Το ΔΝΤ δεν “βλέπει” παγκόσμια ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε σήμερα Τρίτη από το Τόκιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τους «σημαντικούς κινδύνους» και να άρουν την «αβεβαιότητα» που επιβαρύνει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες στο Τόκιο, πριν από τη γενική συνέλευση του οργανισμού. Συγκεκριμένα, αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 3,3% για το 2012, έναντι του 3,5% που είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και στο 3,6% για το 2013, έναντι του 3,9%.

.Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι υπάρχει πιθανότητα 17% η παγκόσμια ανάπτυξη να περιοριστεί στο 2% το 2013, το οποίο θα σημαίνει ύφεση για τα εύπορα κράτη και «σοβαρή επιβράδυνση» για τις αναδυόμενες χώρες. Σημειώνεται πως τον Απρίλιο η αντίστοιχη εκτίμηση του Ταμείου διαμορφωνόταν στο 4%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στην Ευρώπη, και θεωρεί ότι η εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

«Το θέμα είναι να μάθουμε εάν η παγκόσμια οικονομία περνά απλώς μία νέα ζώνη αναταράξεων ή εάν η σημερινή επιβράδυνση μπορεί να διαρκέσει», τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όπου επισημαίνεται ότι η απάντηση βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κρίση στην Ευρωζώνη συνιστά την πιο σαφή απειλή για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και η Ευρώπη πρέπει να θέσει ταχέως σε λειτουργία το νέο ταμείο στήριξης, να προωθήσει την τραπεζική ένωση και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση. Υπογραμμίζεται δε πως η εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης πρέπει να συνεχισθεί στην Ευρώπη, ακόμη και αν σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από χαμηλή ανάπτυξη ή ύφεση.

«Ακόμη και αν η μείωση των ελλειμμάτων είναι αναγκαία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επηρεάζει τη ζήτηση. Είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Δεν πρέπει να δράσουμε ούτε πολύ γρήγορα, ούτε πολύ αργά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί επίσης τις ΗΠΑ να απομακρύνουν πολύ σύντομα την απειλή που συνιστά η εφαρμογή του «δημοσιονομικού τείχους», μία έκφραση που ορίζει την εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους αύξησης των φόρων που θα συνδυασθεί με την αυστηρή περικοπή των δημοσίων δαπανών. «Εάν τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα αποτύχουν, η αμερικανική οικονομία μπορεί να μπει σε ύφεση με καταστροφικές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Για την Βρετανία τονίζεται πως θα πρέπει να μεταθέσει χρονικά τις περικοπές δαπανών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, αν αποδειχθεί ότι η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη σε σχέση με τις προβλέψεις. Σύμφωνα με την έκθεση, τα σχέδια της Βρετανίας για τη μείωση του ελλείμματος ήταν ήδη πίσω σε σχέση με τις προβλέψεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Οζμπορν, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να τα καθυστερήσει παραπάνω εάν τα μέτρα για την τόνωση της ζήτησης αποτύχουν.

defencenet.gr