Πρόγραμμα δορυφόρου τηλεπισκόπησης Göktürk-2

Στο κέντρο εκτόξευσης Jiuquan της Κίνας βρίσκεται ο πρώτος δορυφόρος τηλεπισκόπησης στρατιωτικών εφαρμογών Göktürk-2 της Τουρκίας που συναρμολογήθηκε από το Ιδρύμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (TÜBİTAK) σε συνεργασία με την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ) και την Αselsan. Το πρόγραμμα του Göktürk-2 αξιοποιεί την εμπειρία από την κατασκευή των τουρκικών μικροδορυφόρων RASAT και BiLSAT. Ο δορυφόρος έχει βάρος 450kg και διακριτική ικανότητα 2,5m από ηλεκτροπτικό σύστημα νοτιοκορεατικής προέλευσης. Οι κατασκοπευτικές ικανότητες της Τουρκίας αναμένεται ωστόσο να επεκταθούν με την ολοκλήρωση του Göktürk-1 τo 2013. Η σχετική σύμβαση ύψους €250 εκατ. υπεγράφη στις 16 Ιουλίου 2009 μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας Telespazio και προβλέπει την κατασκευή δορυφόρου παρατήρησης εξοπλισμένου με οπτικό αισθητήρα υψηλής ανάλυσης (διακριτικής ικανότητας 30cm), ενός κέντρου ολοκλήρωσης και δοκιμών δορυφόρων και του συνολικού επίγειου εξοπλισμού για το σύστημα, ο οποίος θα ελέγχει την τροχιακή λειτουργία και θα εκτελεί την πρόσκτηση και επεξεργασία δεδομένων.

Με τους δορυφόρους Göktürk 1 και 2, η Τουρκία προσδοκά να μειώσει την εξάρτησή της από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις της κατά του PKK. Επίσης θα της προσδώσει στρατηγικό πλεονέκτημα αφού με το υλικό που θα συλλέγει μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε δορυφορικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας για την ευρύτερη περιοχή. Έτσι οι ΤΕΔ αποκτούν πληροφορίες χρήσιμες για τις υπηρεσίες πληροφοριών και μπορούν να υποστηρίξουν σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως βλήματα αέρος-εδάφους που χρησιμοποιούν βιβλιοθήκες δορυφορικών εικόνων κατάλληλα επεξεργασμένων.

 

http://aienaristeyein.com/2012/11/14/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-goktu/