Εμπιστευτικά

4/9/2012

Πρωταγωνιστικό ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) στην δημιουργία ενός νέου φιλοευρωπαϊκού κεντροαριστερού χώρου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο ΔΟΛ δεν έχει καταλήξει στο ποιες θα είναι οι ηγετικές φυσιογνωμίες του χώρου αυτού.

*Η πτώση που καταγράφεται στην ελληνική αγορά ακινήτων ως φαίνεται αρχίζει να προσελκύει ξένα θεσμικά κεφάλαια, τα οποία στην σημερινή διεθνή συγκυρία αναζητούν μελλοντικές αποδόσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας, μία σημαντική εξέλιξη πριν από ένα εικοσαήμερο πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στα χρηματιστηριακά δρώμενα. Η Lamda Development του ομίλου Λάτση παραχώρησε στην Fairfax Financial Holdings Limited την συμμετοχή της ύψους 15% που κατείχε στην Eurobank Properties. Η Fairfax, εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, τοποθετείται επενδυτικά σε ακίνητα και διαχειρίζεται περισσότερα από 25 δισεκατ. δολλαρίων κεφάλαια. Μάλιστα, ο Ινδός επικεφαλής της Prem Watsa (που στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού αποκαλείται και ως ο «Καναδός Γουώρεν Μπάφετ»), είχε επισκεφθεί πέρυσι την Αθήνα, όπου και διατηρεί επαφές –ιδιαίτερα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τρεις γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι επίσης έχουν ασχοληθεί με τοποθετήσεις σε ακίνητα.
Έτσι, όπως παρατηρούν παράγοντες της κτηματαγοράς και όχι μόνον, η με πρωτοβουλία του κ. Σπύρου Λάτση είσοδος της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank Properties εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα του κλάδου του real estate. Όσο για την χρονική περίοδο που διάλεξε ο κολοσσός από τον Καναδά να πραγματοποιήσει την κίνησή του, μόνον τυχαία δεν είναι, αφού έγινε αμέσως μετά τις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου και συνέπεσε με την επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

*Οι επιθέσεις που δέχθηκε η Τράπεζα Πειραιώς από το πρακτορείο Ρώϋτερ και από γνωστό νάρκισσο Έλληνα οικονομολόγο και σύμβουλο του κ. Αλέξη Τσίπρα δικαιολογούνται πλήρως ως προς τους στόχους που εξυπηρετούσαν. Αυτοί αφορούσαν στις τελευταίες πρωτοβουλίες της τράπεζας που διευθύνει ο κ. Μιχάλης Σάλλας να εξαγοράσει την Geniki Bank, αφ’ ενός, και την Millenium, αφ’ ετέρου. Επειδή οι κινήσεις αυτές επηρεάζουν θετικά τους επενδυτές και ταυτόχρονα δεν είναι αρεστές σε κάποια άλλα συμφέροντα, θεωρήθηκε σκόπιμη η αμαύρωση της εικόνας της οικογένειας του Μιχάλη Σάλλα και, κατ’ επέκταση, η ηθική υποβάθμιση της Πειραιώς.
Με την ίδια ευκαιρία, ο νάρκισσος κύριος καθηγητής έβγαλε και την χολή του απέναντι σε μέσα μαζικής επικοινωνίας και δημοσιογράφους που δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί από την «σοφία» του ώστε να την προβάλλουν δεόντως…

*Πέρα από το διεθνές ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, μαθαίνουμε ότι γνωστά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής έχουν υποβάλει αιτήματα για συνάντηση με κορυφαίες εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αυτά των Fidelity, Lazard Asset Management, AIG Asset Management (Europe), Centaurus Capital, Marathon Asset Management και Portelus Capital Management.
Το συγκεκριμένο roadshow που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την τελική ετυμηγορία της MSCI Group σχετικά με την παραμονή του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο κλαμπ των αναπτυγμένων αγορών. Πάντως, στην εκδήλωση δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση σε επίπεδο ηγεσίας από το ΥΠΟΙΚ, αν και ζητήθηκε από τον υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και να αναβαθμίσει με την παρουσία του την εκδήλωση. Για την ώρα ο υπουργός αποφεύγει κάθε δημοσιότητα, γιατί στην ουσία δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο να πει αν δεν ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση της χώρας μας με τα 31,3 δισεκατ. ευρώ που υπό όρους πρέπει να λάβει.

*Πρωταγωνιστικό ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) στην δημιουργία ενός νέου φιλοευρωπαϊκού κεντροαριστερού χώρου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο ΔΟΛ δεν έχει καταλήξει στο ποιες θα είναι οι ηγετικές φυσιογνωμίες του χώρου αυτού, δεδομένου ότι, πέραν από τους θεωρούμενους φθαρμένους κ.κ. Ευαγ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, οι λοιποί υποψήφιοι ελάχιστα επικοινωνιακά και ηγετικά προσόντα διαθέτουν. Αναζητείται έτσι μεσσιανικό πρόσωπο, δυσεύρετο για την ώρα.

*Την ανάγκη η κυβέρνησή του να φθάσει μέχρι το 2015 επεσήμανε πολλές φορές η Γερμανίδα καγκελάριος στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τονίζοντάς του ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες έχουν κάθε καλή διάθεση να συνδράμουν την προσπάθειά του. Έξω, λοιπόν, μάλλον θετικά είναι τα πράγματα. Μέσα, όμως;

http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=765