Δυναμικά αναπτύσσεται η γουνοποιία

Δυναμική ανάπτυξης επιδεικνύει η αγορά γουνοποιίας, ο πλέον εξωστρεφής και ανταγωνιστικός κλάδος της οικονομίας – όπως αποδεικνύεται – στην περίοδο της κρίσης, με προοπτικές να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μέσω των επενδύσεων που γίνονται σε εκτροφεία τα οποία μάλιστα σχεδιάζεται να διπλασιαστούν, εκτοξεύοντας την παραγωγή προϊόντων γούνας πάνω από τα 450 – 500 εκατ. ευρώ, στα οποία κυμαίνεται  τα τελευταία χρόνια.

 

Οι  πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρονται σε διπλασιασμό των πωλήσεων του κλάδου πάνω από ένα δις ευρώ σε βάθος πενταετίας. Η παραγωγή σχεδόν στο σύνολό της επικεντρώνεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης (περίπου 98%), όπου η τέχνη της κατεργασίας δερμάτων έχει ιστορία από τον 13ο αιώνα.

Τα στοιχεία αυτά δίνονται από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» ενόψει της έναρξης την Πέμπτη 9 Μαΐου της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς που φέτος μετακομίζει στο νέο της  ΣΠΙΤΙ.

Η ελληνική γουνοποιία αγοράζει το 5% – 7% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων και διακινεί το 8 – 10% των ετοίμων ενδυμάτων αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ.. Φαίδωνα Γκιάτα, Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, ο οποίος θέλοντας να υπερτονίσει το γεγονός ότι στην Καστοριά και στη Σιάτιστα  λειτουργούν καθετοποιημένες μονάδες που παράγουν έτοιμα ενδύματα από γούνα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « υπάρχουν δύο παγκόσμια κέντρα παραγωγής προιόντων γούνας παγκοσμίως: η Ελλάδα και η Κίνα».

Μάλιστα, προαναγγέλει εντός του 2013 την ανάπτυξη 7 νέων εκτροφείων στην Καστοριά, όπου λειτουργούν ήδη 38 φάρμες γουνοφόρων ζώων, κυρίως της οικογένειας των μινκ. Και ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος του Συνδέσμου Γουνοποιών είναι φιλόδοξος καθώς μετά την αύξησή τους σε 45 στο τέλος του έτους σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τις μονάδες φθάνοντας τις 90-100 δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που φαίνεται να ευνοεί η κρίση μιας και πολλοί νέοι επιστρέφουν στον τόπο τους προς αναζήτηση εργασίας.

Ήδη τα περίπτερα είναι έτοιμα και  θα στεγάσουν εκατόν εξήντα εκθέτες  από την Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Τουρκία, Αμερική, Πολωνία, Ισπανία, Ρωσία και Καναδά κάλυψαν τους χώρους του Νέου Εκθετηρίου Γούνας Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς  κ. Ηρακλής  Καλλισθένης  επανέλαβε την βεβαιότητα του για την επιτυχία  της Έκθεσης, ενώ ανέφερε ότι  μόνο από την Ρωσία εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θα επισκεφτούν την Έκθεση περισσότεροι από 550 εμπορικοί επισκέπτες. Οι  200 μάλιστα θα επισκεφτούν την Έκθεση με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις από τον Οργανωτή Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς.

Οι Ρώσοι παραμένουν οι καλύτεροι πελάτες της ελληνικής γούνας. Η Ουκρανία και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής ‘Ενωσης είναι ορισμένες ακόμη χώρες υποδοχής των ελληνικών γουναρικών, ενώ η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Κίνα αλλά και οι παραδοσιακές αγορές της Δυτικής Ευρώπης αποτελούν αγορές – στόχους.

Το νέο Εκθεσιακό Κέντρο κόστισε 3,8 εκατομμύρια  ευρώ,  χρήματα που προήλθαν από τον Αναπτυξιακό  Νόμο κατά 35% ενώ το υπόλοιπο ποσό  πληρώνεται  από τον Σύνδεσμο.

 

Πρόγραμμα 38ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς 2013

ΠΕΜΠΤΗ – 9 ΜΑΪΟΥ 2013

Εγκαίνια: 10:30

Ώρες Λειτουργίας: 9:00 – 19:00 

Gala στο Ξενοδοχείο “ΔΕΔΗΣ» Ώρα προσέλευσης 20:00 – Ποτό καλωσορίσματος

Fashion Show : 20:30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – 10 ΜΑΪΟΥ 2013

Ώρες Λειτουργίας: 9:00 – 19:00

Συνέντευξη Τύπου του Γενικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας κ. Mark Oaten ώρα 15.30 με θέμα : « Η γούνα στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο».

Ομιλία από τον Καθηγητή Κο Βασίλη Καρντάση, Royal College of Art, Λονδίνο ώρα 16.30 με θέμα : “Love of the Hand”.

ΣΑΒΒΑΤΟ – 11 ΜΑΪΟΥ 2013

Ώρες Λειτουργίας: 9:00 – 19:00

Oμιλία από τον Πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιωάννη Αποστολίδη ώρα 13.00 με θέμα : «Συνεταιριστικές Τράπεζες – Αποφασιστικός μηχανισμός στήριξης των ΜΜΕ της Περιφέρειας».

Ομιλία από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας κ. Χαράλαμπο Καραταγλίδη ώρα 15:00 με θέμα : «Παρουσίαση Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας – Προώθηση λογοτύπου “Greek Fur”».

ΚΥΡΙΑΚΗ – 12 ΜΑΪΟΥ 2013

Ώρες Λειτουργίας: 9:00 – 19:00

Ομιλία από τον Δ/νων Σύμβουλο της Εταιρίας Citrine Marketing Communication κ. Διαμαντή Κιτρίδη ώρα 15:30 με θέμα : «Web Marketing – Ένας ακόμα τρόπος προώθησης, ή ένα πανίσχυρο εργαλείο για πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Σημείωση : Όλες οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Τύπου του νέου Εκθεσιακού Κέντρου.