“Είναι συνεννοήσιμοι, θα προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα”

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο.

Οι δύο υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα βρεθούν  πάλι σήμερα, Παρασκευή στις 11:00 προκειμένου να γίνει η τελική αποτίμηση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Το κουαρτέτο αναχωρεί το μεσημέρι και αναμένεται να επιστρέψει σε δύο εβδομάδες για την δεύτερη και τελική φάση της αξιολόγησης.

 

Ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα χρονοδιαγράμματα βγαίνουν και πως αρκούν δύο εβδομάδες – μετά την επιστροφή του κουαρτέτου – ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, παρά το διπλό μπλόκο Κομισιόν-ΔΝΤ στην Αθήνα.

Από την ελληνική πλευρά θεωρούν ότι η «διπλή επίθεση» από την έκθεση της Κομισιόν που ζητά επιπλέον μέτρα και την Κριστίν Λαγκάρντ που δήλωσε πως αν δεν κλείσει το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αποτελούν «μέρος της διαπραγμάτευσης».

«Θεωρώ ότι είναι συνεννοήσιμοι» είπε αμέσως μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο ο Γιώργος Σταθάκης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί νέα παράταση, με υπουργική απόφαση, για όσους δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά για να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη.

Η προθεσμία θα είναι άνω των 45 ημερών και θα αφορά όσους υπέβαλαν αίτημα μέχρι και τις 31/12/2015.

 

http://www.sofokleous10.gr/2012-07-24-09-28-23/370166-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

 

 

Τη θέση ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το προσφυγικό ζήτημα κυριάρχησε στη συνάντηση, συζητήθηκε ωστόσο και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, τα οποία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στο γεγονός της απορρόφησης κατά 97% των ευρωπαϊκών πόρων, το ότι μέσα στο 2015 υπήρξαν 170.000 νέες θέσεις εργασίας, ότι προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία και ότι ολοκληρώνονται συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η ελληνική πρόταση είναι στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνου.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τόνισε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση».

«Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα» σημείωσε επιπλέον, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον κ. Τσίπρα και για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση, ενώ κατ’ άλλες πληροφορίες τον ρώτησε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι εκείνο που ζητεί η κ. Μέρκελ είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα hotspots έως τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε διαξέγεται η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι έως τότε θα έχει υλοποιήσει τις σχετικές δεσμεύσεις της.

Εκείνα που τονίζει η κυβέρνηση, με τα οποία συμφωνούν οι συνομιλητές της, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι ότι εφόσον ήρθη το εμπόδιο μπλοκαρίσματος χρηματοδότησης από τον Ιταλό πρωθυπουργό πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το συμφωνηθέν joint action plan ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, η κυβέρνηση ζητεί την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ακόμη η κυβέρνηση ζητεί μετ’ επιτάσεως να εφαρμοστεί το εργαλείο της επανεγκατάστασης (relocation) που προχωράει με μηδαμινούς ρυθμούς.

Το προσφυγικό συζητήθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον βρετανό πρωθυπουργό, με τις πηγές της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον εκδήλωσε την πλήρη στήριξη του προς τη χώρα.

Όπως ανέφεραν ειδικότερα, θα συγκροτηθεί διμερής ομάδα με βρετανούς ειδικούς (θα μεταβούν σύντομα στην Αθήνα) σε τεχνογνωσία στο θέμα της επανεισδοχής Πακιστανών. Επιπλέον, βοήθεια μπορεί να υπάρξει με προσωπικό και σε τεχνικό επίπεδο στην ενίσχυση της ακτοφυλακής. Κατά τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τη συζήτηση περί «Brexit», ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ των «exits».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ