Ριζόπουλος
Άκουσα με προσοχή την ομιλία του πρωθυπουργού χθες βράδυ, λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού και έχω να κάνω έξι παρατηρήσεις.Παρατήρηση πρώτη. Ένας πρωθυπουργός μπορεί να είναι όσο αισιόδοξος θέλει, μπορεί και να «το ζει όλο μόνος του», μπορεί και να πετάει στα σύννεφα. Το θέμα είναι εκτός από τον πρωθυπουργό, τι λένε και τα γεγονότα. Κι αυτό που λένε είναι πως τα μέτρα ψηφίστηκαν, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε αλλά το σημερινό Eurogroup θα περιοριστεί σε μια πολιτική δήλωση υποστήριξης και μετά…. «αναμείνατε στο ακουστικό σας».
Παρατήρηση δεύτερη. Ο Σαμαράς έχει αρχίσει και μιλάει σαν τον Καραμανλή μετά το 2006. Επειδή έχω «κόψει φάτσες» στη Συγγρού, κάποιοι κειμενογράφοι – λογογράφοι είναι οι ίδιοι από τότε. Αλλά και οι καινούργιοι που προστέθηκαν φαίνεται πως έγιναν ίδιοι με αυτούς που βρήκαν εκεί. Αυτό στα κόμματα ονομάζεται «ενότητα».
Παρατήρηση τρίτη. Ο πρωθυπουργός είπε μια φράση με σημασία. « Εμείς στηρίζουμε την αστική, λαϊκή, δημοκρατική Ελλάδα». Όπως καταλαβαίνετε ο Σαμαράς τα έβαλε όλα μέσα. Κλείνει το μάτι ταυτόχρονα σε «λαό και Κολωνάκι», αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο, στη σημερινή συγκυρία, να είσαι «και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα». Η πολιτική στη βάση της ήταν και θα είναι πάντα ιδεολογική. Αυτό το «όλοι μαζί» που επιχειρεί να εμφανίσει ως «νέα Επανάσταση» ο Σαμαράς στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια απεγνωσμένη κοινή προσπάθεια του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος να διασωθεί ή έστω να αποσπάσει ένα «τελευταίο Ζήτω!».
Παρατήρηση τέταρτη. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του παραδέχθηκε ότι το μήνα Οκτώβριο εμφανίστηκε πλεόνασμα 900 εκατομμυρίων ευρώ. Η αλήθεια είναι πως πλεόνασμα υπάρχει, αν μάλιστα αναστείλουμε κάθε πληρωμή προς δανειστές. Η αλήθεια αυτή αποκρύπτεται συστηματικά ενώ θα έπρεπε να αποτελέσει την αφετηρία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους – δανειστές. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επέλεξε το ρόλο του «υπάκουου μαθητή» και της «κλάψας», με τον Υπουργό Οικονομικών να έχει δηλώσει πως αν δεν πάρουμε τη δόση τότε «στις 16 Νοεμβρίου θα πεινάσουμε». Τώρα είμαι περίεργος να δω σε τέσσερις μέρες, παραμονή του Πολυτεχνείου, πως θα δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Παρατήρηση πέμπτη. Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά στην ομιλία του χρησιμοποίησε κατά κόρον τη λέξη «μεταρρυθμίσεις». Επειδή τα καλύτερα λόγια είναι τα έργα, το πανελλήνιο προχθές δεν ήξερε αν θα πρέπει να βάλει τα γέλια ή τα κλάματα, με τους θεατρινίστικους χειρισμούς της τροπολογίας για τα προνόμια των υπαλλήλων της βουλής. Αν δεν μπορείς να επιβάλλεις μια στοιχειώδη μεταρρύθμιση ισονομίας σε δέκα συνδικαλιστές που φωνάζουν στους διαδρόμους της βουλής, τότε για ποιες μεταρρυθμίσεις συζητάμε;
Παρατήρηση έκτη. Δεν σου πάει, ρε Αντώνη, να βγαίνει ο Λένιν από το στόμα σου. Άστο, ρε παιδάκι μου…
ΥΓ1: Το ό,τι ο Τσίπρας έχει «επενδυτο-διώκτη», δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Είναι φως φανάρι. Η επιχειρηματικότητα και μιλάω για την υγιή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα σας λέω από τώρα πως θα τεθεί εκτός νόμου. Γι αυτό άλλωστε όλη η εγχώρια διαπλοκή έχει «πιάσει στασίδι» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όχι και ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να πείσει πως η Ελλάδα είναι χώρα στην οποία μπορεί να πάει κάποιος και θα βρει ανοιχτές πόρτες για να επενδύσει. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ είναι «από πάνω» ένας άνθρωπος του Σαμαρά, ο Μάκης Παπαγεωργίου, το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον εξαντλήθηκε σε Ρώσους, Αζέρους κι ένα …ελληνικό σχήμα! Μαζί και η γνωστή και μη εξαιρετέα εταιρεία επικοινωνίας.
ΥΓ2: Ένας φίλος, μου έχει συστήσει να μη γράφω ποτέ οτιδήποτε θυμίζει «εγώ σας τα έλεγα». Παρά το γεγονός ότι στη Γερμανία (που όλο το «σύστημα» της Μεταπολίτευσης και δεν εννοώ μόνο το πολιτικό, αγάπησε παράφορα τώρα τελευταία.. ) παραιτήθηκε Υπουργός επειδή συνελήφθη να έχει κάνει αντιγραφή, έχω συμφιλιωθεί πλέον με την ιδέα να αντιγράφονται διάφορες ιδέες και απόψεις που εμπεριέχονται στα άρθρα του blog. Ακόμη κι ο Καμμένος που έχω σταθεί τόσο επικριτικός απέναντί του, χθες βράδυ ανακάλυψε πως υπάρχουν κι άλλα νομίσματα, υπαινισσόμενος το δολάριο, ζητώντας παράλληλα πιο πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Βγαίνω όμως από τα ρούχα μου όταν ακούω και βλέπω σήμερα διάφορους να ισχυρίζονται πως είχαν προβλέψει την εμπλοκή στη δόση. Μετά τα γεγονότα, είναι σε όλους εύκολο να γίνουν προφήτες. Προσωπικά πήρα το ρίσκο να μιλήσω για «μπλόφα» όταν όλοι, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, περίμεναν τα λεφτά. Εγώ σας τα έλεγα, λοιπόν!
ΥΓ3: Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Και ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα νομίσματα. Ευρώ, δολάριο, δραχμή… Το γεγονός ότι υποχρεωνόμαστε να βλέπουμε μόνο τη μια όψη μόνο ενός νομίσματος, είναι εθνικά επιζήμιο σήμερα και καταστροφικό αύριο. Αλλά, έχει ο καιρός γυρίσματα…
http://www.spirosrizopoulos.com/news/dyo-opseis-exoun-ta-nomismata/