Επαναξιολόγηση δαπανών από μηδενική βάση

Αυτό είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης [7 Οκτωβρίου 2015].

 

“Θέλω να τονίσω ότι ακριβώς επειδή οι δημοσιονομικοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι σημαντικά χαμηλότεροι με το νέο πρόγραμμα από ό,τι ήταν με τα δύο προηγούμενα προγράμματα, η δημοσιονομική προσαρμογή σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας είναι πράγματι σημαντικά ηπιότερη. Η υφεσιακή ροπή των προηγούμενων προγραμμάτων, αυτή που διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό της χώρας από το 2010 έως το 2015, είναι σημαντικά ασθενέστερη. Παρ’ όλα αυτά, είναι υπαρκτή και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα την αντιμετωπίσει άμεσα με τρεις τρόπους. Δύο από αυτούς τους τρόπους τους έχει ήδη ενεργοποιήσει:
-Ο πρώτος τρόπος είναι η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί και 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία πριν το τέλος του 2015.
-Ο δεύτερος είναι η εξόφληση του μισού αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία. Θυμίζω ότι συνολικά οι ληξιπρόθεσμες είναι 7 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2015 και ως συνέπεια της συμφωνίας τα 3,1 δισεκατομμύρια θα έχουν εξοφληθεί.
-Κυρίως, είναι η ρύθμιση του χρέους -θα ακολουθήσει με το τέλος της πρώτης αξιολόγησης- μια ρύθμιση που θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο στα ελληνικά δημόσια οικονομικά, μέσω της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης και κατά συνέπεια θα ενισχύσουν πάλι την ιδιωτική οικονομία.
· Ο τρίτος άξονας-στόχος της μακροοικονομικής στρατηγικής, ένας άξονας που απουσίαζε όχι μόνο από την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, αλλά και από το λόγο ακόμα των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι η αναδιανομή του κόστους σταθεροποίησης υπέρ των ασθενέστερων. 

Εδώ θα αναφερθώ επιγραμματικά -γιατί ο κ. Αλεξιάδης έχει ήδη αναφερθεί- στην αναθεώρηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε προοδευτική κατεύθυνση, στη δημιουργία του περιουσιολογίου, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε κομμάτια της κοινωνίας που μέχρι σήμερα δεν συμμετείχαν στο βάρος της προσαρμογής, αλλά και στην αναθεώρηση των δαπανών, την επαναξιολόγησή τους από μηδενική βάση, ώστε να απελευθερωθούν πόροι με στόχο την αύξηση του μεριδίου των κοινωνικών δαπανών σε βάθος τετραετίας και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πρόνοιας, της υγείας και της καταπολέμησης της ανεργίας. 
Όπως σε κάθε κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας της χώρας, έτσι και τώρα, η ελληνική Αριστερά καλείται να διαχειριστεί εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα σε συνθήκες οξείας κρίσης.
Η μακροοικονομική πολιτική είναι έτσι κι αλλιώς μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ αντιφατικών στόχων. Το στοίχημα που θα κερδίσει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι η ανάσχεση της ύφεσης και η δημοσιονομική ισορροπία είναι συμβατά με την κοινωνική δικαιοσύνη.”

Ολόκληρη η ομιλία εδώ

http://www.amna.gr/pressReleaseView.php?id=93569&doc_id=15829326