Διχασμένο το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή των κρίσιμων ευρωεκλογών για την ανάδειξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, οι νέοι συσχετισμοί των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται.

 

Το “σκληρό” πόκερ που παίζεται για την προεδρία της Κομισιόν κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και καθηλώνει τα βλέμματα. Ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Ευρωβουλής και κατά πόσο η εκλογή του θα μεταβάλλει τα έως τώρα δεδομένα; Τι μέλλει γενέσθαι με το νέο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; Οι αρμόδιες εθνικές Αρχές μετά την καταγραφή όλων των επίσημων αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών θα κοινοποιήσουν  στο Ευρωκοινοβούλιο τα ονόματα των εκλεγμένων μελών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει έλεγχος των εντολών τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου και εν συνεχεία οι 751 νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θα μπορούν να καταλάβουν τις έδρες τους με την έναρξη της 1ης Ολομέλειας του σώματος, την 1η Ιουλίου.

Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου οι ευρωβουλευτές θα πραγματοποιήσουν σειρά συνεδριάσεων στο πλαίσιο των πολιτικών ομάδων που πιθανότατα θα ενταχθούν. Παρ’ όλα αυτά, οι επίσημες πολιτικές ομάδες θα μπορούν να συσταθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Να σημειωθεί πως για να αναγνωριστεί μια πολιτική ομάδα από το Ε.Κ. θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές, εκλεγμένους στο 1/4 των κρατών-μελών (δηλ. τουλάχιστον σε 7 χώρες). Οι 751 πολιτικοί που πήραν το χρίσμα από τους πολίτες να κυβερνήσουν τη Γηραιά Ήπειρο καλούνται αυτή την ώρα να διαμορφώσουν ένα σώμα που θα επαναπροσδιορίσει το ρόλο της Ευρώπης προκειμένου οι πολίτες να ανακτήσουν και πάλι τη χαμένη τους εμπιστοσύνη σε αυτήν προωθώντας την ιδέα της Ένωσης. Η πρόκληση ωστόσο είναι μεγάλη και άξια σχολιασμού. Για πρώτη φορά από το 1979, όπου διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές, παίρνει μορφή ένα τόσο ετερόκλητο και κατά μία έννοια διχασμένο σχήμα. Ένας συνδυασμός από περίπου 150 κόμματα, από τους πιο ακραίους μέχρι τους πιο συντηρητικούς κι από τους υπέρμαχους του Στάλιν μέχρι τους φεντεραλιστές, θα απαρτίσουν το κοινοβούλιο το οποίο σήμερα περισσότερο από ποτέ μοιάζει να χάνει τις δυνάμεις του.

Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να τακτοποιήσουν και να βρουν λύση σε μια πληθώρα ζητημάτων στρατηγικής, καίριων για το μέλλον της Ένωσης. Πριν όμως από αυτό, θα διεξαχθεί μια σκληρή αναμέτρηση, ένας καθοριστικός αγώνας για το διορισμό των θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα παζάρια που θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών αναμφισβήτητα θα είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως και να το σκεφτεί κανείς, με δεδομένες όλες τις ανακατατάξεις που έγιναν με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου παραμένει αποπροσανατολισμένη. Το Κοινοβούλιο πλέον προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις του, προωθώντας για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κεντροδεξιό Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τα κράτη μέλη της Ένωσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα δώσουν την εντολή για την ανάληψη της προεδρίας σε έναν από τους υποψήφιους ενώ στη συνέχεια το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την υποψηφιότητα.

Στο μεταξύ, διχασμό και έντονη πόλωση έχει προκαλέσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Από τη μία, οι υποστηρικτές του μιλούν για τον “ηγέτη του ευρώ” ενώ από την άλλη όσοι τάσσονται εναντίον του κάνουν λόγο για τον “κλειδοκράτορα” του Λουξεμβούργου”. Βασικός πολέμιος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος με πάθος έχει ριχτεί στη μάχη για την κατατρόπωση του πρώτου. Στο πλευρό του Βρετανού βρίσκεται και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ο οποίος αμφισβητεί την ισχύ του Γιούνκερ θεωρώντας πως είναι απλά ένας υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα της Κομισιόν.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σε στήριξη της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνης του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εάν ο Σουλτς, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία του Σώματος «τότε οι Γερμανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα τον στηρίξουν», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον εσθονό πρωθυπουργό Τάαβι Ρόιβας.

Με τη συμφωνία αυτή ο Σουλτς αποσύρεται τυπικά από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του απερχόμενου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το κόμμα του επιθυμεί την επανεκλογή του Σουλτς στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Χριστιανοδημοκράτες που περιλαμβάνει τη στήριξη, εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η εκλογή του Γιούνκερ στην Επιτροπή και του Σουλτς (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους» είπε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο του περιοδικού Spiegel.

«Επαφίεται πλέον στην Άνγκελα Μέρκελ να πείσει» τα μέλη του κόμματός της, πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό άξονα Γιούνκερ/Σουλτς απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» συνέχισε ο ηγέτης του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι ο Σουλτς θα πρέπει να εκλεγεί πριν από τον Γιούνκερ.

Σε αντάλλαγμα, το SPD δεν θα διεκδικήσει τη θέση του Επιτρόπου της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά θα δεχτεί έναν Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο.

Ο νυν Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι και πάλι ο Επίτροπος της Γερμανίας, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι τα καθήκοντα που θα του ανατεθούν.

Όπως και να ‘χει, βασικό ερώτημα που θα καθορίσει από ‘δω και πέρα τις εξελίξεις είναι ο ρόλος και η στάση που θα κρατήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Πρόσφατα Βρετανός αξιωματούχος αρνήθηκε τις φήμες που ήθελαν τον Ντέιβιντ Κάμερον να απειλεί  κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα επισπεύσει το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στους κόλπους της, εάν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διοριστεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γερμανικό Der Spiegel είχε γράψει πως ο Κάμερον δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ, εάν ο Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Επιτροπής, εκλεγεί. Παρ’ όλα αυτά, ο αξιωματούχος απορρίπτοντας τα σενάρια, αναφέρει πως το μόνο που είπε ο Κάμερον στους Ευρωπαίους εταίρους του, είναι πως δεν πιστεύει ότι ο Γιούνκερ είναι το σωστό πρόσωπο για τη θέση αυτή.

Για τη μάχη που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη έκανε λόγο σε άρθρο ο Matthew Lynn, ο οποίος χωρίς περιστροφές αμφισβητεί τη δυναμική της Γηραιάς Ηπείρου κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη… “φούσκα”.  Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα είναι να καταπολεμηθεί το παράλογο αίσθημα ευφορίας που κυριαρχεί στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της κάλπης στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία αλλά και πολλές άλλες χώρες φέρνει στο προσκήνιο μια νέα πραγματικότητα την οποία αν προσπεράσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χάσουν το παιχνίδι ολοκληρωτικά. Ο αρθρογράφος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενώ σημειώνει πως μακροπρόθεσμα η Ευρωζώνη έχει καταστεί ακυβέρνητη, ενώ οι αγορές αδιαφορούν, οι μετοχές ανεβαίνουν, τα ομόλογα δεν αντιδρούν και οι αποδόσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών παρομοιάζονται, με βάση τα λεγόμενά του, μονάχα με μια καταστροφή για το ενιαίο νόμισμα.

Εντωμεταξύ, προβληματισμό προκαλεί και η πρόσφατη έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας με βάση την οποία η συμπερίληψη ορισμένων παράνομων δραστηριοτήτων – όπως η πορνεία, η εισαγωγή, και η χρήση ναρκωτικών – θα προσθέσει περίπου 10 δισ. στερλίνες ή περίπου 0,7%, στην ετήσια οικονομική παραγωγή. Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εναρμόνιση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες καταγράφουν την οικονομική τους απόδοση, περιλαμβάνουν κάποια μέρη της σκιώδους οικονομίας ή ακόμη και της μαύρης αγοράς, στον υπολογισμό του ΑΕΠ. Αυτή η αναθεώρηση των εθνικών προϋπολογισμών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2014 θα συμπεριλάβει την πορνεία και την πώληση των παράνομων ναρκωτικών ουσιών. H εν λόγω αμφιλεγόμενη κίνηση αναμένεται να ενισχύσει τις οικονομίες σε κάποιες χώρες της Ε.Ε., τουλάχιστον στα χαρτιά. Με δεδομένα αυτά, οι κορυφαίοι οικονομολόγοι και αναλυτές εκφράζουν τις απόψεις τους και αναλύουν κάτω από ποιες συνθήκες και για ποια κράτη θα μπορούσε να ισχύσει η συγκεκριμένη πραγματικότητα. Οι ενστάσεις φυσικά δεν λείπουν και αναμένεται να κλιμακωθούν.

 

http://sofokleous10.gr/index.php/2012-07-24-09-27-56/269939-2014-06-23-06-54-28