Υπογραφή Συμβάσεως Επεκτάσεως της Γραμμής 3 του Μετρό, τμήμα «Χαϊδάρι – Πειραιάς

Υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μεταξύ της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και της κατασκευαστικής κοινοπραξίας (J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε., GHELLA SPA, ALSTOM TRANSPORT S.A.) η σύμβαση επέκτασης Μετρό, Γραμμής 3, Τμήμα «Χαϊδάρι – Πειραιάς».

 

Σημαντικά χαρακτηριστικά του έργου
Σήμερα στην Αθήνα λειτουργούν 33 σταθμοί Μετρό σε 31 χλμ. δικτύου, που εξυπηρετούν καθημερινά περί τους 770.000 επιβάτες. Η επένδυση αυτή στοίχησε συνολικά 3,5 δισ. €. Οι υπό κατασκευή προεκτάσεις προς Ανθούπολη, Χαϊδάρι και Ελληνικό περιλαμβάνουν 7 νέους σταθμούς, και θα εξυπηρετούν 160.000 επιπλέον επιβάτες, ανεβάζοντας το εξυπηρετούμενο επιβατικό κοινό κοντά στο ένα εκατομμύριο και ελαφρύνοντας την κυκλοφορία από 30.000 αυτοκίνητα. Το ύψος της επενδύσεως αυτής υπολογίζεται στα 700 εκ. Ευρώ, ενώ το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Με την σύμβαση επέκτασης που υπεγράφη σήμερα, προστίθενται στο δίκτυο του μετρό άλλοι 6 σταθμοί που θα οδηγήσουν την Γραμμή 3 που ξεκινάει από το αεροδρόμιο στο λιμάνι του Πειραιώς, με τερματικό σταθμό το Δημοτικό Θέατρο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 660 εκ. Ευρώ και ξεκινώντας εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 5,5 ετών. Ο αριθμός των πολιτών που θα εξυπηρετούνται ημερησίως ανέρχονται στους 132.000, ανεβάζοντας το σύνολο των εξυπηρετουμένων επιβατών στους 1.060.000.
Στον σταθμό του Πειραιώς θα δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο ένας κεντρικός συγκοινωνιακός κόμβος, που θα συνδέει την Γραμμή του ΗΣΑΠ με το ΜΕΤΡΟ, το ΤΡΑΜ, που αναμένεται να διέλθει και αυτό από το σημείο, και με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας κατά 2.000 περίπου.
Το έργο αυτό, πέραν της τεράστιας συμβολής που θα έχει στην ανάπτυξη της οικονομίας μας θα παράσχει και περιβαλλοντικό όφελος, καθώς θα ελαφρύνει την κυκλοφορία κατά 23.000 αυτοκίνητα ημερησίως και θα συμπεριλάβει την ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιώς.

 

Η κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής Alstom Transport S.A, της ελληνικής J&P Άβαξ Α.Ε. και της ιταλικής Ghella S.p.A προχώρησε  στην υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.», για την ανάληψη του έργου «Επέκταση Της Γραμμής 3 Τμήμα Χαϊδάρι – Πειραιάς».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 515 εκ ευρώ (μη συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», καθώς επίσης και από δάνειο της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το έργο αφορά την επέκταση της υπάρχουσας Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας με την κατασκευή σήραγγας μήκους 7,6 χλμ. και τη δημιουργία 6 νέων σταθμών και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2017.

 

Η Alstom Transport S.A. αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, προμήθειας, εγκατάστασης, δοκιμών και θέσης σε λειτουργία του συστήματος ισχύος έλξης των συρμών περιλαμβανομένης της ηλεκτροφόρου ράγας, του δικτύου παροχής μέσης τάσης και του δικτύου διανομής χαμηλής τάσης.

«Η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση της τεχνογνωσίας που διαθέτει η Alstom Transport στον τομέα των υποδομών την οποία παρείχε ήδη κατά την κατασκευή του πρώτου έργου του Μετρό της Αθήνας. Αυτό το έργο θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, εξασφαλίζοντας την άνετη  μετακίνηση επιβατών και τουριστών από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προς το λιμάνι του Πειραιά», δήλωσε σχετικά ο Σταύρος Βλάχος, Managing Director της Alstom Transport στην Ελλάδα.

Η παρουσία της Alstom Transport στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1991 και έκτοτε αποτελεί βασικό παράγοντα της τοπικής αγοράς, έχοντας συμμετάσχει στην κατασκευή των σημαντικότερων σιδηροδρομικών έργων της χώρας, όπως οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας, το ολοκληρωμένο έργο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών, καθώς και άλλων έργων σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης. Η Alstom Transport S.A. ολοκλήρωσε επίσης με επιτυχία το έργο της εγκατάστασης του συστήματος ασφάλειας ERTMS του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών, διασφαλίζοντας τη συμβατότητα με τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα στο σύνολό τους. Η Εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους, κυρίως Έλληνες μηχανικούς και τεχνικούς, οι οποίοι θα στελεχώσουν την ομάδα που θα αναλάβει την υλοποίηση του εν λόγω έργου, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σημαντική τοπική τεχνογνωσία στους τομείς της ηλεκτροδότησης, της σηματοδότησης, της ασφάλειας και των τηλεπικοινωνιών σιδηροδρομικών δικτύων.

 

 

 

 

Alstom Transport

Με γνώμονα τις βιώσιμες μεταφορές, η Alstom Transport αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά συστήματα, εξοπλισμό και υπηρεσίες ευρύτατου φάσματος στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η Alstom Transport αναλαμβάνει την κάθετη διαχείριση μεταφορικών συστημάτων, από το τροχαίο υλικό έως τη σηματοδότηση και υποδομή, και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις (turnkey). Κατά τη χρήση 2010-2011, οι πωλήσεις της Alstom Transport ανήλθαν σε 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με την εταιρεία να δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες και να απασχολεί 25.500 εργαζομένους.