Διώχνουν παράνομα το χρυσό της χώρας στο εξωτερικό

Ιωάννης Μιχελάκης

Βουλευτής Επικρατείας  – Νέα Δημοκρατία

Το πρωί της 11ης Απριλίου οι άνδρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν και κατέσχεσαν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 470 κιλά ασήμι με προορισμό τη Γερμανία μέσα σε εμπορεύματα με πλαστά πιστοποιητικά μιας εταιρείας – φάντασμα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνελήφθη 31χρονος Γερμανός λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση της Lufthansa προς  Μόναχο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 8,5 κιλά χρυσό με παραστατικά της ίδιας ανύπαρκτης εταιρείας.

 

          Η έρευνα των αρμόδιων αρχών που ακολούθησε, αποκάλυψε τη συνεργασία του παραπάνω κυκλώματος με εγχώρια ανταλλακτήρια χρυσού, όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη πέρυσι με ένα τζιπ που βρέθηκε στο λιμάνι της Πάτρας φορτωμένο με 490 κιλά ασήμι με προορισμό και πάλι τη Γερμανία, που προέρχονταν από ανταλλακτήριο της περιοχής του Συντάγματος. Η ίδια μέθοδος της συνεργασίας παράνομων κυκλωμάτων με ανταλλακτήρια χρυσού έχει καταγραφεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και σε πληθώρα άλλων παρόμοιων κρουσμάτων παράνομης εξαγωγής πολύτιμων μετάλλων. 

Εξάλλου πολλές είναι και οι υποθέσεις κλεπταποδοχής που συνδέονται με τη δράση ανταλλακτηρίων χρυσού, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εντοπίστηκαν σε ανταλλακτήριο της πόλης κλοπιμαία αξίας 300.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταν από 24 καταγεγραμμένες κλοπές στην ευρύτερη περιοχή.

          Τα παραπάνω επαναλαμβανόμενα κρούσματα παράνομης εξαγωγής πολύτιμων μετάλλων και κλεπταποδοχής, σε συνδυασμό με τις βάσιμες υπόνοιες για διενέργεια ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω  ανταλλακτηρίων χρυσού, επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης δράσης αυτών των καταστημάτων, τα οποία έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά στην Ελλάδα της κρίσης.

Τα καταστήματα αυτά εκμεταλλεύονται την ανάγκη χιλιάδων συμπολιτών μας, που υποχρεώνονται να καταφύγουν εκεί προς αναζήτηση ρευστότητας για τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, καθώς έχουν περιέλθει σε δραματική οικονομική κατάσταση. 

Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι οι υπερχρεωμένοι πολίτες λόγω της οικονομικής τους απόγνωσης υποχρεώνονται να εκποιήσουν τιμαλφή και άλλα πολύτιμα αντικείμενα σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες των πραγματικών.

 Επιπρόσθετα η πλειονότητα των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού φοροδιαφεύγει συστηματικά, καθώς δεν εκδίδει  αποδείξεις και τιμολόγια προκαλώντας σε μηνιαία βάση απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του δημοσίου, εν μέσω της κρισιμότερης συγκυρίας για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή φέρει η ανεπάρκεια των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και η από 25-8-2011 υπ’ αριθμ. 5Α Αστυνομική Διάταξη, η οποία διέπει τη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού και επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εισέλθει πολύ εύκολα στην αγορά πολύτιμων μετάλλων με πολύ απλές προϋποθέσεις και χωρίς επαρκή έλεγχο.