Διευρυμένες ευκαιρίες εμπορίου και επενδύσεων στην Κροατία

ΠΣΕ: «Διευρυμένες ευκαιρίες εμπορίου και επενδύσεων στην Κροατία»

–          Η ένταξη στην ΕΕ και οι προοπτικές συνεργασίας

για το ελληνικό και κροατικό επιχειρείν

 

 

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά και προτάσεις για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας, αλλά και για επενδύσεις στις δύο χώρες έφερε στο φως ειδική ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Η Κροατία στην ΕΕ. Μεγαλώνουμε – Δυναμώνουμε Μαζί: Νέα Εποχή για το Διμερές και Διαπεριφερειακό Εμπόριο», παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κυρίου Νότη Μηταράκη (9/7/2013).

 

Στην Εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ελληνική Δημοκρατία και με την υποστήριξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), με αφορμή της Επίσημη Ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ από 1η Ιουλίου 2013, εκπρόσωποι εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία την ενημερωθούν από ειδικούς για τις προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας που αναδύονται για το ελληνικό και κροατικό επιχειρείν, με την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Από το βήμα της αίθουσας εκδηλώσεων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη χαιρέτισε την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες «σε μία νέα εποχή για το διμερές και διαπεριφερειακό εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή». Όπως τόνισε, «παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κροατία μειώθηκαν την τελευταία 5ετία, η ένταξη της χώρας στην ΕΕ άρει εμπόδια και πιθανές αμφιβολίες ρίσκου συναλλαγών», υπογραμμίζοντας ότι «η κοινή πίστη των δύο χωρών στην ευρωπαϊκή τους προοπτική δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να θέσουμε εξ αρχής ισχυρές βάσεις εμπορίου και να χαράξουμε κοινές πολιτικές ενίσχυσης του επιχειρείν».

 

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κύριος Πάνος Καρβούνης, οικοδεσπότης αυτής της εκδήλωσης, επεσήμανε ότι «όταν οι υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν, η ΕΕ αντιδρά θετικά και προχωρά στην ένταξη των χωρών αυτών. Αυτό έγινε και με την Κροατία. Και τότε δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις όλων των χωρών της ΕΕ. Το ζητούμενο είναι πλέον, μέσα από πρακτικές κινήσεις, όπως η σημερινή εκδήλωση, να αναδείξουμε τα πρακτικά οφέλη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα της οποίας οι εξαγωγές προς την νεοεισέλθουσα στην ΕΕ, Κροατία, υστερούν πολύ, ενώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες».

 

«Αφορμή που δεν πρέπει να πάει χαμένη», χαρακτήρισε την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κύριος Νότης Μηταράκης, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «στην πιο μακροχρόνια περίοδο ειρήνης που έχει ζήσει η Ήπειρος», συμπληρώνοντας: «το κεκτημένο της κοινής αγοράς δημιουργεί νέες προοπτικές και ευκαιρίες, τόσο για τους Κροάτες καταναλωτές προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τα προϊόντα των άλλων κρατών-μελών, όσο και για τους Έλληνες εξαγωγείς στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν σε νέες αγορές». Κάνοντας λόγο για «ολιστική προσέγγιση της εξωστρέφειας», ο κ. Μηταράκης πρότεινε την ανάληψη κοινών δράσεων μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας για την προώθηση-προβολή και προσέλκυση αγοραστών και επενδυτών, σε τομείς όπως τα τρόφιμα, ο τουρισμός, η ενέργεια και οι μεταφορές. Ο ίδιος μιλώντας για την Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε ότι αφορά τον διυπουργικό συντονισμό, σε θέματα άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων και σημείωσε τη σημαντική πρόοδο στην ενοποίηση των φορέων εξωστρέφειας InvestinGreece και ΟΠΕ. Τέλος, ανάδειξε ως κεντρικό ζητούμενο την ενίσχυση της ρευστότητας των εξωστρεφών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας τις πρόσφατες συμφωνίες της Ελλάδας με την ΕΙΒ και την EBRD, καθώς και την επιτάχυνση επιστροφών οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

 

Ο Πρέσβης, κ. Μιχάλης Χρηστίδης, Β’ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του απόντα στο εξωτερικό, Γενικού Γραμματέα, κ. Παναγιώτη Μίχαλου, μέσω του οποίου συνεχάρη την Κροατία και τον κροατικό λαό για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Όπως είπε «δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς στην Κροατία επεβλήθησαν πολύ αυστηρά κριτήρια και έλεγχοι προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στην Ένωση. Ωστόσο, η επιτυχής κατάληξη αποτελεί πλέον ένα κομβικό σημείο, με τα περιθώρια για το διμερές εμπόριο Ελλάδας και Κροατίας, σε ένα ασφαλώς ευνοϊκότερο περιβάλλον, να είναι πολύ μεγάλα. Η Κροατία από ένα πεδίο συγκρούσεων έχει μετατραπεί σε ένα πόλο ανάπτυξης, αποδεικνύοντας ότι οι λαοί της ΝΑ Ευρώπης βλέπουν την ΕΕ ως ένα απάνεμο λιμάνι και προϋπόθεση προόδου».

 

Η ΑΕ Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ελλάδα, κ. IvanStarcevic, δήλωσε συγκινημένος από την ποιότητα και την εγκαρδιότητα των ομιλητών, ενώ τόνισε τη σημασία της παρουσίας σε μία τέτοια εκδήλωση τόσο του Υφυπουργού κ. Μηταράκη, όσο και επιφανών Ελλήνων Εξαγωγέων και εκπροσώπων συλλογικών φορέων. Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος «για τη θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών από την ένταξη της Κροατίας της ΕΕ και έθεσε την Πρεσβεία της οποίας προΐσταται στη διάθεση όλων όσων θέλουν να δημιουργήσουν εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με την κροατική αγορά».

 

Η Α’ Γραμματέας της κροατικής Πρεσβείας, κυρία MarijaVrdoljiakDomljianovic, παρουσιάζοντας αναλυτικά το προφίλ της Κροατίας και της κροατικής οικονομίας, ανέδειξε ως τομείς άμεσου ενδιαφέροντος τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη βιομηχανία και τα προϊόντα μετάλλων, την κλωστοϋφαντουργία, τα ναυπηγεία, τον τουρισμό και την ενέργεια. Ειδική αναφορά έκανε στον αγωγό ΤΑΡ που θα διέρχεται και την Κροατία, ενώ παρουσίασε ειδικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να επενδύσουν στην κροατική αγορά (φορολογικά, απασχόλησης, επιδοτήσεων). Ωστόσο, επεσήμανε ως πρόκληση την έλλειψη διαρκούς αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Ζάγκρεμπ, αλλά και ακτοπλοϊκών συνδέσεων μεταξύ ελληνικών και κροατικών λιμανιών, ειδικά για τη μεταφορά φορτίων και εμπορευμάτων.

 

Λαμβάνοντας τη σκυτάλη των τοποθετήσεων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κύριος Βασίλης Κορκίδης, αφού αναφέρθηκε στα ελκυστικά κίνητρα που παρείχε η Κροατία σε μεγάλους ελληνικούς ομίλους προκειμένου να αναλάβουν δραστηριότητα στη χώρα, τόνισε ότι η ένταξή της στην ΕΕ, προσθέτει τον παράγοντα σιγουριά. Και επεσήμανε ότι «θα να παραδειγματιστεί η Ελλάδα από τις 13 Ελεύθερες Ζώνες εμπορίου που λειτουργούν σήμερα στην Κροατία», ενώ πρότεινε την ανάληψη κοινής δράσης για τη δημιουργία Βαλκανικού Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων και Ναυτιλιακών Αξιών, για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών, μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «οι εξωστρεφείς Έλληνες επιχειρηματίες είναι πιστοποιημένοι με ISO αντοχών και διατεθειμένοι να αναλάβουν δράση σε νέες αγορές, με την κατάλληλη υποστήριξη»

 

Εξίσου σημαντική ήταν και η πρόταση της διοίκησης του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) για τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με τον αντίστοιχο κροατικό Οργανισμό HBOR, προκειμένου να παρέχονται καλύψεις στο διμερές εμπόριο, αλλά και στις άμεσες επενδύσεις και στα τεχνικά έργα στις δύο χώρες. Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΠ, κ. Άγγελος Κωτσιόπουλος τόνισε ότι «η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, σημαίνει πλήρης κατάργηση των εμποδίων και θα μεταβάλλει τους όρους εμπορίου προς το θετικότερο». Σε ότι αφορά το ρόλο του Οργανισμού, ο κ. Κωτσιόπουλος τόνισε ότι «ο ΟΑΕΠ προσφέρει καλύψεις στις εξαγωγές, στις επενδύσεις και στα τεχνικά έργα, αλλά παράλληλα συμβάλλει και στη χρηματοδότηση των Ελλήνων Εξαγωγέων», αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «η ρευστότητα είναι το οξυγόνο των εξαγωγών».

 

Την εκδήλωση έκλεισε, ο κ. Πάνος Κανελλόπουλος, επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ, με στοιχεία από τη μακρά εμπειρία της εταιρείας στην κροατική αγορά. Οι ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ δραστηριοποιούνται στην Κροατία από το 2000 και έχουν αναλάβει σημαντικά έργα στη χώρα, σε τομείς όπως υψηλή τεχνολογία, υγεία, ενέργεια, απορρόφηση δομικών κονδυλίων. Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στη δυναμική κλάδων όπως τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα φάρμακα, η κρουαζιέρα, οι μαρίνες και οι κατασκευές-realestate, τονίζοντας ότι «το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί σε σχέση με την Κροατία είναι: εξάγω ή επενδύω». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην αναδυόμενη αγορά της Κροατίας, με τις προοπτικές να πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση που αναπτυχθεί περισσότερο η πρακτική του VentureCapital. Με τον τρόπο αυτό», είπε, «η Κροατία από μία σχετικά μικρή αγορά, θα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο περιφερειακού hub εμπορικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων με τις γειτονικές χώρες».

 

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας –Κροατίας

 

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κροατία ακολουθούν φθίνουσα πορεία την τελευταία πενταετία και μάλιστα πέρυσι σημείωσαν την χειρότερη επίδοση των τελευταίων ετών, με συνολική αξία 39,57 εκατ. Ευρώ, έναντι των 193,47 εκατ. Ευρώ του 2008, ήτοι μειώθηκαν κατά 32,8%. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει στην 61η θέση της κατάταξης των αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, για το 2012, με το μερίδιο της Κροατίας να υποχωρεί στο 0,14% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

 

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013, η Κροατία βρίσκεται στην 56η θέση (από την 54η στην ίδια περίοδο του 2012), με τη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την εν λόγω χώρα να διαμορφώνονται στα 10,7 εκατ. Ευρώ.

 

Αντίθετα με τις εξαγωγές, η Ελλάδα εισάγει συνεχώς περισσότερα προϊόντα από την Κροατία την τελευταία 5ετία. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση κατά 36,7%, στα 80 εκατ. Ευρώ το 2012 από 22,91 εκατ. Ευρώ το 2008. Πλέον, η Κροατία βρίσκεται στην 57η θέση των χωρών από τις οποίες εισάγει προϊόντα η Ελλάδα (0,17% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών).

 

Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το εμπορικό ισοζύγιο μετατράπηκε για πρώτη φορά σε αρνητικό το 2012 έχει μετατραπεί σε αρνητικό για την Ελλάδα (-40,45 εκατ. Ευρώ), με τις ελληνικές εξαγωγές να καλύπτουν μόλις το 49,45% των εισαγωγών από την Κροατία.

 

 

ΑΞΙΑ    (εκατ. €)

Μεταβολή (%)

2008

2009

2010

2011

2012

2008 – 2012

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

193,47

54,83

67,32

67,36

39,57

-32,8%              

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

22,91

42,23

59,34

47,77

80,02

36,7%              

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

170,57

12,60

7,99

19,59

-40,45

 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ/ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ (%)

844,67%

129,83%

113,46%

141,01%

49,45%

 

 

%      ΜΕΡΙΔΙΟ

 

 

Στο σύνολο των εξαγωγών

0,91%  

0,32%  

0,33%  

0,28%  

0,14%  

 

 

Στο σύνολο των εισαγωγών

0,04%  

0,09%  

0,13%  

0,10%  

0,17%  

 

 

 

Η Ελλάδα εξάγει προς την κροατική αγορά κυρίως βιομηχανικά προϊόντα (σε ποσοστό 53,87% του συνόλου των εξαγωγών), αγροτικά προϊόντα (σε ποσοστό 22,64%) και καύσιμα (18,31% του συνόλου). Στον αντίποδα, η χώρας μας εισάγει από την Κροατία, καύσιμα (45% των εισαγωγών από την Κροατία), αγροτικά προϊόντα (38,13%) και βιομηχανικά προϊόντα (10,98%).

 

Στην Κροατία δραστηριοποιούνται σημαντικοί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (καύσιμα), η CocaCola 3Ε (αναψυκτικά, χυμοί), ο Όμιλος Μαρινόπουλοι (Marks & SpencerCroatia), ο Όμιλος Κυριακούλη (Yachting), οι Ευρωσύμβουλοι και άλλοι στους τομείς του τουρισμού, της ένδυσης κ.α.

 

 

Κατηγορίες Προϊόντων

%      ΚΑΤΑΝΟΜΗ

σε σύνολο ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα

σε σύνολο ελληνικών εισαγωγών από τη χώρα

2008

2009

2010

2011

2012

2008

2009

2010

2011

2012

Αγροτικά Προϊόντα

6,56%   

19,16%   

15,97%   

17,96%   

22,64%   

14,31%   

8,74%   

45,30%   

36,57%   

38,13%   

Πρώτες Ύλες

9,01%   

2,93%   

4,23%   

2,15%   

5,03%   

17,33%   

17,90%   

4,97%   

25,27%   

5,82%   

Καύσιμα

50,73%   

27,38%   

20,87%   

48,48%   

18,31%   

6,44%   

37,74%   

27,73%   

15,26%   

45,03%   

Βιομηχανικά Προϊόντα

33,67%   

50,43%   

58,83%   

31,29%   

53,87%   

61,93%   

35,52%   

21,91%   

22,86%    

10,98%   

Άλλα

0,03%   

0,10%   

0,10%   

0,11%   

0,15%   

0,00%   

0,10%   

0,08%   

0,05%   

0,05%   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα προς την Κροατία-2012

Προϊόν

Αξία

% Μερίδιο

Έλαια πετρελαίου, κατεργασμένα

7.215

18,23% 

Πορτοκάλια, νωπά ή αποξεραμένα

4.516

11,41% 

    Σωλήνες κάθε είδους

 

2.178

5,50% 

Φάρμακα μ.α.κ.,  για λιανική πώληση

1.933

4,89% 

Οχήματα, δημοσίων μεταφορών

1.117

2,82% 

Νήματα από βαμβάκι>85%nt

1.028

2,60% 

Μεταλλεύματα Αργιλίου

980

2,48% 

T-shirt και φανελάκια από πλεκτό

980

2,48% 

Πεπόνια και καρπούζια, νωπά

885

2,24% 

Βερύκοκα, κεράσια και ροδάκινα

848

2,14% 

       

 

 

 

 

Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα από την Κροατία-2012

Προϊόν

Αξία

% Μερίδιο

Έλαια πετρελαίου, κατεργασμένα

34.157

42,69% 

Ζάχαρη

 

22.624

28,27% 

Φασόλι από σόγια

 

4.198

5,25% 

Άλλο σιτάρι/συμιγδάλι όχι αλεσμένο

3.811

4,76% 

Πίτες από σόγια

 

1.878

2,35% 

Βουτάνιο, υγροποιημένο

 

1.873

2,34% 

Χρώματα/βερνίκια με συνθ. πολυμερή

1.358

1,70% 

Μέρη στροβίλων

 

1.206

1,51% 

Αργίλιο όχι σε κράμα

 

913

1,14% 

Κριθάρι ανάλεστο

 

754

0,94%