Ε.Ε. θέσπιση πιο συγκεκριμένων στόχων

Στο debate για το μέλλον της Ευρώπης – που πολύ συχνά συνοψίζεται στο ερώτημα περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη – νέοι διχασμοί, ομάδες και χάσματα είναι πιθανό να αναδειχθούν, τα οποία όχι μόνο θα αποκαλύψουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών, αλλά και εντός των χωρών και μεταξύ ιδεολογιών.

 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει παρουσιάσει ίσως τα πιο ισχυρά επιχειρήματα υπέρ του μεγαλύτερου κεντρικού ελέγχου επί των εθνικών προϋπολογισμών – όμως το κάνει αυτό με τους δικούς του όρους, αυτούς της άκαμπτης δημοσιονομικής πειθαρχίας για να σταθεροποιηθεί το ευρώ.

Πρόσωπα όπως ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ μιλούν για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή ομοσπονδία, η οποία θα αντικαταστήσει την «αδύναμη, ανίκανη συνομοσπονδία κρατών μελών που έχουμε σήμερα». Οι κανόνες ομοφωνίας «σημαίνουν πως προχωρούμε με τον ρυθμό του πιο αργού κράτους μέλους και πως συρόμαστε από το ένα αδιέξοδο στο άλλο» έχει πει ο Φέρχοφστατ, ο οποίος θέλει μια Ευρώπη με μια ενωμένη αμυντική δύναμη, μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια μικρή αλλά ισχυρή ευρωπαϊκή κυβέρνηση και ένα πλήρες ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με τους δικούς τους πόρους (αντί του σημερινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με το 1% του ΑΕΠ να χρηματοδοτείται από τις εθνικές εισφορές). Ο κοινός ευρωπαϊκός στρατός έχει απήχηση στη Γερμανία.

Πραγματιστές

Η γερμανδία καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της μεταμόρφωσης μέσω αλλαγής των συνθηκών, λέγοντας πως η ΕΕ χρειάζεται να εξορθολογιστεί, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. «Ο στόχος είναι να πείσουμε τους πολίτες γιατί κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα» έχει πει. «Το ζήτημα δεν είναι η περισσότερη ή η λιγότερη ρύθμιση, αλλά η θέσπιση πιο συγκεκριμένων στόχων.»

Με τη Μέρκελ συμφωνεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είπε: «Αυτή δεν είναι η στιγμή να στραφούμε σε ακραίους τρόπους σκέψεις ή να παγιδευτούμε σε ιδεολογικές συζητήσεις για το υπερκράτος εναντίον των εθνικών κρατών». Αντί αυτού, υποστηρίζει τα εθνικά κράτη όπου είναι δυνατόν και την Ευρώπη όπου είναι απαραίτητο. «Θα πρέπει να εστιάσουμε στην πρακτική συνεργασία που θα οδηγήσει σε μια ισχυρότερη και καλύτερη Ευρώπη» προσέθεσε.

Ο γερμανός αρχηγός του SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε την περασμένη εβδομάδα για μικρότερες πληρωμές από την ΕΕ για τη γεωργία και για μια πιο συγκεντρωμένη κομισιόν. Μια Ευρωπαϊκή Κομισιόν όπου 27 επίτροποι προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους, δε βγάζει νόημα.

Υποστηρικτές της επέκτασης

Τα κυρίαρχα πρόσωπα είναι η Ιταλία, η Ισπανία, οι γάλλοι Σοσιαλιστές, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που θέλουν λιγότερο περιοριστικούς κανόνες δανεισμού στην ΕΕ και μεγαλύτερη ευελιξία για να ενισχύσουν τις τράπεζές τους. «Περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις, λιγότερη λιτότητα και λιγότερη γραφειοκρατία, αυτή είναι η γραμμή που προτείνουμε επί δύο χρόνια, στην αρχή σε απομόνωση» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Οι υποστηρικτές της επέκτασης λένε πως η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης σκοτώνει την Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, έχει ίσως το πιο ανεπτυγμένο επεκτατικό σχέδιο για τον νέο τρόπο διαχείρισης της ευρωζώνης.

Σκεπτικιστές

Οι πιο ευρωσκεπτικιστικές χώρες του Βίσεγκραντ – Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία – είναι η πιο οργανωμένη ομάδα. «Πρέπει να επιστρέψουμε στη θεώρηση πως τα κράτη μέλη και όχι οι θεσμοί της ΕΕ είναι που αποτελούν τη βάση της ΕΕ. Τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της ΕΕ μπορούν μόνο να ενισχυθούν μέσα από τα κράτη μέλη» είπε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Η ΕΕ δε βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αλλά στις 27 πρωτεύουσες» είπε ο Όρμπαν. Προσέθεσε πως προηγούμενες προσπάθειες για τη δημιουργία δημοκρατικής νομιμοποίησης για τους θεσμούς της ΕΕ είχαν αποτύχει και ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμπεριλάβει εθνικά εκλεγμένους πολιτικούς.

Λαϊκιστές

Αυτή η ομάδα συμπεριλάβει αρκετά λαϊκιστικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, όπως το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το γερμανικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς και το Κίνημα Πέντε Αστέρων στην Ιταλία. Σε διαφορετικά επίπεδα, όλα αυτά τα κόμματα υποστηρίζουν μια μαζική έξοδο από την ΕΕ. 

http://sofokleous10.gr/top-story/401443-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82,-%CE%B4%CE%B9%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1