Ενημέρωση Κατρούγκαλου για την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης

Στην ελληνική πρόταση, το ποσοστό αναπλήρωσης θα κινηθεί περίπου στο 60-65% για 40 χρόνια ασφάλισης και για να μην μειωθούν οι παλιές συντάξεις θα υπάρξει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύψει τη διαφορά.

Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις απ’ οτι για τις υψηλές. Με το νέο σχεδιο θα επιβάλλεται πλαφόν για όσους εισπράττουν σύνταξη πάνω απο 2.500 ευρώ.

Θα χορηγείται εθνική σύνταξη 384 ευρω στα 67 έτη, για όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας.

Προτείνεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, αλλά και επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που μπορεί να φθάσει και το 0,1%.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν μειώσεις, αλλά εάν οι πιέσεις των δανειστών είναι ισχυρές, τότε θα προστατευτούν μόνο όσες είναι κάτω από 170 ευρώ.

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500049237

 

Θα μας πάρουν και τα σώβρακα! Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ανεξάρτητος παρατηρητής αναφορικά με τοτελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τους δανειστές σε σχέση με τοασφαλιστικό και τις συντάξεις.  

Ο ίδιος παρατηρητής τόνιζε ότι από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει με την δική της πρόταση να κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις σε βάρος των συντάξεων, αλείφει στην κυριολεξία βούτυρο στο ψωμί του κουαρτέτου.  

Συγκεκριμένα, το ίδιο έμπειρο στέλεχος στις διαπραγματεύσεις μας έλεγε πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση προτείνει αύξηση 1-2% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, οδηγώντας και σε μείωση μισθών, τέλος για τις συναλλαγές άνω των 1000 ευρώ, δραστική μείωση στιςεπικουρικές έως 30%, μεγάλη μείωση στα προνοιακά επιδόματα και στα εφάπαξ, δραστική μείωση30% στο μέρισμα για τις συντάξεις του δημόσιου, μείωση των λεγόμενων υψηλών κύριων συντάξεων,εθνική σύνταξη 384 (!) ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης κλπ, τότε ανοίγει η όρεξη των πιστωτών να ζητήσουν ”τη μάνα τους και τον πατέρας τους”. Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχει και ένα άνοιγμα 2 δις,που προέρχεται από την υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό του 2015, το οποίο μπορεί να προκαλέσει και νέα μέτρα.  

Άλλωστε, αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα η εμπειρία: To κουαρτέτο (παλιά τρόικα) βάζει την κυβέρνηση να ανοίξει πρώτη τα χαρτιά της, την εκθέτει και τελικά αυτό παίρνει τις αποφάσεις με άλλοθι και κάλυψη τις κυβερνητικές θέσεις!  

Η κυβέρνηση, κάνοντας ποδαρικό στο 2016, με μια νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων (βλ. Και άλλα στοιχεία παρακάτω στη στήλη Πολιτική και στο άρθρο του Γιάννη Τόλιου: ” Ένα παλιό τρυκ και δυο …εκκωφαντικές αποσιωπήσεις”) στην ουσία επιχειρεί ένα διπλό έγκλημα: Πρώτον: κόβει το σωλήνααναπνοής της ελληνικής κοινωνίας, πράγμα που οδηγεί την τελευταία σε ασφυξία. Δεύτερον: Βουλιάζει ακόμα περισσότερο και βυθίζει την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.  

Η μείωση των συντάξεων σε μια οικονομία και κοινωνία που βασίζεται υπερβολικά στο ύψος και την έκταση τους, αποτελεί τελικά ένα μέτρο όχι μόνο ανάλγητο αλλά και άκρως επιβαρυντικό τηςοικονομικόκοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2016  

Αντί περικοπής των συντάξεων και νέα μέτρα φορολόγησης και λιτότητας, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μέσα στο 2016 ένα διαφορετικό ανορθωτικό πρόγραμμα.

Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα τη στήριξη μισθών και συντάξεων, αν όχι και την άμεση αύξηση τους, με την ταυτόχρονη ”προστασία” της εγχώριας παραγωγικής βάσης και της αποτροπής εισαγωγών.  

Είναι αναγκαία η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο, με μια νέα λαϊκήαντιμνημονιακή κυβέρνηση και με εθνικό νόμισμα, μπορεί να προσφέρει και φθηνή ρευστότητα στην εθνική οικονομία, να ενισχύσει το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό και την απασχόληση και να υποβοηθήσει ένα διπλάσιο και παραγωγικά αναπροσανατολισμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.  

Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η διαμόρφωση εθνικού νομίσματος είναι άκρως απαραίτητα, επίσης για να προχωρήσει μια γενναία σεισάχθεια (διαγραφή) στα δάνεια των μικρομεσαίωννοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία είναι απόλυτα αναγκαία όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης αλλά κυρίως για λόγους επανεκκίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας.  

Τέλος αλλά όχι έσχατο, το πρώτο μέτρο που χρειάζεται να προχωρήσει μέσα στο 2016 μια λαϊκή αντιμνημονιακή κυβέρνηση είναι να σταματήσει αμέσως την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και με όπλο αυτήν τη διακοπή να διεκδικήσει τη διαγραφή αυτού του χρέους, πράγμα εφικτό και απαραίτητo για μια πολιτική διεξόδου.

Ένα πρόγραμμα που θα έχει ως αφετηρία και συστατικό του μέρος αυτές τις αλληλένδετες καισυνεκτικές ριζοσπαστικές τομές και το οποίο βασίζεται στην έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, σε αντίθεση με την τρομοκρατική προπαγάνδα των κύκλων του σημερινού συστήματος, όχι μόνο είναιεφαρμόσιμο και ρεαλιστικό αλλά και αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα και τον ελληνικό λαό προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και να ανοίξουν νέους ελπιδοφόρους ανορθωτικούς ορίζοντες.  

Αν η κυβέρνηση βάζει ταφόπετρα στην οικονομία, ξεκινώντας το 2016 με περικοπές συντάξεων και άλλα μέτρα ιδιωτικοποιήσεων, παράδοσης της οικονομίας στα ξένα funds και του εθνικού πλούτου στους πιστωτές, το 2016 μπορεί να γίνει αφετηρία αγώνων και συμπαράταξης αριστερών,αντιμνημονιακών, δημοκρατικών, πατριωτικών δυνάμεων για μια μεγάλη, ρεαλιστική καιελπιδοφόρα ανατροπή στη χώρα.

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23108:upoxoriseiws-kouarteto&catid=81:kivernisi&Itemid=198

 

Τη σκληρή στάση των δανειστών, τις κοινωνικές αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος των μέτρων ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό, επιχειρεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση, με δύο μέτρα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων αλλά και στην αύξηση των εισφορών.

Η κυβέρνηση θα προτείνει κύριες συντάξεις «δύο ταχυτήτων» και ασφαλιστικές εισφορές συνδεδεμένες με την πορεία της απασχόλησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα και αναμένεται εντός της εβδομάδας να σταλεί και στο κουαρτέτο.

Ωστόσο τα μέτρα που προτείνονται δεν ακολουθούν απολύτως τη λογική της θέσης για τη διατήρηση του ύψους των συντάξεων κύριας ασφάλισης.

Κατ’ αρχάς επέρχεται διαχωρισμός των ήδη συνταξιούχων από τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής.

Οι κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων θα επανυπολογισθούν προκειμένου να «απορροφηθούν» τυχόν αυξήσεις που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε παράνομες προηγούμενες μειώσεις από το 2012 και εντεύθεν.

Με τον τρόπο αυτόν θα αποφευχθεί ο σκόπελος της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.

Ωστόσο ακόμη και στις περιπτώσεις που ο επανυπολογισμός «δείξει» νέες – περαιτέρω – μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αυτές δεν θα γίνουν αλλά το επιπλέον ποσό θα διατηρηθεί και θα δίδεται ως «προσωπική διαφορά» στον δικαιούχο συνταξιούχο.

Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχουν οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα.

Η κατηγορία αυτή θα ακολουθήσει τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, γεγονός που σημαίνει ότι θα λαμβάνει μικρότερη κύρια σύνταξη από τον αντίστοιχο υφιστάμενο συνταξιούχο.

 

http://eisodima.gr/