Διευθέτηση χρέους και μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ

Την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από τη Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο καθώς η θέση του Ταμείου για τη δαιτηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας. Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

 

Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών ζήτησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Απανωτά είναι τα χτυπήματα τις τελευταίες ημέρες από το ΔΝΤ, που σε τελευταία έκθεσή του, μιλά για ανάγκη επιπλέον επώδυνων μέτρων 1,35 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 διαφωνώντας με τις προβλέψεις της Αθήνας και της Κομισιόν.

Διευθέτηση χρέους και μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από την Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, καθώς η θέση του Ταμείου για τη διατηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας.

Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη:

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Επαφές για τα ανοικτά θέματα αυτά αναμένεται να έχει με την κυρία Λαγκάρντ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

ΔΝΤ: Επιπλέον μέτρα 1,35 δισ. ευρώ

Διαφορετική γνώμη για το έλλειμμα του 2015 αλλά και του 2016 έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Κομισιόν.

Σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού του 2016 για πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ το 2015, και του Μνημονίου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το ΔΝΤ αναμένει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ, κάτι που ισοδυναμεί με αίτημα για νέα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για το 2015.

Σε ότι αφορά το 2016 η διαφορετική πρόβλεψη του Ταμείου ισοδυναμεί με ανάγκη λήψης νέων μέτρων 900 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί το ΔΝΤ, διαφωνώντας και πάλι με την πρόβλεψη του Μνημονίου και του Προϋπολογισμού για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αναμένει το 2016 ισοσκελισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου (0% του ΑΕΠ), επίδοση κατά 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) χαμηλότερη των προβλέψεων.

Δηλαδή για τη διετία 2015-2016 το σύνολο ανέρχεται σε μέτρα ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Στο θέμα του χρέους το Ταμείο πιέζει για νέα ελάφρυνση εκτιμώντας ότι θα εκτιναχθεί στο 206,6% του ΑΕΠ το 2016, έναντι 200,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο.

Το 2020 το ΔΝΤ «βλέπει» το χρέος στο 182,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 174,5% του ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ταμείου για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, Fiscal Monitor, η οποία παρουσιάστηκε στη Λίμα του Περού όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Ετήσια Σύνοδος του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην Αθήνα, από το πρωί της Πέμπτης κλιμάκια του ΔΝΤ μαζί με στελέχη από τους άλλους Θεσμούς της τρόικας θα ξεσκονίσουν τα «βιβλία» που αφορούν στην πορεία της οικονομίας.

Νέα τρύπα 2,2 δισ. ευρώ τη διετία 2017-2018

Επιπλέον το ΔΝΤ βλέπει δημοσιονομικό κενό 400 εκατ. ευρώ το 2017 και 1,8 δισ. ευρώ το 2018 για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Νέες μειώσεις στις συντάξεις

Νέες μειώσεις στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια» στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις, όσο και για την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Oι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ.

Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και sofokleous10.gr)

 

Η ετήσια συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκινά με παρασκήνιο τις αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Από τις κακουχίες των αναδυόμενων οικονομικών μέχρι την κλίμακα της κινεζικής οπισθοχώρησης, υπάρχουν πολλά να συζητηθούν στη συγκέντρωση στη Λίμα, μαζί με την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως η λήψη σκληρότερων μέτρων για τις φορολογικές σχέσεις των πολυεθνικών εταιρειών.

Αναδυόμενες οικονομίες στο χείλος του γκρεμού

Οι ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ είναι μια ευκαιρία για τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των 88 χωρών-μελών του ταμείου με έδρα στην Ουάσινγκτον, να μοιραστούν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση του οικονομικού κόσμου.

Φέτος, είναι οι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες είχαν συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας κρίσης ύστερα από τη μεσιτική κρίση, αυτές που προκαλούν το περισσότερο άγχος.

Η Βραζιλία και η Ρωσία βρίσκονται σε ύφεση, η Κίνα επιβραδύνει απότομα, και μια σειρά άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Βενεζουέλας, φαίνεται ευάλωτη στην πτώση των τιμών των προϊόντων και το ενισχυμένο δολάριο. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν πώς θα πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση αυτής της αδυναμίας και η εξέλιξή της σε μια χρηματοπιστωτική κρίση.

Πτώση στην Κίνα

Η πτωτική στροφή της Κίνα κατέφθασε ακριβώς τη στιγμή που ήλπιζε να κερδίσει την είσοδο στο κλαμπ των με πλήρη δικαιώματα, ενηλίκων μελών του ΔΝΤ. Το Πεκίνο ήλπιζε εδώ και καιρό πως το νόμισμα της Κίνας, το γιουάν, θα προστιθόταν στο λεγόμενο, ειδικό καλάθι δικαιώματος ανάληψης – τη μικρή λίστα των νομισμάτων στα οποία εκφράζονται οι αξιώσεις των μελών-χωρών στο ΔΝΤ.

Η Κίνα ελπίζει πως αυτή η σφραγίδα έγκρισης από το ΔΝΤ θα αυξήσει την ελκυστικότητα του γιουάν ως αποθεματικό νόμισμα για τους επενδυτές, και θα υπονομεύσει την ηγεμονία του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ τον Νοέμβριο, και η αναπάντεχη υποτίμηση του Πεκίνου το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε ως μια κίνηση προς το να επιτραπεί στην αγορά, αντί της κυβέρνησης, να διορθώσει την αξία του νομίσματος – προαπαιτούμενο για την προσθήκη.

Οι κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να πιέσουν τους συναδέλφους τους στη Λίμα να αφήσουν στην άκρη τις βραχυπρόθεσμες ταλαντεύσεις και να στηρίξουν το γιουάν.

Η Diana Choyleva της Lombard Street Research λέει πως η απόφαση θα είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα: «Εάν το ΔΝΤ προσθέσει το γιουάν στο καλάθι των νομισμάτων – και οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί αυτή τη στιγμή – είναι πολύ πιο πιθανό η Κίνα να συνεχίσει να είναι ένας υπεύθυνος παγκόσμιος πολίτης και να απελευθερώσει τη συναλλαγματική της ισοτιμία, παρεμβαίνοντας για να εξασφαλίσει μια σταδιακή μείωση. Εάν η είσοδός της απορριφθεί, μια πιο απότομη υποτίμηση είναι πολύ πιο πιθανή» είπε πρόσφατα.

Τα οικονομικά της Ελλάδας

Το ΔΝΤ έχει προς το παρόν συμβάλει με την εμπειρογνωμοσύνη του, αλλά όχι με χρήματα, στην πιο πρόσφατη, τρίτη διάσωση της χτυπημένης από την ύφεση ελληνικής οικονομίας, επιμένοντας πως θα ήταν απρόθυμο να αφιερώσει πόρους μέχρις ότου οι ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας κάνουν μια «συγκεκριμένη και στέρεη» πρόταση για διαγραφή κάποιου από το μη βιώσιμο χρέος της.

Οι συζητήσεις στη Λίμα θα εστιάσουν κατά πάσα πιθανότητα στο κατά πόσο η Ελλάδα επιδεικνύει αρκετή πρόοδο στην εκπλήρωση των σκληρών, πολιτικών στόχων που της έχουν τεθεί από τους πιστωτές της, και το πότε το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσής της. Ωστόσο, με το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ της να αναμένεται να φτάσει στο 206%, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του ΔΝΤ, συνεχίζει να υπάρχει πίεση στην ευρωζώνη να προσφέρει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους.

Φοροδιαφυγή

Ο George Osborne, ο οποίος θα πετάξει στη Λίμα αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη του Συντηρητικού κόμματος στο Μάντσεστερ, θα εστιάσει στις τελευταίες παγκόσμιες προσπάθειες εμπόδισης των πολυεθνικών εταιρειών που διαφεύγουν από την πληρωμή του μεριδίου τους του εταιρικού φόρου.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δημοσίευσε προτάσεις αυτήν την εβδομάδα για την αντιμετώπιση των λογιστικών τεχνασμάτων που χρησιμοποιούνται για μεταφορά των κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου θα μιλήσει σε μια εκδήλωση για την εφαρμογή των σχεδίων και θα υποσχεθεί να συνεχίσει τις βρετανικές προσπάθειες για να αναγκάσει τις πολυεθνικές να πληρώσουν. Και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να τον στηρίξουν. Ωστόσο, οι παρασκηνιακές πιέσεις από τις πολυεθνικές φέρονται να έχουν αποδυναμώσει τα σχέδια.

«Κανονικοποίηση» επιτοκίου

Σε έναν καταιγισμό εγγράφων που δημοσιεύτηκαν πριν από τις συναντήσεις αυτής της εβδομάδας, το ΔΝΤ προειδοποίησε επανειλημμένα για τις πιθανές επιπτώσεις της αύξησης του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον υπόλοιπο κόσμο.

Όπως και πολλοί άλλοι στο πολιτικό κατεστημένο, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα ήθελαν τα επιτόκια να ήταν υψηλότερα, λόγω των υπερβολικών ρίσκων που αναλαμβάνουν οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις όταν τα κόστη δανεισμού είναι τόσο χαμηλά. Ωστόσο, φοβούνται πως θα προκληθεί χάος μόλις τα επιτόκια ξεκινήσουν να ανεβαίνουν.

Η Janet Yellen, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ξεκαθάρισε τον Σεπτέμβριο, όταν ανέβαλε την αναμενόμενη αύξηση του επιτοκίου, πως την ανησυχούν οι επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Στη Λίμα αυτήν την εβδομάδα, εκείνη και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew, θα ακούσουν πολλούς εκπροσώπους, ιδιαίτερα πολιτικούς παράγοντες από αναδυόμενες οικονομίες, να μιλούν για τις επιπτώσεις που θα είχαν τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια στις οικονομίες τους.

Η επόμενη κίνηση στην καριέρα της Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, πλησιάζει το τέλος της πενταετούς θητείας της ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, μία θέση που παραδοσιακά ανήκει σε ευρωπαίο.

Η θητεία της υπήρξε κάποιες φορές αμφιλεγόμενη. Για παράδειγμα, η ρόλος του ΔΝΤ στην κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που πάντα αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό από τα μέλη των αναπτυσσόμενων οικονομιών, έχει δεχτεί δριμεία κριτική. Ωστόσο, κράτησε το πλοίο σταθερό όταν ο προκάτοχός της Ντομινίκ Στρος-Καν άφησε τη θέση ξαφνικά, εν μέσω καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση.

Η Λαγκάρντ είπε σε πρόσφατη συνέντευξη πως θα αποφασίσει στο τέλος αυτού του έτους αν θέλει να επιδιώξει μια δεύτερη θητεία στην Ουάσινγκτον. «Τότε θα πρέπει πραγματικά να αποφασίσω… με προσωπική και οικογενειακή ατζέντα, τι μπορώ να κάνω.»

Κάποιοι σχολιαστές θεωρούν πως ίσως έχει το βλέμμα της στραμμένο σε έναν μεγαλύτερο στόχο: την προεδρεία της Γαλλίας, μια θέση που θα αδειάσει το 2017. Και σίγουρα θα υπάρξουν συζητήσεις στη Λίμα για το ποιος μπορεί να την διαδεχτεί.   

http://www.sofokleous10.gr/top-story/348428-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82