρασκευή και τα λένε κάθε μέρα και στις τηλεοράσεις, με στόμφο και ψευδολογίες, όσοι θέλουν να εξιδανικεύσουν μια συμφωνία που δεν έγινε ακόμα. Εύστοχα τους το είπε ο Γιώργος Λιλλήκας: ότι αν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο τα περιέγραψαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, μπορούμε αμέσως να υπογράψουμε όλοι τη λύση. Γιατί μας λένε να στηρίξουμε τον Πρόεδρο στην τιτάνια αποστολή του, αφού είναι όλα τόσο ιδανικά; Προσπαθεί να αλλάξει τα ιδανικά;
Υ.Γ. Πολύ ενθαρρυντικές οι εκδηλώσεις που οργανώνονται για να στείλουν μήνυμα στους Αναστασιάδη και Ακιντζί ότι ήρθε η ώρα της λύσης. Προπάντων, οι εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων. Αλλά, το μήνυμα απευθύνεται σε λάθος πρόσωπα. Όταν θα απευθυνθεί στην Άγκυρα μπορεί πραγματικά να έχει επίδραση.
 
http://ardin-rixi.gr/archives/201620