Έως 20% ακριβότερες οι φετινές δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει πως «δεν υπάρχουν καινούργιοι φόροι», αλλά ο ΕΝΦΙΑ που τελικά δεν κατάργησε ενώ αντιθέτως κατάργησε απαλλαγές που ίσχυαν δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που πλήρωσαν πέρυσι οι πολίτες. Από τα εκκαθαριστικά που ανήρτησε από χθες το υπουργείο Οικονομικών στο Taxisnet εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι:

 

– Το ποσό της δόσης που πρέπει να πληρωθεί έως τέλος του μηνός είναι έως 20% μεγαλύτερο από πέρυσι. Ενώ πέρυσι ίσχυαν έως έξι δόσεις, φέτος προβλέπονται μόνον πέντε το πολύ. Αυτό σημαίνει πως για ΕΝΦΙΑ πχ 600 ευρώ, πέρυσι κάποιος θα πλήρωνε 100 ευρώ κάθε μήνα ενώ φέτος 120 ευρώ.

– Πληρώνουν και όσοι δεν πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ πέρυσι. Για παράδειγμα μία χαμηλοσυνταξιούχος 75 ετών με 2 στρέμματα ελιές στην Αμαλιάδα πρέπει να μπει στο Taxisnet για να τυπώσει ταυτότητα οφειλής και να πληρώσει ΕΝΦIΑ 4 ευρώ, ενώ πέρσι απαλλασσόταν για τόσο μικρό ποσό οφειλής. Για την ακρίβεια, μόνον 30.000 μικροϊδιοκτήτες γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνά το 1 ευρώ.

– Τουριστικά καταλύματα που είχαν εξαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ, τελικώς καλούνται να τον πληρώσουν κανονικά και εφέτος.

Από την άλλη, δεν έχουν λείψει και τα λάθη τα οποία πρέπει να διορθώσουν οι φορολογούμενοι. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προειδοποιεί αρκετούς ιδιοκτήτες, με ειδική σημείωση στο εκκαθαριστικό του φόρου:

ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΛΟΓΩ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε9 ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, Ο ΕΝΦΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤ. ε ΑΡΘΡΟΥ 4Α ν. 4223/2013 ΚΑΙ ΣΤΗΝ 1184/2014 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.

Σημείωση: Σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής αυτής πράξης, ο υπόχρεος οφείλει να υποβάλει, εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση αυτής, ενδικοφανή προσφυγή, κατά το άρθρο 63 του ΚΦΔ, με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γ.Γ.Δ.Ε. ?Ασκηση προσφυγής κατά της πράξης απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια είναι απαράδεκτη.

Ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ ή σε (έως 5) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, στις προθεσμίες που εμφανίζονται στην καρτέλα «ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ» του λογαριασμού σας στη διαδικτυακή πύλη www.gsis.gr.

 

http://www.crashonline.gr/%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CF%86%CE%B9%CE%B1/

 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Με την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ σε έξι εκατομμύρια φορολογούμενους κλιμακώνεται η φορολογική επιδρομή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, κατ’ εντολή των δανειστών, εναντίον της λαϊκής πλειονότητας.  

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο χαράτσι με πέρυσι, και μάλιστα σε λιγότερες δόσεις (πέντε αντί έξι) ενώ το διαθέσιμο εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί- μεταξύ άλλων, και με την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης- και τα ακίνητά τους όχι μόνο έχουν απαξιωθεί, αλλά δεν μπορούν καν να πουληθούν, σε μια νεκρή αγορά ακινήτων.  

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση μέσα σε εννέα ημέρες, υπό την απειλή της προσαύξησης έστω και για μία ημέρα καθυστέρηση (0,73% για κάθε μήνα μετά την υπέρβαση της προθεσμίας για κάθε δόση). Μόλις 20% είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα άδεια, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ πολλές παγίδες παραμονεύουν τα πιο φτωχά νοικοκυριά (οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για την/τον σύζυγο και κάθε παιδί), όπου συνυπολογίζονται ακόμη και τα επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας!  

Η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, που επιβάλλει το ολέθριο, τρίτο Μνημόνιο, είναι όχι μόνο κοινωνικά ανάλγητη, αλλά και οικονομικά αδιέξοδη: όσο πιο πολλούς φόρους επιβάλλει το κράτος, τόσο πιο λίγα χρήματα καταλήγει να εισπράττει, λόγω της δραματικής φτωχοποίησης του πληθυσμού. Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία για την εκθετική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο κατά 1,469 δις το Σεπτέμβριο και κατά 8,392 δις το πρώτο εννιάμηνο του 2015. Συνολικά, η μαύρη τρύπα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνά τα 80 δις, δηλαδή το συνολικό ύψος του τρίτου… «προγράμματος διάσωσης»!  

Μόλις χθες, ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε στη γαλλική Liberation ότι «η Ελλάδα δεν είναι κράτος». Εννοούσε, βέβαια, ότι είναι φέουδο της νέας, γερμανικής Αυτοκρατορίας του ευρώ, που από ορισμένες απόψεις αρχίζει να θυμίζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία- τα προτερήματα της οποίας φαίνεται ότι εκτιμά δεόντως η κ. Μέρκελ, αν κρίνουμε από την πρόσφατη παρουσία της στην αυλή του σουλτάνου Ερντογάν.  

Τότε, οι υποτελείς Έλληνες υποχρεώνονταν να πληρώνουν κεφαλικούς φόρους στους τοπικούς κυβερνήτες και φοροεισπράκτορες, τους «χαρατζήδες». Η απόδειξη που έπαιρναν για την καταβολή του φόρου έγραφε: «Ο φέρων το παρόν έχει την άδεια να φέρει επί εν έτος την κεφαλήν αυτού επί των ώμων του». Σήμερα μπορούμε να αισθανόμαστε κάπως πιο υπερήφανοι: δικαιούμαστε να φέρουμε και κάτι λίγα ευρώ στις τσέπες μας. Σημασία έχει ότι «μένουμε Ευρώπη»…

 

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22463:foroeis-papakon&catid=81:kivernisi&Itemid=198