Επανόρθωση εσφαλμένης βεβαίωσης ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε απολυμένο και αποκατάσταση δικαιώματος συνταξιοδότησης γήρατος

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Στον Συνήγορο του Πολίτη απευθύνθηκε απολυμένος μισθωτός κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης, καθώς κινδύνεψε να χάσει το δικαίωμά του σε συνταξιοδότηση λόγω γήρατος. Ειδικότερα, ο αναφερόμενος ενώ είχε υπαχθεί σε πρόγραμμα ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης ανέργων του ΟΑΕΔ, κλήθηκε να επιστρέψει τα ποσά της προσωρινής σύνταξης που είχε λάβει, λόγω εσφαλμένης βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης που του χορήγησε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατά την ένταξή του στο πρόγραμμα.

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3460/2006 οι απολυμένοι μισθωτοί των Κλωστοϋφαντουργικών Επιχειρήσεων Νάουσας, δικαιούνταν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ανεργίας, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό. Μεταξύ των απαιτουμένων δικαιολογητικών για την ένταξη στο πρόγραμμα ήταν η βεβαίωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον αριθμό των ημερών ασφάλισης, που είχαν ήδη πραγματοποιήσει. Βάσει της βεβαίωσης αυτής, ο ενδιαφερόμενος επιδοτήθηκε για δύο έτη, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του και της συμπλήρωσης 10.500 ημερών ασφάλισης, οπότε και διέκοψε την εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας, για να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.Πέντε μήνες μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και αφού του είχε χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαπίστωσε ότι «εκ παραδρομής συμπεριλήφθηκαν ημέρες ασφάλισης» στη βεβαίωση που είχε αρχικώς χορηγήσει, με αποτέλεσμα να απορρίψει την αίτηση συνταξιοδότησης, ζητώντας να επιστραφούν τα ποσά της προσωρινής σύνταξης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι αρχικά η διοίκηση του χορήγησε εσφαλμένη βεβαίωση, σχετικά με το χρόνο θεμελίωσης του δικαιώματος. Στη συνέχεια, όταν αντιλήφθηκε το λάθος αντί να το διορθώσει, ανακαλώντας την εσφαλμένη βεβαίωση και αποστέλλοντας νέα βεβαίωση για συνέχιση της επιδότησης στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, επικαλέστηκε την πλημμελή βεβαίωση, για να απορρίψει τη συνταξιοδοτική παροχή, επιρρίπτοντας στον ασφαλισμένο τις επιπτώσεις του δικού της λάθους.

Η Αρχή επισήμανε ότι η αντιφατική και επιζήμια συμπεριφορά της διοίκησης προσβάλλει τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του πολίτη. Επίσης, στοιχειοθετεί ευθύνη του ΙΚΑ προς αποζημίωση λόγω παράνομων πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων του. Τέλος, πρότεινε ο χρόνος της προσωρινής συνταξιοδότησης να θεωρηθεί ως χρόνος εισοδηματικής ενίσχυσης της ανεργίας, μέχρι να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης. Επιπλέον, τα ποσά της προσωρινής σύνταξης, που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, να συμψηφισθούν με τις συνταξιοδοτικές παροχές που θα καταβληθούν, όταν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις της οριστικής συνταξιοδότησης.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακάλεσε τη λανθασμένη βεβαίωση χρόνου ασφάλισης. Ο ΟΑΕΔ παρέτεινε το πρόγραμμα εισοδηματικής ενίσχυσης ανεργίας κατά το χρονικό διάστημα που υπολειπόταν και τέλος το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ανακαλώντας τη δυσμενή για τον ασφαλισμένο απορριπτική απόφαση, χορήγησε πλήρη σύνταξη γήρατος. Ωστόσο, χρειάστηκε η παρέλευση τουλάχιστον δύο ετών από την αίτηση συνταξιοδότησης και η παρέμβαση της Αρχής, προκειμένου η υπηρεσία να αναγνωρίσει το λάθος της και να ανακαλέσει τις παράνομες πράξεις.