Είναι η αναδιανομή ταξικό μίσος;

«Χρησιμοποιείτε τη γλώσσα των αμερικανών ρεπουμπλικάνων, όταν θεωρείτε την αναδιανομή ταξικό μίσος» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο Ασφαλιστικό.

 

Αναφερόμενος ειδικότερα στην άποψη ότι έως το 2014 το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, σύμφωνα με την οποία η συνταξιοδοτική δαπάνη έφθανε το 17% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 8% και στο 9% του ΑΕΠ, και η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει νέα μέτρα.

«Αν δεν είναι έτσι, να κάνετε μήνυση στο ΔΝΤ, γιατί λέει όχι μόνο ότι σας ζήτησε νέα μέτρα, αλλά και εσείς είπατε ‘yes please’» είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Τσακαλώτος.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν είναι οι χαμηλοί μισθοί, η μερική απασχόληση και η μαύρη εργασία, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά οι καλές δουλειές με καλούς μισθούς και η ελεγχόμενη αγορά εργασίας που δημιουργεί έσοδα για το ασφαλιστικό.

«Εμείς θέλουμε ανάπτυξη με ισότητα και αποτελεσματικότητα. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον αποτελούν πλούτο, εμείς δεν επιλέγουμε να μειώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις και η διαφορά μας είναι κρυστάλλινη» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

 

 

Αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, και στο μέλλον θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, που δεν θα είναι δύνατο βρεθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αντιπολίτευση να πάρει θέση επί της κυβερνητικής πρότασης, λέγοντας: «Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ, που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;».

Παράλληλα, υπήρξε έντονα επικριτικός όσον αφορά στις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του ασφαλιστικού, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι για την επιδείνωση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Προχωράμε σε μεταρρύθμιση από κοινωνική και εθνική ευθυνή και όχι εξαιτίας της συμφωνίας του Ιουλίου, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι δανειστές ζητούν μείωση δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την «πρωτοφανή» -όπως την χαρακτήρισε- απόφαση των αγροτών να μην συναντηθούν μαζί του, λέγοντας ότι παγίως είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με την ηγεσία της χώρας και τώρα που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μερίδα τους δεν δέχεται.

«Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών» είπε.

Είπε ακόμη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει στους αγρότες επιπλέον ετήσια επιβάρυνση ύψους 14 ευρώ, όμως αυτό θα τους προσφέρει σύνταξη 580 ευρώ από 200 που λαμβάνουν σήμερα.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είπε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα, ότι δεν είναι βιώσιμο, πως το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και ότι επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση και αδυναμία αποπληρωμής συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων 40 χρόνων. 

«Το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελυταία 40 χρόνια» είπε και συνέχισε: 

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε. Όμως, θα ήταν μια στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθειά ανεύθυνη ήταν και η στάση που κράτησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν εθύνη για τα αδιέξοδα και έρχονται τώρα να ασκήσουν κριτική και να κουνάνε το δάχτυλο».

Συνέχισε λέγοντας ότι από τη δεκαετία του ’70 οι κυβερνώντες αφήναν τον κουμπαρά των Ταμείων να μηδενίζεται, ενώ υπήρχαν επιτόκια 25%, τα έγιναν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 «με την αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό πάρτι. Χωρίς λογική τζογάρανε τα αποθεματικά και καλούσαν κόσμο να συμμετάσχει στο παραλήρημα.

» Και όταν έσκασε η φούσκα, θύματα ήταν και τα Ταμεία, όμως δεν σταμάτησαν εκεί, ήρθαν τα δομημένα όμολογα, για να φτάσομε στην επιτομή της καταστροφής με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI, όταν τα Ταμεία έχασαν συνολικά 12 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, χρησιμοποιούσαν τα Ταμεία για κουμπαρά για κομματικές επιδιώξεις και πελατειακές εξυπηρετήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις σας».

«Με εμάς ή με το ΔΝΤ;»

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Θέτω ευθέως το ερώτημα προς όλες τις δυνάμεις, κυρίως σε όσους είχαν ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, λεηλατήσατε τα Ταμείαα, δημιουργήσατε μαύρες τρύπες, μήπως εκτός από δημαγωγία έχετε πρόταση. […] Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων. Περιμένω απαντήσεις συγκεκριμένες».

Η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει:

-Ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, «όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή», ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ. Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με Υπουργική Απόφαση.

-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

«Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία» τόνισε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της πρότασάς μας, είμαστε σε ανοικτό διάλογο για βελτιωτικές παρεμβάσεις» είπε.

«Δεν κόβουμε άλλο τις συντάξεις»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις, καθώς αυτές «αποτελούν ίσως αποκλειστική πηγή εισοδήματος για όλη την οικογένεια. Η ελληνική οικογένεια είναι πυρηνική οικογένεια που συγκράτησε την αποσάρθρωση της κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι’ αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό» τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η κρίση του ασφαλιστικού εντείνει την σύγκρουση των γενεών ως προς την κατανομή του παραγόμενου πλούτου και δημιουργεί μια παράδοξη κατάσταση: η αλληλεγγύη των γενεών στο παρόν διαγκωνίζεται με την αλληλεγγύη των γενεών στο μέλλον. Μόνος τρόπος επίλυσης του παράδοξου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αν αυτό δεν γίνει, ό,τι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς, θα συζητάμε τα ίδια σε λίγα χρόνια».

Και κατέληξε: «Καλούμαστε εμείς που δεν ευθυνόμαστε, να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας. ΑΑφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας άπλυτα, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης».

«Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής»

Στο μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση με το νέο νόμο, κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για αδιαφανείς πρακτικές την περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

«Το δικό μας νομοσχέδιο θα σταματήσει την κομματικοποίηση με αμφίδρομη αξιολόγηση για τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης» ανέφερε και απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Θα την ψηφίσετε τη μεγάλη τομή ή είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής, κ. Μητσοτάκη;».

Ο κ. Τσίπρας με ειρωνική διάθεση συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή όπως είπε «θα υπάρχουν καθαρές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση».

«Ήσασταν σαφέστατος, ακραία νεοφιλελεύθερος, εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος» είπε και συμπλήρωσε ότι οι απόψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες από αυτές των δανειστών, δηλαδή του ΔΝΤ».

«Αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι καλό για τον τόπο, γιατί πάμε σε διαπραγμάτευση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, απέρριψε το επιχείρημα της ΝΔ ότι τον τελευταίο χρόνο επιδεινώθηκε η οικονομία, αφού η ανεργία έπεσε κατά 1,5%, η ύφεση ήταν η μικρότερη δυνατή και η χώρα παρά τα capital controls κατάφερε να υπερβεί τον στόχο του προϋπολογισμού και να κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του χαρακτήρισε τη συζήτηση για το ασφαλιστικό χρήσιμη, γιατί ακούστηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης ανοιχτά, κι όχι σε κλειστά δωμάτια, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Επίσης, είπε ότι ήταν χρήσιμη γιατί έγινε σαφές πως το πρόβλημα «θα σκάσει στα χέρια μας όποιος κι αν κυβερνάει». «Υπήρξε συμφωνία στη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να μην προχωρήσουμε σε αλλαγές για τη βιωσιμότητα του συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με αναδιανεμητικό σύστημα κι όχι ανακεφαλαιοποιητικό.

 

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και ζήτησε την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου.

«Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο και να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι το σχέδιό της για το ασφαλιστικό μπορεί να βελτιωθεί, να στήσει ψεύτικο καβγά με τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση, το σχέδιο δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποίηση, πρέπει να αποσυρθεί αμέσως, όπως ζητάνε χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Συμπλήρωσε ότι από την πρώτη στιγμή το κυβερνητικό σχέδιο στήριξαν ο ΣΕΒ και οι άλλες οργανώσεις του κεφαλαίου και οι ευρωπαίο εταίροι, αφού είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί το πάγιο αίτημα όλων αυτών να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και να μετατραπεί σε ατομική υπόθεση.

Συμπλήρωσε πως τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, καραδοκούν να αρπάξουν τη λεία από την κατάαρευση του συστήματος, από κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής του κράτους.

Ειδικώς προς τις κυβερνητικές αναφορές για το ασφαλιστικό, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι:

  • Αναφέρει ψευδώς πως δε θα υπάρχουν νέες μειώσεις στους νυν συνταξιούχους, όταν η ίδια το καλοκαίρι έφερε νέο πλήγμα σε αυτές.
  • Οι συντάξεις μειώνονται, μέσω του νέου υπολογισμού τους. Κι οι μειώσεις αφορούν νέους και παλιούς συνταξιούχους, αφού η «προσωπική διαφορά» που θα καταβάλλεται στους παλιούς συνταξιούχους θα μπορεί να μειωθεί ανά πάσα στιγμή και θα δίνεται το πολύ μέχρι το 2018.
  • Διαλύει τις επικουρικές, μειώνοντας το συνολικό ποσό που παίρνει ένας συνταξιούχος, τον οποίο δεν το ενδιαφέρει αν η μείωση είναι στην κύρια ή την επικουρική, αλλά το ότι μπαίνουν στην τσέπη του λιγότερα.
  • Μειώνει δραστικά τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με νέα εισοδηματικά κριτήρια και καταργεί το επίδομα, το 2019.
  • Τσακίζει τις αναπηρικές συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, αφήνει στο έλεος της τύχης τους χιλιάδες ανθρώπους που είναι για οποιονδήποτε λόγο, ανίκανοι για εργασία.

 Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αν δεν θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

«Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση που δεν θα θέτει θέμα κατάργησης της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που δεν άγγιξε στο ελάχιστο η συγκυβέρνηση σας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

» Αρα, όταν ζητάτε προτάσεις για το Ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή θεωρείτε δεδομένη την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, θεωρείτε δεδομένες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, θεωρείτε δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει, είναι σαν να ζητάτε προτάσεις μόνο για τον τρόπο σφαγής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε πως «τέτοιες προτάσεις μην περιμένετε από το ΚΚΕ, τέτοιες προτάσεις μπορούν πιθανόν να σας καταθέσουν τα άλλα κόμματα και τις καταθέτουν, άλλωστε μαζί τους ψηφίσατε το Μνημόνιο, μαζί τους συμφωνείτε τους βασικούς άξονες και του Ασφαλιστικού, στα δικά τους χνάρια βαδίζετε, άσχετα αν σήμερα με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, σηκώνετε τους τόνους για αντιπολιτευτικούς λόγους».

Λίγο νωρίτερα ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την προ έτους πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό.

Στη δευτερολογία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν πρέπει «απλώς να αθροίζεται με τους παλαιότερους αντιασφαλιστικούς νόμους, καθώς συνιστά ευθεία βολή στον πυρήνα του κοινωνικού-ασφαλιστικού συστήματος, έτσι όπως το γνωρίσαμε τον περασμένο αιώνα».

Τόνισε ότι αυτό δείχνει πως οι κατακτήσεις των εργαζομένων στο εκμεταλλευτικό σύστημα είναι υπό συνεχή αμφισβήτηση.

Επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν βελτιώνεται και τόνισε ότι «δεν πρέπει να έλθει καν στην Βουλή για συζήτηση και αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν δημιουργηθεί ένα κίνημα παλλαϊκού ξεσηκωμού».

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «η ΝΔ ίδια και απαράλλαχτη από το παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα χούγια του παλιού ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας ότι «πάει να στηθεί το νέο δίπολο» με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στο «ποιος θα κάτσει στον σβέρκο του λαού».

«Tα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Το κάλπικο δίπολο πάει να ξαναστηθεί αν και μοιάζει περισσότερο με φάρσα αυτή τη φορά. Νέες κοκοραμαχίες στήνονται για την φωλιά της κότας του Μαξίμου. Ποιός θα κάτσει πρώτος, δεύτερος, σήμερα αύριο στην κυβερνητική καρέκλα. Αντιπαράθεση για το ποιoς θα κάτσει στο σβέρκο του λαού» είπε.

«Ανούσια συζήτηση για ένα έτσι κι αλλιώς διεφθαρμένο κράτος, που διαφθείρει ακόμη κι αυτούς που έχουν μια στοιχειώδη εντιμότητα πριν ανέλθουν στην καρέκλα της εξουσίας, που την χάνουν όπως και την όποια καλή πρόθεση» επισήμανε.

 

in.gr