Επιβεβαίωση θετικού προσήμου για τις εξαγωγές τον Μάρτιο 14

 

Νέες εισαγωγές πλοίων προκαλούν αύξηση εμπορικού ελλείμματος

 Σε επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών στο α’ τρίμηνου του 2014 προχώρησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, μετά από σχετική ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων μηνός Μαρτίου της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η ανακοπή του πτωτικού σερί στη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς τον περασμένο Μάρτιο προέκυψε αύξηση κατά 1,4% στα 2,15 δις ευρώ (από 2,12 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2013). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει υποχώρηση της τάξης του 5,9%.

 

 

Η ανοδική αντίδραση των εξαγωγών, περιόρισε τις απώλειες και σε επίπεδο 3μήνου 2014, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου τρέχοντος έτους προκύπτει υποχώρηση κατά 3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η υποχώρηση είναι μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 4,7%.

 

Η αύξηση του περασμένου Μαρτίου αποδίδεται κυρίως στην καλύτερη πορεία των εξαγωγών πετρελαιοειδών προς Τρίτες Χώρες, ακολουθούμενη από τις θετικές επιδόσεις στους κλάδους των χημικών και των διάφορων βιομηχανικών προϊόντων. Οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν κατά 5,2%, την ώρα που υποχώρησαν κατά 2,6% προς τις χώρες της ΕΕ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, προκύπτει μείωση τόσο προς τις χώρες της ΕΕ (-4,1%), όσο και προς Τρίτες Χώρες (-9,2%).

 

Οι εισαγωγές

 

Στο πεδίο των εισαγωγών, συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση που είχε καταγραφεί και τον περασμένο Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 7,1%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει εκρηκτική αύξηση κατά 17%, κυρίως λόγω των νέων εισαγωγών πλοίων αξίας περίπου 430 εκατ. ευρώ από Τρίτες Χώρες. Να σημειωθεί ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο κατά 49,9% (σε συνέχεια αύξησης και τον περασμένο Φεβρουάριο κατά 53,2%).

 

Σε επίπεδο 3μήνου 2014, προκύπτει οριακή μείωση κατά 0,3%, σε σχέση με την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2013, εάν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές της χώρας αυξήθηκαν 10,5%, όση σχεδόν και η αξία των πλοίων που καταγράφηκε το δίμηνο Φεβρουάριος-Μάρτιος 2014.

 

Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, στο α’ τρίμηνο του 2014 αυξήθηκε κατά 3,1%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση ανέρχεται στο 29,8% (ήτοι 953,5 εκατ. ευρώ περισσότερα από ότι το α’ τρίμηνου του 2013).